Pentagon ska skydda amerikanska intressen i rymden och på Månen

publicerad 3 februari 2021
- Sanja Juric
The Guardians at the US Space Force. Fictitious montage by NewsVoice.se built on pictures from Shutterstock.com

WARZONE. Efter avslöjandet i Wall Street Journal att Pentagon planerar att skydda NASA:s baser på månen såväl som amerikansk kommersiell verksamhet, kontrade chefen för Rysslands rymdorganisation Roskosmos, Dmitry Rogozin, med att kalla förslaget för en oacceptabel militarisering av månen och månforskningen.

Text: Sanja R. Juric

Drivkraften till förändringarna enligt artikeln i WSJ beror på Ryssland och Kinas framtagning av antisatellitvapen och annan potentiellt fientlig teknik, som sägs hota både amerikanska militära och privata tillgångar. Dmitry Rogozin uttryckte att det fortfarande finns möjlighet att förhindra den amerikanska utvecklingen, enligt Russia Today.

“The plans of the US, as well as those of France and NATO as a whole, to place weapons in outer space are taking shape. We are convinced that it is not too late to develop measures acceptable for all to prevent confrontation in outer space.” – Dmitry Rogozin

General John Raymond, den nya operationschefen för US Space Force, avslöjade nyligen att Pentagon ämnar samarbeta med NASA i syfte att skydda satelliter från laser- och cyberattacker från främst Ryssland och Kina. Samarbetet kommer så småningom att sträcka sig till att försvara planerade NASA-baser på månytan och skydda USA:s kommersiella operationer, såsom vatten- och mineralutvinning.

Den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin tog upp, under ett möte i den amerikanska senaten, ländernas försök till rymddominans.

“Chinese and Russian military doctrines also indicate that they view space as critical to modern warfare and consider the use of counter-space capabilities as both a means of reducing US military effectiveness and for winning future wars.”

Text: Sanja R. Juric

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq