Patrik Engellau: Rädsla för utanförskap styr svenska systemjournalister

Publicerad

Författare

Ämne

OPINION. Jag känner inte Dagens Nyheters skribent Bengt Ohlsson annat än från tidningssidorna och då som en hederliga och habil penna. Nu har han skrivit en artikel i kulturbilagan där han förklarar varför han valde att inte engagera sig som skribent i den åtminstone för tillfället avdomnade tidningen Bulletin.

Text: Patrik Engellau | Artikeln med originalrubriken: “Skräckens ministerium” har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Ohlsson framställer historien på ett självutlämnande sätt och sig själv som en obeslutsam Hamlet: Att skriva eller inte skriva? Han valde till slut att inte skriva. ”Jag fegade ur”, är hans egna ord.

Dramat handlar om rädslan för sverigedemokraterna. Bulletin uppfattas i Ohlssons journalistkretsar som ett gäng sverigedemokrater som ännu inte kommit ut men planerar att inom kort lämna garderoben. Det kan knappast förvåna någon med aldrig så liten insikt i den svenska politiska debatten och som kanske kan gissa sig till hur det tänks och reageras bland medarbetarna i den PK-ismens högborg som DN:s kulturredaktion utgör. Ohlssons Vergilius leder skribenten genom de två dödsriken som guiden känner till, nämligen helvetet och skärselden.

Läsaren förstår att erbjudandet om ett jobb på Bulletin utsätter Ohlsson för tre psykiska utmaningar. Den första är ett massivt motstånd från journalistkollegorna:

Vännerna vet att berätta att [sajten] är både skum och brun. Rejält brun. Ingen vet hur den finansieras, men det finns mycket pengar nerplöjda i projektet, vilket är skumt i sig, och syftet med det, enligt en av mina mer konspiratoriskt lagda polare, är att bereda opinionsmässig mark inför ett borgerligt, SD-stött maktövertagande.

Vännerna förklarar att när Bulletin kastar masken kommer Ohlsson ”att vara körd, både som krönikör och författare. För all framtid.”

Ohlssons andra utmaning är att resonera med Storvisiren Björn Wiman, chef för kulturredaktionen, som bjuder på kaffe och äggmackor vid en skogspromenad. Wiman har inte så mycket till övers för skribenterna på Bulletin men gillar tanken att Ohlsson skulle arbeta för en fientligt sinnad tidning ”eftersom det visar att det är högt i tak” på DN:s kulturredaktion, ett uttalande värdigt en Münchhausen. Man kan jämföra Storvisirens uppfattning om redaktionell tolerans med Ohlssons egen redogörelse.

Problemet är att tidningsvärlden vimlar av frilansare som trängs med allt vassare armbågar runt en allt tommare gryta. Så om kulturchefen på en inflytelserik tidning tycker att klimatfrågan är viktig är risken stor att alla dessa frilansare snart blir rörande övertygade om att de tycker likadant. Eftersom övertygelsen ger dem smör på det dagliga brödet, vilket leder till att alla springer åt samma håll och är uppbragta över samma saker, hela tiden.

Den tredje utmaningen har Ohlsson med sig själv. Han kastas mellan sina egna svarta fantasier om vartåt sverigedemokraterna kan förvandlas, sitt eget förakt för rörelsen, sin upplevelse att sverigedemokraterna trots allt kan ha rätt och vara orättvist förföljda samt en ädel journalistisk strävan att berätta en sann historia. Framför allt vill han ”öva sig i den svåra konsten att föra sansade och respektfulla samtal även med sina bittraste meningsmotståndare”. Men över allt detta vilar hotet om den brännmärkning, brunsmetning och bannlysning som Ohlsson fruktar troligen drabbar honom om han ens ”överväger” att skriva för Bulletin.

Det PK-istiska åsiktsförtrycket och oförmågan att föra sansade samtal och över huvud taget upprätthålla ett intellektuellt civiliserat umgänge inte bara med meningsfränder utan också med motståndare är naturligtvis särskilt markant i det politiskt korrektas högborgar som just Dagens Nyheter, enkannerligen kulturredaktionen, men också i andra motsvarande nästen där den statliga värdegrunden tillbes, till exempel Skolverket och Svenska kyrkan.

Jag ömkar de människor som är utsatta för ett arbetsklimat där man hela tiden måste vakta sin tunga för att inte undslippa sig någon politiskt inkorrekt uppfattning som sedan kan ligga en i fatet. Ett sådant arbetsliv – eller liv över huvud taget – är inte värdigt och ändå lever hundratusentals, troligen många fler, svenskar i den sortens ständigt närvarande oro och skräck för de bestraffningar som skulle kunna drabba dem om de tog det där med yttrandefrihet på allvar.

Text: Patrik EngellauMer läsning

Frank Pangallo

Kamp inom Regeringen i Australien kring tvingande vaccinpass

0
VÄRLDEN. Den australiensiska parlamentsledamoten Frank Pangallo säger att ovaccinerade människor i samhället behöver kontrolleras och begränsas. Regeringen i Australien gör dock motstånd mot obligatoriska...
Stefan. Löfven och Morgan Johansson. Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens: Mostphotos.com

Morgan Johansson försvarar svenskhatande kändispolis – Dags att avgå

9
OPINION. Den debatt som nu blossat upp mitt i sommarstiltjen handlar om den Libanonfödde och inkvoterade PK-polisen Nadim Ghazale och hur denne inte alltför...
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong

Cement shortage in Sweden – 75% of construction work may be halted

0
SWEDEN. Sweden risks an extensive construction halt. Already in November 2021, three out of four new homes cannot be built. Also, major infrastructure projects...
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong

Cementbrist i Sverige – 75% av byggstarter kan stoppas

5
BYGGBRANSCHEN. Sverige riskerar ett omfattande byggstopp. Redan i november 2021 kan inte tre av fyra nya bostäder byggstartas. Stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs. Upp...
Alex Jones (InfoWars) och dr David Bauer (pressfoto)

Missförstod Alex Jones vaccinforskaren David Bauer?

2
 COVIDDEBATT. Dr David Bauer från Francis Crick Institute förklarar att Pfizer-vaccinet producerar 5-6 gånger färre neutraliserande antikroppar vilka spelar en nyckelroll för att skydda...
De gröna vaccinpassen. Foto: Lukas. Licens: Unsplash.com

Covidpass på väg att bli krav för restaurangbesök i Italien – Krävdes deltavariant

10
NOTERAT. Sveriges Radio skriver att regeringen i Italien följer Frankrikes linje och inför krav på vaccinationsbevis för få besöka restauranger, barer och andra offentliga...
Jan Norberg (selfie) och filmkaraktären Nurse Ratched...

Jan Norbergs bok: Kapitel 9-10: Revanschismen från Sundsvalls kommun

2
Newsvoice publicerar Jan Norbergs bok: “Det kunde ha varit din mamma – Fallet Mariana” kapitel 9 och 10. Boken handlar om hur äldreomsorgen och...
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0

Straffreduktion för unga slopas vid allvarlig brottslighet

0
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att straff­reduktionen för personer i åldern 18–20 år tas bort vid allvarlig brotts­lighet. Förslaget innebär att unga myndiga som...
Extern Skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

8 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
1 april 2021 kl 10:11

Det PK-istiska åsiktsförtrycket inom Svenska kyrkan har skildrats ingående
av prästen Johanna Edlund i “Konsten att överleva Svenska kyrkan”, som är en enormt klargörande och välskriven bok.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
1 april 2021 kl 11:42

Murveln vill inte missa möjligheten att lyssna av socialisterna på Sveavägen 68 och sno åt sig köttbenen därifrån. Om det är utplundrade skattepengar desto bättre.

Jaro Pleva
Jaro Pleva
Gäst
2 april 2021 kl 11:40

Det sägs att italienska soldater var fega i kriget. Hur skulle man då karakterisera Svenskar, som är fega utan att något hotar dem? Alltför många behöver ingen åsiktsfrihet, för de använder den inte. Av feghet. Ett annat nationellt drag verkar vara intolerans. Den behadling som Sverigedemokraterna utsätts för, ett parti ca var femte Svensk röstar på, är en uppvisning på intolerans och äckligt beteende. Jag är uppvuxen i en kommunistisk diktatur och levt i två andra länder, men maken till samhällelig förruttnelse och förfall som i den svenska socialismen har jag inte upplevt.
PS: Jag älskar läsa Patrik Engellau!!!

Last edited 3 månader sedan by Jaro Pleva
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Jaro Pleva
2 april 2021 kl 15:40

Det finns många paralleller mellan Tyskland på 1930-talet och Sverige idag.
Här en dikt skriven av Martin Niemöller från den tiden:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;

Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte
fackansluten;

Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;

Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Jaro Pleva
2 april 2021 kl 16:50

Svenska folkets historiska kampanda måste väckas igen!
https://newsvoice.se/2021/03/svenska-folkets-historiska-kampanda-maste-vackas-igen/

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
2 april 2021 kl 21:54

Det nuvarande systemet har havererat. Så länge en allt större del av befolkningen fattar detta desto fortare kan man bygga upp det nya. Ett inlägg från broderlandet Norge författat av en svensk skribent. https://www.document.no/2021/04/01/svensk-skribent-tar-nadelost-oppgjor-med-sitt-eget-land-en-havarert-nasjon/ Med dagens kommunikationsmetoder så kan kraftig opposition även skötas från utlandet. Globalismen har sina fördelar och det gäller att utnyttja dessa.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
9 april 2021 kl 17:49

Vikten av att jämföra mediebilden med verkligheten:https://www.nyatider.nu/nyt-i-libanon-vikten-av-att-jamfora-mediebilden-med-verkligheten/

Tala om skedmatade jättebebisar girigt suttande Tv-nappen!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
9 april 2021 kl 17:56

comment image

8
0
Kommentera gärnax
()
x