Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Finansiera ditt nystartade företag med enkla tips

publicerad 8 oktober 2020
- Extern skribent
Finansiering av nystartade företag. Foto: Campaign crators Licens: Unsplash.com

FÖRETAGANDE. Att finansiera ditt nystartade företag eller att starta upp ett eget företag är en rejäl utmaning vem man än är och vilken situation man än befinner sig i. Även om du gjort allt efter mallen så kan oturen vara framme och din verksamheten lyfter inte som du hade tänkt dig.

Addera till det ett en, i dagsläget, osäker ekonomi så är utmaningen plötsligt ännu större. Det rådande ekonomiska klimatet bör dock inte få stå i vägen för dina drömmar – så planerar du att starta upp din egen verksamhet eller behöver pengar till ditt nystartade företag, så finns det alternativ för dig där ute.

Tänk på det här när du ska finansiera ditt nystartade företag

Det finns några grundläggande saker som kan vara bra att tänka på innan du tecknar ett låneavtal för ditt företag. En av de absolut enklaste knepen som du kan använda av för att få en så bra deal som möjligt är att ta hjälp av en sajt som jämför företagslån och hjälper dig att hitta det bästa alternativet för dig.

Innan du använder dig av jämförelsesidan för att hjälpa finansiera ditt nystartade företag kan det dock vara smart att göra ett visst grundarbete och en plan för att veta vad du behöver få ut av ditt lån.

I din plan bör du inkludera givna saker som hur mycket pengar du behöver låna och hur lång löptid du föredrar, men du bör också fundera över saker som vilken bolagsform som ditt företag kommer att ha (eller som det har), samt hur din personliga ekonomi ser ut.

I det rådande ekonomiska klimatet kan det nämligen vara bra att veta att det finns möjlighet att ta företagslån utan sådant som UC och säkerhet.

När du räknar ut hur mycket pengar du behöver låna kan det kännas tryggt att ta i lite extra och be om mer pengar än vad du faktiskt behöver, och visst, det kan finnas ett värde i det, men fatta den typen av beslut med omsorg.

Räntekostnader, m.m. kan bli jobbigare att hantera än vad man först tror och kan få ditt företag att blöda onödiga pengar.

Den löptid som passar bra för ditt företag kan variera kraftigt beroende på hur mycket du beräknar att omsätta, samt vad du har för andra typer av finansiering.

Har du suttit ned, gjort din research, dina beräkningar och din plan, men fortfarande känner dig osäker i situationen, så bör du inte vara rädd för att kontakta en expert för vägledning. Se dock till att göra grundarbetet även om du bestämmer dig för att ta hjälp, för då har du lättare att kommunicera vad du är ute efter och kan vara vaksam på ofördelaktiga råd.

Olika typer av finansiering

Behöver du finansiera ditt nystartade företag eller verksamhet, så är det traditionella företagslånet något som de flesta vänder sig till. Det fungerar i mångt och mycket som ett privatlån där du lånar en bestämd summan och betalar av efter en plan som bestäms i samband med att avtalet skrivs. Det finns dock några ytterligare alternativ, och de vanligaste av dem är så kallad factoring och checkkredit.

Factoring innebär att man som företag säljer eller belånar fakturor som man har utfärdat till en tredjepart. Factoring kommer i regel med en avgift och är ett alternativ om ditt företag ligger ute med mycket pengar och inte har tid att vänta på att fakturerade kunder ska göra sina betalningar.

Checkkredit kallas också för företagskredit och fungerar i stort sett som ett kreditkort. Checkkredit kan vara en sann räddare i nöden, men enbart om du vet med dig att ditt företag har inkomst på gång.

Oavsett hur du väljer att finansiera ditt nystartade företag eller verksamhet så finns det som sagt en hel del alternativ. Gör du dessutom lite efterforskningar och fattar dina beslut med omsorg, så kommer du garanterat att hitta det bästa alternativet för dig och ditt företag.

 

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq