Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ivar Arpi och Alice Teodorescu med flera lämnar Bulletin

publicerad 22 mars 2021
- Gästskribent
Alice Teodorescu (pressfoto: GP.se och Ivar Arpi (foto: Staffan Löwstedt)
Bilder: Alice Teodorescu (pressfoto: GP.se och Ivar Arpi (foto: Staffan Löwstedt)

ÖPPET BREV. Med entusiasm anslöt vi oss till Bulletin. Realiteten är att majoritetsägarna lockade oss alla med falska löften om vilken tidning de ville skapa. Med andra majoritetsägare hade detta kunnat bli en framgångssaga.

Humankapitalet fanns på plats, men om man behandlar människor som “inköpta” förbrukningsvaror hör man inte hemma inom publicistiken. Eller i ledningen av någon organisation överhuvudtaget.

Majoritetsägarna Pontus Tholin, som även är styrelseledamot och vd, och Tino Sanandaji har, ihop med styrelseordförande Atta Tarki, gång på gång visat att de inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär. Den redaktionella integriteten respekteras inte. I offentligheten har Sanandaji hängt ut enskilda medarbetare, tagit heder och ära av nyhetsredaktionen, samt uttalat sig förminskande om bland annat chefredaktören och den politiska chefredaktören.

Internt pågår en mobbningskampanj av chefredaktören/ansvarige utgivare som nu dessutom läckt ut i medierna. VD och CTO skryter i gemensamma interna kanaler om att de inte respekterar chefredaktören och ansvarigt utgivarskap. Man letar helt öppet efter ersättare. Det går inte att vara chefredaktör under dessa förhållanden. Situationen är ohållbar.

Majoritetsägarnas agerande både internt och i offentligheten har lett till att krönikörer slutar, att medarbetare säger upp sig, att journalister som var på väg in på tidningen drar sig ur, att tre olika poddar som skulle produceras har frysts när de som skulle göra dem fick kalla fötter. Två av de fyra grundarna, Thomas Gür och Paulina Neuding, har av samma skäl hoppat av.

Vi har internt försökt förändra Bulletin till en tidning där svenska publicistiska normer respekteras och med hopp om en professionell ledning av organisationen. Vi har skickat två brev till styrelsen. Inget av dem har hörsammats. Vi har inte ens fått svar på det vi skickade för två veckor sedan.

Även efter att vi lämnar finns ett stort antal duktiga medarbetare kvar på tidningen. Det görs trots allt bra journalistik på Bulletin, men förutsättningarna som ges till journalisterna är usla. Det har majoritetsägarna och styrelsen sett till. Vi önskar våra kollegor som är kvar all lycka, men detta är vägs ände för oss.

Signerat:

Ivar Arpi, tf chefredaktör och ansvarig utgivare
Alice Teodorescu, politisk chefredaktör
Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef
Susanna Birgersson, ledarskribent
Nina Lekander, kulturskribent och krönikör
Michael Economou, kulturedaktör

Källa: Alice Teodorescu Offentlig

Ljudintervju med Ivar Arpi och VD:n på Bulletin


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq