Polisen har svaga resurser att störa Tusenmannamarschen – Kan komma 2000 personer

publicerad 5 mars 2021
- av NewsVoice
Demonstrationer i Köpenhamn mot coronarestriktioner i Danmark, 6 feb 2021. Foto: Ruptly.com
Demonstrationer 1 maj 2020, Berlin. Foto: imengine.public.mhm.infomaker.io
Demonstrationer 1 maj 2020, Berlin. Foto: imengine.public.mhm.infomaker.io

NOTERAT. Imorgon ska två händelser utspela sig på Medborgarplatsen i Stockholm. Dels ska demonstrationen Tusenmannamarschen genomföras och dels kommer eventet dra en stor publik som inte deltar aktivt på marschen. Nu har polisen stora problem med att upprätta coronarestriktionerna utan att samtidigt kränka människors rättighet att vistas på en offentlig plats.

Syftet med Tusenmannamarschen, initierad av Filip Sjöström, är att värna om vår naturliga rörelsefrihet och de mänskliga rättigheterna som inte upphört att gälla trots coronarestriktionerna. Marschen ifrågasätter även den ovetenskaplighet om corona som färgat den politiska debatten och nyhetsförmedlingen inom massmedierna. Slutligen visar eventet lojalitet för människor i andra länder som har fullskalig lockdown.

Du får inte delta i Tusenmannamarschen, men du får gå dit och titta på den

Eftersom coronarestriktionerna inte gör gällande att människor inte får besöka medborgarnas plats i Stockholm är det fritt fram att gå dit under förutsättning att man håller fysisk distans. Detta gör det problematiskt för polisen som kommer att ha svårt att avgöra om en person är en deltagare i en "förbjuden" manifestation eller om det bara är en förbipasserande nyfiken person som inte deltar på eventet eller i marschen.

Läs mer: Blir Tusenmannamarschen 6 mars 2021 laglig? Det beror på varför du står på en offentlig plats

Marcus Oscarsson - Foto: 123florida, CC BY 4.0
Marcus Oscarsson - Foto: 123florida, CC BY 4.0

TV-profilen och expertyckaren Marcus Oscarsson har tagit kraftigt avstånd från marschen. Oscarsson skriver på Facebook:

"Det är skrämmande att det finns folk som inte tror på att viruset leder till sjukdom och som vill samlas i tusentals trots att det är olagligt. Anser du det så klicka/gilla här."

Vad NewsVoice erfar har inte arrangören Filip Sjöström påstått att han inte tror på att viruset leder till sjukdom. Han påstår däremot att mycket runt hypen Covid-19 inte är baserade på fakta och vetenskap.

NewsVoice kommer att rapportera från händelseutvecklingen. Vi kommer att särskilt följa upp hur människor beter sig, hur polisen sköter sitt arbete och hur politiker och massmedier väljer att beskriva dagen. NewsVoice kommer att rapportera direkt via NewsVoice Telegram-kanal: t.me/newsvoicepublic

Tusenmannamarschen kommunicerar via Telegram-kanalen: t.me/forfrihetochsanning (en app för dator och smartphone).

Deltagare i marschen kommer att samlas från kl 13-14 på Medborgarplatsen. Därefter ska själva marschen starta kl 15 med en ej till 100% fastställd slutdestination.

Text: NewsVoice