Tvivlarna – En ny typ av folkrörelse växer fram

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 23 mars 2021
- Jan Norberg
Demonstration i Stockholm. Foto: Gamma Man. Licens: Mostphotos.com

OPINION. Jan Norberg konstaterar att en ny typ av folkrörelse växer fram, bestående av en brokig samling människor med en sak gemensamt, tvivel mot ett allt mer förvirrat maktetablissemang. Det saknas också ett nytt ledarskap inom denna nya folkrörelse när allt färre lyssnar på de politiska ledarna.

Text: Jan Norberg

Det är ytterst sällan som jag läser tex Alex Schulman i Expressen, hans senaste krönika innehåller dock en reflektion som gjorde mig nyfiken.

När jag därefter läste Patrik Engellaus krönika som för dagen var ett bokreferat av författaren Sebastian Rushworth med titeln ”Covid: Why most of what you know is wrong”, så började jag själv fundera lite mer kring de frågeställningar som dessa två krönikörer ger uttryck för.


Det har uppstått ett gediget tvivel på våra politiska ledares förmåga att just leda sina respektive nationer, något som resulterat i ett obehagligt vakuum. Alla känner osäkerhet och skepsis för hur framtiden skall gestalta sig, men ingen förmår dock samla osäkerheten i ett väl formulerat budskap som alla unisont ställer sig bakom.


Tvivlarna

Människor av olika kategorier har dock en enda gemensam uppfattning och den stavas tvivel. Tveksamheten tar sig därför en rad olika och många gånger fantasifulla uttryck.

Under den gemensamma nämnaren tvivel ser man anti-vaxxare, 5G-motståndare, nyandliga, lockdown-kritiker, globalistmotståndare, falungong-anhängare samt vänster och höger på politikskalan och så vidare. Plötsligt samlas alla tvivlare under en hatt, kanske är det en foliehatt, men man samlas i alla fall under en gemensam uppfattning om en sak och det är en genuin misstro mot dagens samhällsordning.

Denna tvivelrörelse verkar sakna ett unisont budskap och ett tydligt ledarskap, den sprider sig på ungefär samma sätt som ett virus. Är det kanske den okontrollerade spridningen som gör politikerna så benägna att med polismakt försöka förhindra spridningen?


Tillmälen i massmedia som försöker måla fram bilden av lite halvgalna och udda konspirationsteoretiker är ju bara den vanliga metoden att försöka stigmatisera. Syftet att framställa alla tvivlare som aparta figuranter är ju givetvis att skrämma andra från att ansluta sig till tvivlarna.


 

Dags för folket att återta kontrollen för att skapa hopp och bygga ett samhälle baserat på förnuft

Jag har själv inte hunnit läsa Rushworths bok ännu, men om Engellaus referat stämmer så står vi inför ett synnerligen tydligt vägskäl.

Ska vi lägga vårt framtida öde i händerna på våra inkompetenta politiska ledare, ska vi lita på de av politiken skattefinansierade myndighetspersoner som dessa politiker skickar fram att föra deras talan när de själva abdikerat från sitt ansvar som ledare, eller ska vi ta kontrollen över samhällsutvecklingen?

Det sunda i denna nymornade rörelse av tvivlare är ju att vår blinda tro på självutnämnda auktoriteter snabbt sjunker. Denna misstro gäller oavsett om de är politiker, skattefinansierade myndighetsföreträdare eller politiskt korrekta representanter i massmedierna.

Text: Jan Norberg

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: folkrörelse
 • Sanningen är det som alltid ligger och skaver i bakgrunden och som vi alla djupt inom oss känner igen när vi väl ser den. Det är vad dessa ”tvivlare” nu fått en glimt av genom lagren av sanningsenliga lögner.

 • Sanningen är det som alltid ligger och skaver i bakgrunden och som vi alla djupt inom oss känner igen när vi väl ser den. Det är vad dessa “tvivlare” nu fått en glimt av genom lagren av sanningsenliga lögner.

 • Den arma människa som säger att hon har förtroende för en POLITIKER får skylla sig själv.
  Det finns inga människovarelser som är så lätt att korrumpera som POLITIKER. En hel radda har torskat, från Göran ”torparn” Persson till nu senast Calle ”pilt” Bildt. Till och med vissa SD are har krökt ryggen och darrar i knäna!

 • Sanningen kan inte beskrivas objektivt, eftersom alla beskrivningar, görs av subjekt. Så det är vars o ens uppgift att söka fakta, kunskap, åsikter osv, och utifrån det utforma sin sanning. Men sanningen ska beskriva verkligheten, som vi alla delar.
  Det handlar om att tänka själv, inte lite på någon “expert” rakt av.
  Jag är helt enig med dig, vi behöver en samlande grund att enas kring. En folkets kraft för att skapa en ljus och positiv framtid.

 • Det är sunt och samtidigt smärtsamt när fasaderna rasar och de vi haft någorlunda förtroende för visar sig inte trovärdiga.
  Tvivel är det första steget ur en illusorisk värld och vår bekvämlighetszon. Att våga tvivla, att tillåta sig att göra en omvärdering av det som känts som en självklarhet är inte nödvändigtvis en enkel resa. Det blir konsekvenser när man börjar tvivla och ifrågasätter det som omgivningen och jag själv villigt accepterat.
  Mitt stora uppvaknande var när jag fick cancer och bestämde mig att gå min egen väg. När jag såg att jag lyckades utan operation och cellgifter blev jag glatt överraskad men började också gräva efter information utanför skolmedicinens förklaringsmodell. När jag började tvivla kändes det befriande och ändrade på mitt liv.
  Det är viktigt att tillåta sig tvivla, att kunna stanna upp i ovissheten, vara kritisk men inte förutfattad utan lyssna på bägge sidornas version. Jag är villig att tveka, tvivla och. rannsaka min uppfattning och omvärdera tidigare övertygelser. Tror det är sunt. Men har heller inga problem att bestämma mig.
  Hoppas mycket på de nyuppväckta tvivlarna, vi är inne i en upplysningstid och människorna köper inte längre allt dravel man försökt proppa i oss från myndigheternas och andra maktutövares sida. Glömmer aldrig när Socialstyrelsen skulle få oss att äta 8 brödskivor om dagen. Bättre lita på sig själv och lyssna på kloka kunniga och fritänkande människor och, informera sig.

 • Magnus, det var ju lite roligt att det just var Alice Bah-Kunke (MP) som författat denna text på regeringens vägnar.

  Jag skrattade mig nästan harmynt åt det faktum att hon höll fram tre yrkeskategorier som särskilt skyddsvärda.

  journalister, förtroendevalda och konstnärer

  Det är ju för böveln just dessa tre kategorier som är de värsta plågorisen i dagens samhälle.

  När journalister och förtroendevalda rackar ned på och uttrycker förakt för vanligt folk som tillsammans försöker bilda en folkrörelse så är detta höjden av förakt för folket.

  Ta Dumbergs vrede över de senaste demonstrationerna, så talar maktens kreatur som deras interna idol Olof Palme skulle ha uttryckt sig.

  Eller varför inte alla dessa pk-journalister från olika MSM-kanaler som likt lydiga tjänstehjon vinklar sina rapporter från denna typ av manifestationer.

  Jag är ju ingen våldsförespråkare men skulle en pk-journalist sticka upp en mikrofon under näsan på mig vid en sån manifestation med någon av sina starkt pk-vinklade frågor så skulle mikrofonbommen ganska snabbt stå upp som en tulpanlök ur vederbörandes hals.

 • Jag har inga problem med att använda angripares vapen i självförsvar och jag tror inte att de som hånar foliehattar skulle vilja debattera forskningsläget i tex hjärncancer av strålning el försktighetspricipen som den miljöfarligt verksamheten skall tillämpa enl lagen miljöbalken.
  https://www.stralskyddsstiftelsen.se/?s=gliom

  Det blir lätt som med ordet kvacksalvare som egentligen betyder läkare med kvicksilversalva. Hursomhelst ökar nu tvivlet i allt fler frågor om vi verkligen har frihet och sanning i Sverige.

  Fina ord från regeringen 2017 som året efter betalde miljonbelopp för att tysta journalister.
  https://www.regeringen.se/4a029f/globalassets/regeringen/dokument/kulturdepartementet/t
  ill-det-fria-ordets-forsvar.pdf

  MSB betalar två miljoner skattekronor för rapport om att bekämpa alternativ media i Sverige
  https://www.friatider.se/msb-betalar-tv-miljoner-skattekronor-f-r-rapport-om-att-bek-mpa-alternativ-media-i-sverige

 • Den arma människa som säger att hon har förtroende för en POLITIKER får skylla sig själv.
  Det finns inga människovarelser som är så lätt att korrumpera som POLITIKER. En hel radda har torskat, från Göran “torparn” Persson till nu senast Calle “pilt” Bildt. Till och med vissa SD are har krökt ryggen och darrar i knäna!

 • Sanningen kan inte beskrivas objektivt, eftersom alla beskrivningar, görs av subjekt. Så det är vars o ens uppgift att söka fakta, kunskap, åsikter osv, och utifrån det utforma sin sanning. Men sanningen ska beskriva verkligheten, som vi alla delar.
  Det handlar om att tänka själv, inte lite på någon “expert” rakt av.
  Jag är helt enig med dig, vi behöver en samlande grund att enas kring. En folkets kraft för att skapa en ljus och positiv framtid.

 • Jan Norberg sätter ord på en proteströrelse som ännu inte
  funnit sin form och artikulerat sig tillräckligt tydligt för att
  folk i allmänhet ska begripa att det handlar om en genuin
  folklig vrede mot de makt- och myndighetsövergrepp vi alla
  nu är utsatta för i sällan skådad omfattning.

  I Frankrike begriper sig medborgarna på att effektivt demonstrera
  och protestera och drar i massor snabbt på sig de gula västarna
  när det behövs.

  Varför inte följa efter och skaffa en egen väst – eller är
  svensken för evigt handlingsförlamad, lat, pk-hjärntvättad, eller
  saknar han bara “any real guts” som människor i andra länder
  enkelt mobiliserar när det behövs?

  Så bra Jan, keep going , du har kommit något på spåren!

  • Absolut, fler spårhundar behövs!
   “Utan tvivel är man inte riktigt klok” Tage Danielsson.
   Tvivel kan förena, tvärsäkerhet skingra.
   “Tvivlarna” en ny folkrörelse!?

 • #Newsvoice påstår: “en brokig samling människor med en sak gemensamt, tvivel mot ett allt mer förvirrat maktetablissemang” – har nu äntligen tagit form.
  Jovisst, nu börjar befolkningen här i den Kungliga Stockholmsbyråkratin bli klart förvirrade över tillståndet. Här har vi ju alltid haft det så bra och tryggt och varit snälla och godhjärtade mot omvärlden, men likväl har det blivit såhär! Befolkningen kan ju inte få in i sina tjocka skallar att hela Etablissemanget sedan 9/11 ljuger och bedrar, i allt högre grad än tillförne, för att gynna sig själva och plånboken, men väldigt många vänsterblivna räknade med, att nu var växlarna lagda i en riktning mot ett nära framtida kommunistiskt paradis. Med mångkultur och hela balletten.
  Eliten har som bekant helt och hållet ställt sig bakom Joe Biden och Demokratiska Partiet. Trump är ju dum, usch – har alla här i landet fått höra dagligdags sedan början av valåret 2016. Vår tradition bjöd förstås att (nästintill alla) sjöng med i halleluja-kören och var oförmögna förstå att allt var FAKE NEWS.

  Önskas en riktig kunskap om vad som verkligen tilldragit sig sedan vi äntrade det tredje årtusendet, kan länken nedan vara nyttig att studera.

  https://truth11.com/2021/01/16/insurrection-act-signed-by-trump-jan-14-2021-inauguration-cancelled-trump-remains-in-office-abc-nbc-cbs-fox-cnn-msnbc-to-lose-licenses/

 • Det är sunt och samtidigt smärtsamt när fasaderna rasar och de vi haft någorlunda förtroende för visar sig inte trovärdiga.
  Tvivel är det första steget ur en illusorisk värld och vår bekvämlighetszon. Att våga tvivla, att tillåta sig att göra en omvärdering av det som känts som en självklarhet är inte nödvändigtvis en enkel resa. Det blir konsekvenser när man börjar tvivla och ifrågasätter det som omgivningen och jag själv villigt accepterat.
  Mitt stora uppvaknande var när jag fick cancer och bestämde mig att gå min egen väg. När jag såg att jag lyckades utan operation och cellgifter blev jag glatt överraskad men började också gräva efter information utanför skolmedicinens förklaringsmodell. När jag började tvivla kändes det befriande och ändrade på mitt liv.
  Det är viktigt att tillåta sig tvivla, att kunna stanna upp i ovissheten, vara kritisk men inte förutfattad utan lyssna på bägge sidornas version. Jag är villig att tveka, tvivla och. rannsaka min uppfattning och omvärdera tidigare övertygelser. Tror det är sunt. Men har heller inga problem att bestämma mig.
  Hoppas mycket på de nyuppväckta tvivlarna, vi är inne i en upplysningstid och människorna köper inte längre allt dravel man försökt proppa i oss från myndigheternas och andra maktutövares sida. Glömmer aldrig när Socialstyrelsen skulle få oss att äta 8 brödskivor om dagen. Bättre lita på sig själv och lyssna på kloka kunniga och fritänkande människor och, informera sig.

 • Begreppet -Tvivlarna- uppfattar jag som tveeggat, vilket är onödigt. Allt som pågår är tillräckligt rörigt ändå.

  Jag förordar att använde -Sannings-Sökare- som begrepp.
  Sanningen är en beskrivning av verkligheten.
  Att söka Sanningen är vars och ens uppgift och ansvar.
  Sök fakta från olika källor, sammanställ dessa, sök Sanningen. Lita inte på någon speciell källa, rakt av.
  Vare sig politiker, media, vetenskapen eller andra.
  Var beredd att ompröva den Sanning du funnit.

  Låt oss kalla denna rörelse -Sannings-Rörelse.

  • Ambitiöst Rolf, vad är sanningen??

   Det ligger en skönhet i att vara tvivlare, att inte köpa allt vad vissa självutnämnda profeter torgför som sin sanning.

   Vi är inne i en brytningstid nu, och det finns anledning att vi var och en av oss tar ett steg tillbaka och reflekterar över vad som egentligen händer.

   I min värld så finns det en uppdämd frustration över vad som egentligen pågår.

   Om vi alla börjar tänka själva och därefter kan samla oss under en bred folkligt väl förankrad rörelse så kanske inte det spelar så stor roll från vilket läger vi kommer.

   Huvudsaken är att vi delar en gemensam grundsyn dvs att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll.

   Lägg stridsfrågorna åt sidan för ett tag och slut upp bakom den gemensamma synen att vi alla har ett ansvar att göra nåt åt tokigheterna som pågår.

   När vi alla har återställt samhällsutvecklingen så kan vi ta tag i de frågor som skiljer oss åt.

   De frågorna är idag många, men vad är alternativet?

   Att vi fortsätter att bli fösta in i ett bås där politiker och myndighetsutövare anser sig ha tolkningsföreträde för vad som är den sk sanningen.

   • “Ambitiöst Rolf, vad är sanningen??”

    Du låter precis som den dödahavssemitiskt kontrollerade makteliten, den som förresten Torbjörn Sassersson skyddar, som vill få folk att tvivla på sanningen som begrepp. Det är inte konstigt att Torbjörn ger dig utrymme här på Newsvoice.

 • Magnus, det var ju lite roligt att det just var Alice Bah-Kunke (MP) som författat denna text på regeringens vägnar.

  Jag skrattade mig nästan harmynt åt det faktum att hon höll fram tre yrkeskategorier som särskilt skyddsvärda.

  journalister, förtroendevalda och konstnärer

  Det är ju för böveln just dessa tre kategorier som är de värsta plågorisen i dagens samhälle.

  När journalister och förtroendevalda rackar ned på och uttrycker förakt för vanligt folk som tillsammans försöker bilda en folkrörelse så är detta höjden av förakt för folket.

  Ta Dumbergs vrede över de senaste demonstrationerna, så talar maktens kreatur som deras interna idol Olof Palme skulle ha uttryckt sig.

  Eller varför inte alla dessa pk-journalister från olika MSM-kanaler som likt lydiga tjänstehjon vinklar sina rapporter från denna typ av manifestationer.

  Jag är ju ingen våldsförespråkare men skulle en pk-journalist sticka upp en mikrofon under näsan på mig vid en sån manifestation med någon av sina starkt pk-vinklade frågor så skulle mikrofonbommen ganska snabbt stå upp som en tulpanlök ur vederbörandes hals.

 • Jag har inga problem med att använda angripares vapen i självförsvar och jag tror inte att de som hånar foliehattar skulle vilja debattera forskningsläget i tex hjärncancer av strålning el försktighetspricipen som den miljöfarligt verksamheten skall tillämpa enl lagen miljöbalken.
  https://www.stralskyddsstiftelsen.se/?s=gliom

  Det blir lätt som med ordet kvacksalvare som egentligen betyder läkare med kvicksilversalva. Hursomhelst ökar nu tvivlet i allt fler frågor om vi verkligen har frihet och sanning i Sverige.

  Fina ord från regeringen 2017 som året efter betalde miljonbelopp för att tysta journalister.
  https://www.regeringen.se/4a029f/globalassets/regeringen/dokument/kulturdepartementet/t
  ill-det-fria-ordets-forsvar.pdf

  MSB betalar två miljoner skattekronor för rapport om att bekämpa alternativ media i Sverige
  https://www.friatider.se/msb-betalar-tv-miljoner-skattekronor-f-r-rapport-om-att-bek-mpa-alternativ-media-i-sverige

 • Jan Norberg sätter ord på en proteströrelse som ännu inte
  funnit sin form och artikulerat sig tillräckligt tydligt för att
  folk i allmänhet ska begripa att det handlar om en genuin
  folklig vrede mot de makt- och myndighetsövergrepp vi alla
  nu är utsatta för i sällan skådad omfattning.

  I Frankrike begriper sig medborgarna på att effektivt demonstrera
  och protestera och drar i massor snabbt på sig de gula västarna
  när det behövs.

  Varför inte följa efter och skaffa en egen väst – eller är
  svensken för evigt handlingsförlamad, lat, pk-hjärntvättad, eller
  saknar han bara “any real guts” som människor i andra länder
  enkelt mobiliserar när det behövs?

  Så bra Jan, keep going , du har kommit något på spåren!

  • Absolut, fler spårhundar behövs!
   “Utan tvivel är man inte riktigt klok” Tage Danielsson.
   Tvivel kan förena, tvärsäkerhet skingra.
   “Tvivlarna” en ny folkrörelse!?

 • #Newsvoice påstår: “en brokig samling människor med en sak gemensamt, tvivel mot ett allt mer förvirrat maktetablissemang” – har nu äntligen tagit form.
  Jovisst, nu börjar befolkningen här i den Kungliga Stockholmsbyråkratin bli klart förvirrade över tillståndet. Här har vi ju alltid haft det så bra och tryggt och varit snälla och godhjärtade mot omvärlden, men likväl har det blivit såhär! Befolkningen kan ju inte få in i sina tjocka skallar att hela Etablissemanget sedan 9/11 ljuger och bedrar, i allt högre grad än tillförne, för att gynna sig själva och plånboken, men väldigt många vänsterblivna räknade med, att nu var växlarna lagda i en riktning mot ett nära framtida kommunistiskt paradis. Med mångkultur och hela balletten.
  Eliten har som bekant helt och hållet ställt sig bakom Joe Biden och Demokratiska Partiet. Trump är ju dum, usch – har alla här i landet fått höra dagligdags sedan början av valåret 2016. Vår tradition bjöd förstås att (nästintill alla) sjöng med i halleluja-kören och var oförmögna förstå att allt var FAKE NEWS.

  Önskas en riktig kunskap om vad som verkligen tilldragit sig sedan vi äntrade det tredje årtusendet, kan länken nedan vara nyttig att studera.

  https://truth11.com/2021/01/16/insurrection-act-signed-by-trump-jan-14-2021-inauguration-cancelled-trump-remains-in-office-abc-nbc-cbs-fox-cnn-msnbc-to-lose-licenses/

 • Begreppet -Tvivlarna- uppfattar jag som tveeggat, vilket är onödigt. Allt som pågår är tillräckligt rörigt ändå.

  Jag förordar att använde -Sannings-Sökare- som begrepp.
  Sanningen är en beskrivning av verkligheten.
  Att söka Sanningen är vars och ens uppgift och ansvar.
  Sök fakta från olika källor, sammanställ dessa, sök Sanningen. Lita inte på någon speciell källa, rakt av.
  Vare sig politiker, media, vetenskapen eller andra.
  Var beredd att ompröva den Sanning du funnit.

  Låt oss kalla denna rörelse -Sannings-Rörelse.

  • Ambitiöst Rolf, vad är sanningen??

   Det ligger en skönhet i att vara tvivlare, att inte köpa allt vad vissa självutnämnda profeter torgför som sin sanning.

   Vi är inne i en brytningstid nu, och det finns anledning att vi var och en av oss tar ett steg tillbaka och reflekterar över vad som egentligen händer.

   I min värld så finns det en uppdämd frustration över vad som egentligen pågår.

   Om vi alla börjar tänka själva och därefter kan samla oss under en bred folkligt väl förankrad rörelse så kanske inte det spelar så stor roll från vilket läger vi kommer.

   Huvudsaken är att vi delar en gemensam grundsyn dvs att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll.

   Lägg stridsfrågorna åt sidan för ett tag och slut upp bakom den gemensamma synen att vi alla har ett ansvar att göra nåt åt tokigheterna som pågår.

   När vi alla har återställt samhällsutvecklingen så kan vi ta tag i de frågor som skiljer oss åt.

   De frågorna är idag många, men vad är alternativet?

   Att vi fortsätter att bli fösta in i ett bås där politiker och myndighetsutövare anser sig ha tolkningsföreträde för vad som är den sk sanningen.

   • “Ambitiöst Rolf, vad är sanningen??”

    Du låter precis som den dödahavssemitiskt kontrollerade makteliten, den som förresten Torbjörn Sassersson skyddar, som vill få folk att tvivla på sanningen som begrepp. Det är inte konstigt att Torbjörn ger dig utrymme här på Newsvoice.

  • Magnus, det finns alltid skäl att förhålla sig en smula ödmjuk då det aldrig bara finns en “sanning”.

   Det ligger alltid i betraktarens öga att värdera och förhålla sig till olika företeelser.

   Personligen tycker jag ibland att vissa människor alltför snabbt låser sig på en uppfattning och sedan avfärdar alla andra vilka intar en mer skeptisk och verserad syn.

   Jag vill ogärna gå i polemik med människor vilka är övertygade om vissa saker då jag själv hyser vissa tvivel i en del av dessa frågor.

   Men då det är en fråga om åsikts och yttrandefrihet så är jag ofta lite mer försiktig med att bestämma mig var jag själv skall ställa mig i vissa frågor.

   En sån fråga är frågan om Chemtrails där finns det saker som talar för att dessa fenomen förekommer, men det finns också en hel saker som behöver bevisas för att jag skall ansluta mig till en uppfattning att det vissa bär fram som en ovedersäglig sanning verkligen är sant.

   Det är alltid klädsamt att inta en viss försiktighet innan man ansluter sig till spektakulära påståenden som inte till 100% går att styrka.

   En annan fråga som ofta kommer upp ibland dem vilka blir beskyllda för olika former av konspirationsteorier är att de är så fanatiskt övertygade om att de har rätt är att de framstår som lite udda personligheter, faktum är att de ofta inte förmår framlägga ordentlig bevisning.

   Det blir då något nästan religiöst över hela deras livsåskådning, inte alltför sällan söker de sina förklaringsmodeller i mycket gamla historiska dokument (ofta med religiös prägel).

   En annan trend som jag iakttagit är att det förekommer alltmer nyandliga inslag i dagens debatt.

   Det är också något jag har lite svårt att förhålla mig till, jag kan dela många av de sakfrågor de tar upp men när de sedan belyser detta med en nyandlig nästintill religiös approach blir jag tveksam, dvs Hare Krishna varning.

   Folk verkar ha svårt att fokusera på fler än en sak i taget, man är lite väl sekventiell i sitt tänkande och får därmed svårt att göra en mer dynamisk analys där olika saker kan hänga ihop på ett sätt som vi i förstone inte riktigt inser.

   För att vara riktigt konkret så kan vi ta tex Åke Södergren vilken ofta kommenterar här på NewsVoice.

   Hans värld verkar bestå av emotioner, frekvenser och annat på en nästan ockult nivå.

   Sånt har jag jävligt svårt för, han tillhör dem som utan tvivel av väldigt många skulle kvalificera som foliehatt.

   Självklart har som alla vi andra rätt att framföra sina teorier men det var nog hans typ jag hade i åtanke när jag skrev det du hakade upp dig på.

   • “Magnus, det finns alltid skäl att förhålla sig en smula ödmjuk då det aldrig bara finns en “sanning”.”

    Menar du att det är anledningen att du använder ett ointelligent skällsord? Förklaringen är dessutom på ungefär samma relativistiska nivå som t.ex. SVT:s program “Min sanning”.

    • Magnus, det är dina ord “ett ointelligent skällsord,” inte mina.

     Att relativisera är ett stort begrepp, jag undviker det i möjligaste mån.

     Jag ser väldigt sällan på SVT så jag kan inte förhålla mig till den referens du anför.

     Däremot så är jag i princip för att alla skall ha den självklara rätten att framföra sin egen uppfattning, alldeles oavsett vad jag personligen tycker.

     Om du förflyttar dig lite uppåt i din intellektuella nivå så är det din självklara rätt och uppfattning att uppfatta och tycka om ett yttrande som “ointelligent skällsord”.

     Jag har inga problem med det.

     Det är din uppfattning, och det är din självklara rätt att torgföra den.

     Den dagen vi med alla till buds stående medel försöker hindra folk att uttrycka sin egen mening är vi ute på ett sluttande plan.

     Däremot så förbehåller jag mig att alltid kunna opponera mot vad vissa människor säger.

     Något som givetvis också gäller omvänt.

     Det är så vi får en dynamisk debatt, där vi slutar ta icke vederbörlig hänsyn till vem som säger vad och i vilket sammanhang.

     Att andra människor har olika åsikter och uppfattningar är inget vi skall försöka hindra.

     Däremot kan vi ta och ge i olika debatter utan att behöva tänka på den begränsning pk-rännan alltid vill tvinga på oss

     • Menar du att “foliehatt” är ett intelligent begrepp som används av intelligenta personer?

      “Jag ser väldigt sällan på SVT så jag kan inte förhålla mig till den referens du anför.”

      Sanningen existerar oavsett om du känner till den eller ej.

  • Magnus, det finns alltid skäl att förhålla sig en smula ödmjuk då det aldrig bara finns en “sanning”.

   Det ligger alltid i betraktarens öga att värdera och förhålla sig till olika företeelser.

   Personligen tycker jag ibland att vissa människor alltför snabbt låser sig på en uppfattning och sedan avfärdar alla andra vilka intar en mer skeptisk och verserad syn.

   Jag vill ogärna gå i polemik med människor vilka är övertygade om vissa saker då jag själv hyser vissa tvivel i en del av dessa frågor.

   Men då det är en fråga om åsikts och yttrandefrihet så är jag ofta lite mer försiktig med att bestämma mig var jag själv skall ställa mig i vissa frågor.

   En sån fråga är frågan om Chemtrails där finns det saker som talar för att dessa fenomen förekommer, men det finns också en hel saker som behöver bevisas för att jag skall ansluta mig till en uppfattning att det vissa bär fram som en ovedersäglig sanning verkligen är sant.

   Det är alltid klädsamt att inta en viss försiktighet innan man ansluter sig till spektakulära påståenden som inte till 100% går att styrka.

   En annan fråga som ofta kommer upp ibland dem vilka blir beskyllda för olika former av konspirationsteorier är att de är så fanatiskt övertygade om att de har rätt är att de framstår som lite udda personligheter, faktum är att de ofta inte förmår framlägga ordentlig bevisning.

   Det blir då något nästan religiöst över hela deras livsåskådning, inte alltför sällan söker de sina förklaringsmodeller i mycket gamla historiska dokument (ofta med religiös prägel).

   En annan trend som jag iakttagit är att det förekommer alltmer nyandliga inslag i dagens debatt.

   Det är också något jag har lite svårt att förhålla mig till, jag kan dela många av de sakfrågor de tar upp men när de sedan belyser detta med en nyandlig nästintill religiös approach blir jag tveksam, dvs Hare Krishna varning.

   Folk verkar ha svårt att fokusera på fler än en sak i taget, man är lite väl sekventiell i sitt tänkande och får därmed svårt att göra en mer dynamisk analys där olika saker kan hänga ihop på ett sätt som vi i förstone inte riktigt inser.

   För att vara riktigt konkret så kan vi ta tex Åke Södergren vilken ofta kommenterar här på NewsVoice.

   Hans värld verkar bestå av emotioner, frekvenser och annat på en nästan ockult nivå.

   Sånt har jag jävligt svårt för, han tillhör dem som utan tvivel av väldigt många skulle kvalificera som foliehatt.

   Självklart har som alla vi andra rätt att framföra sina teorier men det var nog hans typ jag hade i åtanke när jag skrev det du hakade upp dig på.

   • “Magnus, det finns alltid skäl att förhålla sig en smula ödmjuk då det aldrig bara finns en “sanning”.”

    Menar du att det är anledningen att du använder ett ointelligent skällsord? Förklaringen är dessutom på ungefär samma relativistiska nivå som t.ex. SVT:s program “Min sanning”.

    • Magnus, det är dina ord “ett ointelligent skällsord,” inte mina.

     Att relativisera är ett stort begrepp, jag undviker det i möjligaste mån.

     Jag ser väldigt sällan på SVT så jag kan inte förhålla mig till den referens du anför.

     Däremot så är jag i princip för att alla skall ha den självklara rätten att framföra sin egen uppfattning, alldeles oavsett vad jag personligen tycker.

     Om du förflyttar dig lite uppåt i din intellektuella nivå så är det din självklara rätt och uppfattning att uppfatta och tycka om ett yttrande som “ointelligent skällsord”.

     Jag har inga problem med det.

     Det är din uppfattning, och det är din självklara rätt att torgföra den.

     Den dagen vi med alla till buds stående medel försöker hindra folk att uttrycka sin egen mening är vi ute på ett sluttande plan.

     Däremot så förbehåller jag mig att alltid kunna opponera mot vad vissa människor säger.

     Något som givetvis också gäller omvänt.

     Det är så vi får en dynamisk debatt, där vi slutar ta icke vederbörlig hänsyn till vem som säger vad och i vilket sammanhang.

     Att andra människor har olika åsikter och uppfattningar är inget vi skall försöka hindra.

     Däremot kan vi ta och ge i olika debatter utan att behöva tänka på den begränsning pk-rännan alltid vill tvinga på oss

     • Menar du att “foliehatt” är ett intelligent begrepp som används av intelligenta personer?

      “Jag ser väldigt sällan på SVT så jag kan inte förhålla mig till den referens du anför.”

      Sanningen existerar oavsett om du känner till den eller ej.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *