Mats Knutson: Löfven utnyttjar coronakrisen för att få mer makt – Analys sammanfattas

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 december 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, 2020. Pressfoto: SVT
Mats Knutson: Stefan Löfven utnyttjar coronakrisen för att samla mer central makt. Pressfoto: SVT
Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, 2020. Pressfoto: SVT

KONTROVERSIELLT. Mats Knutson som är inrikespolitisk kommentator på SVT sedan 1996 skriver att Stefan Löfven utnyttjar coronakrisen för att samla mer central makt. NewsVoice sammanfattar Knutsons analys.

Mats Knutson konstaterar att Stefan Löfven avslöjat sig själv i en färsk SVT-intervju med bakgrund av att oklara ansvarsförhållanden har blottlagts under coronakrisen.

“Enligt grundlagen är det regeringen som styr riket, riksdagen som stiftar lagar och kommuner och regioner som ansvarar för exempelvis omsorg och sjukvård. Detta gäller även i kris, men har lett till oklarheter kring ansvarsfrågan i olika situationer under pandemin.”

Det anmärkningsvärda är att Regeringen tillsätter en utredning med målet att ändra grundlagen så att Regeringen, vilket i praktiken innebär att Socialdemokraterna (red anm) skaffar sig utökade maktbefogenheter vid större kriser tex vid en pandemi, en naturkatastrof eller ett terrorattentat, varnar Mats Knutson. Normalt saknar Regeringen möjligheter att genomföra långtgående åtgärder utan att Riksdagen först fattar lagstiftningsbeslut.

Problemet som lyfts fram i kritiken är alltså att Socialdemokraterna försöker tillskansa sig utökad makt genom att köra runt Riksdagen vilket görs möjlig genom att ändra i grundlagen. Knutson påpekar att det som regel egentligen krävs två likalydande beslut av Riksdagen med ett mellanliggande val. Det tar för mycket tid, verkar Regeringen anse.

SVT-intervjun tydliggör även att Stefan Löfven vill ge Regeringen större makt gällande ansvarsfördelningen mellan Regeringen och kommunerna. Löfven vill ge erövra mer makt till sin egen Regering genom att flytta bort den från kommunerna. Det kontroversiella är att det kommunala självstyret även det är reglerat i grundlagen, påpekar Mats Knutson.

“Nu talar statsministern om att förskjuta mer makt och ansvar till regeringen, vilket i så fall skulle ske på kommunernas och regionernas bekostnad. Kontroversiellt även om det enbart skulle kunna gälla i krislägen”, skriver Knutson.

Mats Knutson: “Coronapandemin gör planerna mindre känsliga”

Mats Knutson menar att statsministerns uttalanden i SVT-intervjun under normala omständigheter skulle vara uppseendeväckande, men att coronakrisen gör Socialdemokraternas planer mindre politiskt känsliga.

För Löfven verkar det handla om ta tillfället i akt för att flytta över mer makt till Regeringen genom att ge Sverige särskilda krisregler och samtidigt flytta bort fokus från eventuella dåliga beslut som Regeringen kan ta, anser Knutson.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, med reservation för eventuella feltolkningar

Källa och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Mats Knutson
Stöd NewsVoice 2024
 • Tycker det är ett steg i rätt riktning. Oavsett om det sitter (S) eller en (M) regering. Vi kan inte ha myndighets utövning i så stor utsträckning som vi har i Sverige. Det är därför resten av Europa ser oss som lite korkade. Just det Stefan vill ändra i grundlagen är helt rätt.

 • Precis som “våra” makthavare är i full färd med att ändra Sveriges lagar så att det ska passa vaccinindustrin – på samma sätt ändrade WHO just sin definition av vad flockimmunitet är, så att det ska passa vaccin-agendan!

  “Den 13 november i år har plötsligt WHO ändrat sin definition av flockimmunitet, skriver Lars Bern:
  https://anthropocene.live/2020/12/25/vetenskapssamhallets-dekadens-del-4/

  Lagar ändras, definitioner ändras – allt för att gynna vaccin-industrin!

  Fascism är storföretag i maskopi med statsledningen.

 • Naturligtvis tror Lövfen att vi/folket inte genomskådar vad dom håller på med. NEJ, Vi vet vad som pågår i maktens korridorer. Massa lögner, finter och “task” spel för att tillskansa sig ännu mer makt.

 • Och detta grundat på ett av världshistoriens största bedrägerier mot mänskligheten.
  Andrew Kaufman talar om bedrägerierna från pseudovetenskap som kallas virologi: “isolering”, “sekvensering”, “testning” och påståendet om “virusets” patogenicitet.

  Obs: Denna genomgång kan vara jobbig att ta in?! Varför, tja det vi lärt oss genom att äta av de röda pillren hela livet och nu få information som kräver att vi börja ta av de blå pillren hur hemskt det än kan vara så är det något som krävs för att vi ska åstadkomma förändringar. Gör vi inte denna resa så kommer mänskligheten, i alla fall i västvärlden att för evigt zombiavatarieras – hoppsan ett nytt ord.

  https://www.youtube.com/watch?v=GnRRaQWLjMo

 • En stor eloge till Mats Knutson! Sverige och världen behöver fler inom public service som vågar ta ton – innan det blivit för sent!

  Statsministern och hans regering löper amok med demokratin under armen!

  Ansvarskännande journalister måste inse att det är tid att stoppa vettvillingarnas spurt mot total diktatur!

  Jag ska fritt ur minnet citera vad en kommentator skrev en gång här på Newsvoice:

  “Snart anlägger väl gubben mustasch och börjar strutta omkring i uniform!”

 • Både Mats Knutsson och Stefan Löfven är spelare på globalisternas planhalva. Dessutom i samma lag. Vore mycket bättre att utgå från samma analys som Jacob Nordangård gjort i boken “Den globala statskuppen”. Då blir ju artikeln ovan närmast en vilseledande sådan. Ett sätt att lura läsaren att det skulle vara någon större skillnad mellan Knutsson och Löfven. Vi på World Freedom Alliance riktade en mycket kraftfullare kritik mot de förändrade undantagslagar som nu är på väg. Tror inte Newsvoice lyft fram de kritiska remisser som varit på artikel plats. Här är ett viktigt remissyttrande: https://www.vaken.se/covid-19-lagen-det-kanske-bara-blev-99-ar-av-demokrati-i-sverige/ Vi spelar definitivt inte på den planhalva som Löfven och Knutsson befinner sig på. Men på vår planhalva finns Björn Hammarskjöld, företaget Veidos och många fler som gjort remissyttranden.
  Dessa krafter borde också ges utrymme i artikelplats – inte bara i kommentarsfälten.
  I artikelform borde också nedsläckningen av “Sverige granskas” tas med. Newsvoice har tagit upp diktaturfasonerna gentemot SwebbTV och det är bra. Men samma dag den 23/12 riktades också diktaturfasoner mot Bittners nyhetsbrev . De diktaturfasonerna borde också belysas.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *