Förbättra din UC-score och låna billigare

publicerad 16 september 2020
- Extern skribent
Privatekonomi. Foto: Agefis. Licens: Unsplash.com

Planerar du att ansöka om ett större lån? Då kan det vara en god idé att försöka förbättra din kreditvärdighet innan du skickar in din ansökan. En god kreditvärdighet kan nämligen ge dig bättre lånevillkor och lägre ränta. Förbättra din UC-score.

Majoriteten av dagens långivare och banker utgår efter ditt UC-score i sin sedvanliga kreditbedömning. Detta betygsystem visar hur god din betalningsförmåga är och hjälper långivaren avgöra om ett lån bör beviljas och i så fall till vilken ränta.

I denna artikel ska vi titta närmare på hur du kan förbättra ditt UC-score och öka dina chanser att bli erbjuden förmånliga lånevillkor.

Vad är UC-score?

UC-score är ett mått som Upplysningscentralen – Sveriges största kreditupplysningsföretag – använder för att mäta kreditvärdigheten hos privatpersoner och företag. På så sätt blir det enklare för andra företag att göra korrekta riskbedömningar och hitta trygga kunder.

I princip alla banker och finansiella institut hämtar idag sina upplysningar hos UC för att kunna bedöma potentiella kunders betalningsförmåga. Därför finns det goda anledningar att hålla sitt UC-score under uppsikt, framför allt om du planerar att ansöka om större lån.

Ditt UC-score visas i form av ett poängvärde mellan 1 och 999. Ju högre poäng du har, desto bättre är din kreditvärdighet. Detta ger dig större möjligheter att bli beviljad lån till bättre villkor och lägre ränta.

Bortsett från att effektivisera företagens bedömningsprocesser kan detta smarta poängsystem hjälpa dig som konsument att förstå din egen kreditvärdighet och hur du kan förbättra den.

5 knep för att förbättra din UC-score

Det finns goda anledningar till varför du bör sträva mot en god kreditvärdighet. Dels kan du bli beviljad större lånebelopp, men du kan också bli erbjuden förmånligare lånevillkor, till exempel en lägre ränta.

Nedan ger vi dig fem enkla tips på hur du effektivt kan förbättra ditt UC-score.

1. Hämta en kreditupplysning på dig själv

UC erbjuder två olika tjänster för privatpersoner som vill ta kreditupplysningar på sig själva: Mitt kreditbetyg och Kreditkollen. Här får du tillgång till samma uppgifter som företagen, det vill säga information om inkomster, befintliga skulder, betalningsanmärkningar samt tidigare förfrågningar.

Genom att ta del av din egen kreditupplysning kan du enklare hitta förbättringsmöjligheter. Har du krediter du inte använder kan du till exempel avsluta dessa omedelbart. Du kan även se när eventuella förfrågningar och betalningsanmärkningar försvinner och ansöka om lån först efter det.

Ha i åtanke att inkomstuppgifterna i kreditupplysningen alltid är baserade på föregående år. Om du nyligen fått en lönehöjning eller nytt jobb bör du alltså komplettera din låneansökan med relevanta underlag som styrker detta.

2. Samla lån och krediter

Istället för att ha flera mindre lån utspridda hos olika långivare kan det löna sig att samla dem till ett stort privatlån hos en bank. På så sätt kan du dels förbättra ditt UC-score, men också sänka dina månadskostnader. Detta eftersom större lån generellt sett har en lägre ränta.

Om du vill öka dina chanser att hitta ett samlingslån med förmånliga villkor bör du ansöka via en låneförmedlare. Låneförmedlaren skickar nämligen vidare din ansökan till flera långivare samtidigt som får möjlighet att erbjuda dig ett lån. Trots det krävs bara en ansökan och kreditupplysning.

3. Undvik UC-förfrågningar

Många UC-förfrågningar kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Enligt Lånjakt.se kan tre eller fler UC-förfrågningar under en period på mellan 3 – 6 månader försämra dina möjligheter att bli beviljad ett större lån hos banken.

Av denna anledning är det viktigt att du försöker undvika UC-förfrågningar i den mån det är möjligt.

Om du till exempel är i behov av ett mindre lån bör du vända dig till en långivare som samarbetar med ett annat kreditupplysningsföretag än UC, till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Kreditupplysningar är nämligen enbart synliga i registret hos det kreditupplysningsföretag som används. Om en upplysning till exempel sker hos Bisnode kommer företag som hämtar kreditunderlag från UC inte att se denna förfrågan. Den blir alltså inte registrerad hos UC.

4. Betala dina räkningar i tid

Ett långsiktigt tips för att upprätthålla god kreditvärdighet är att alltid betala räkningar i tid. På så sätt kan du dels undvika dyra förseningsavgifter samtidigt som du minskar risken att få betalningsanmärkningar.

Om du har svårt att komma ihåg förfallodatum, ställ in påminnelser på din mobiltelefon. Det kan även vara en god idé att avse specifika dagar i månaden åt att se över räkningar och genomföra betalningar.

Ytterligare ett tips är att betala via e-faktura. Fakturan kommer då att skickas till din mejl, vilket gör den svårare att missa. Du kan även betala via autogiro där betalningen dras direkt från ditt konto.

5. Ansök med en medlåntagare

Om du inte har möjlighet att förbättra ditt UC-score i tid kan du ändå öka dina chanser att bli erbjuden förmånliga lånevillkor genom att ha en medsökande. En medsökande är en person som du delar lånets återbetalningsansvar med.

När det gäller kreditbedömningar är låntagarens inkomster avgörande. Har du en medlåntagare kommer långivaren att ta hänsyn till båda era inkomster, vilket kommer att minska deras utlåningsrisk avsevärt. Detta kan i sin tur öka dina möjligheter att låna mer till en lägre ränta.

Ha i åtanke att din medsökande måste vara medveten om det ansvar lånet medför. Långivaren kommer dessutom behöva medlåntagarens medgivande, både för själva åtagandet samt för att hämta en kreditupplysning.

Summering

Det finns goda anledningar till varför du bör sträva efter att upprätthålla en god kreditvärdighet. Dels kan du bli erbjuden förmånligare lånevillkor, men du kan även öka dina möjligheter att ingå andra avtal, till exempel hyreskontrakt eller abonnemang.

Försök att se över din kreditvärdighet med jämna mellanrum, till exempel genom att ta en kreditupplysning på dig själv. Kom även ihåg att en ordnad privatekonomi lägger grunden till ett god betalningsförmåga.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: UC-score