Patrik Engellau: Rädsla för utanförskap styr svenska systemjournalister

Publicerad

Författare

Ämne

OPINION. Jag känner inte Dagens Nyheters skribent Bengt Ohlsson annat än från tidningssidorna och då som en hederliga och habil penna. Nu har han skrivit en artikel i kulturbilagan där han förklarar varför han valde att inte engagera sig som skribent i den åtminstone för tillfället avdomnade tidningen Bulletin.

Text: Patrik Engellau | Artikeln med originalrubriken: “Skräckens ministerium” har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Ohlsson framställer historien på ett självutlämnande sätt och sig själv som en obeslutsam Hamlet: Att skriva eller inte skriva? Han valde till slut att inte skriva. ”Jag fegade ur”, är hans egna ord.

Dramat handlar om rädslan för sverigedemokraterna. Bulletin uppfattas i Ohlssons journalistkretsar som ett gäng sverigedemokrater som ännu inte kommit ut men planerar att inom kort lämna garderoben. Det kan knappast förvåna någon med aldrig så liten insikt i den svenska politiska debatten och som kanske kan gissa sig till hur det tänks och reageras bland medarbetarna i den PK-ismens högborg som DN:s kulturredaktion utgör. Ohlssons Vergilius leder skribenten genom de två dödsriken som guiden känner till, nämligen helvetet och skärselden.

Läsaren förstår att erbjudandet om ett jobb på Bulletin utsätter Ohlsson för tre psykiska utmaningar. Den första är ett massivt motstånd från journalistkollegorna:

Vännerna vet att berätta att [sajten] är både skum och brun. Rejält brun. Ingen vet hur den finansieras, men det finns mycket pengar nerplöjda i projektet, vilket är skumt i sig, och syftet med det, enligt en av mina mer konspiratoriskt lagda polare, är att bereda opinionsmässig mark inför ett borgerligt, SD-stött maktövertagande.

Vännerna förklarar att när Bulletin kastar masken kommer Ohlsson ”att vara körd, både som krönikör och författare. För all framtid.”

Ohlssons andra utmaning är att resonera med Storvisiren Björn Wiman, chef för kulturredaktionen, som bjuder på kaffe och äggmackor vid en skogspromenad. Wiman har inte så mycket till övers för skribenterna på Bulletin men gillar tanken att Ohlsson skulle arbeta för en fientligt sinnad tidning ”eftersom det visar att det är högt i tak” på DN:s kulturredaktion, ett uttalande värdigt en Münchhausen. Man kan jämföra Storvisirens uppfattning om redaktionell tolerans med Ohlssons egen redogörelse.

Problemet är att tidningsvärlden vimlar av frilansare som trängs med allt vassare armbågar runt en allt tommare gryta. Så om kulturchefen på en inflytelserik tidning tycker att klimatfrågan är viktig är risken stor att alla dessa frilansare snart blir rörande övertygade om att de tycker likadant. Eftersom övertygelsen ger dem smör på det dagliga brödet, vilket leder till att alla springer åt samma håll och är uppbragta över samma saker, hela tiden.

Den tredje utmaningen har Ohlsson med sig själv. Han kastas mellan sina egna svarta fantasier om vartåt sverigedemokraterna kan förvandlas, sitt eget förakt för rörelsen, sin upplevelse att sverigedemokraterna trots allt kan ha rätt och vara orättvist förföljda samt en ädel journalistisk strävan att berätta en sann historia. Framför allt vill han ”öva sig i den svåra konsten att föra sansade och respektfulla samtal även med sina bittraste meningsmotståndare”. Men över allt detta vilar hotet om den brännmärkning, brunsmetning och bannlysning som Ohlsson fruktar troligen drabbar honom om han ens ”överväger” att skriva för Bulletin.

Det PK-istiska åsiktsförtrycket och oförmågan att föra sansade samtal och över huvud taget upprätthålla ett intellektuellt civiliserat umgänge inte bara med meningsfränder utan också med motståndare är naturligtvis särskilt markant i det politiskt korrektas högborgar som just Dagens Nyheter, enkannerligen kulturredaktionen, men också i andra motsvarande nästen där den statliga värdegrunden tillbes, till exempel Skolverket och Svenska kyrkan.

Jag ömkar de människor som är utsatta för ett arbetsklimat där man hela tiden måste vakta sin tunga för att inte undslippa sig någon politiskt inkorrekt uppfattning som sedan kan ligga en i fatet. Ett sådant arbetsliv – eller liv över huvud taget – är inte värdigt och ändå lever hundratusentals, troligen många fler, svenskar i den sortens ständigt närvarande oro och skräck för de bestraffningar som skulle kunna drabba dem om de tog det där med yttrandefrihet på allvar.

Text: Patrik EngellauMer läsning

Ukrainas svarta onsdag den 23:e november 2022.

Ukrainas svarta onsdag då landets samtliga kärnkraftverk släcktes

0
UKRAINAKRIGET. Onsdagen den 23 november 2022 blev dagen då samtliga kärnkraftverk i Ukraina släcktes ned. Mörkret varade i två dygn. Redan i september tvingades ryska...
Julian Assange 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com

Stora mainstrean-kanaler uppmanar USA att släppa anklagelserna mot Assange

0
MEDIA. "Att hålla regeringar ansvariga är en del av kärnuppdraget för en fri press i en demokrati". Det skriver oväntat New York Times, Guardian,...
Temabild: mafioso. Foto: Shutterstock.com

Robin Eriksson: Kriminella i USA brukar rösta på Demokraterna

1
USA-POLITIK. Politikern och republikanen Ted Cruz sa på ABC News att kriminella brukar rösta på Demokraterna. En man från Cosa Nostra - den italienska...
Globalisternas strategier. Foto: Rawpixel.com. Licens: Elements.envato.com

Globalisternas strategier för att uppnå Superöverstatlighet – Del 2

8
ANALYS. Dan Ahlmark analyserar i denna artikel hur globalisternas strategier ser ut för att uppnå superöverstatlighet och en ny ordning i världen. I den...
Fd armégeneral Douglas A. Macgregor och Vita Huset

Fd amerikansk arméöverste: Höjdare i Väst och NATO vill inte ha detta krig mot...

13
ANALYS. Den tidigare arméöversten Douglas A. MacGregor säger i en intervju att den ryska ledningen inte är intresserad av ett krig med varken NATO...
G20-toppmöte, 15–16 november 2022. Pressfoto: Consilium.europa.eu

G20 2022 – “Mänskligheten är hotad” – Gunnar Söderberg kommenterar

15
OPINION. Nyligen avslutades det senaste i raden av så kallade toppmöten G20 2022 mellan de 20 rikaste länderna i världen, men vem styr världsutvecklingen...
Aga Wilson and Dr. Richard Urso, own works

Dr Richard Urso: CDC:s Approval to Jab Kids is a Crime Against Humanity

11
VACCINE AGENDA. Aga Wilson interviews Dr Richard Urso about the Covid-19 crisis and the recent CDC approval to add the vaccine to the childhood...
Fibros clots, strängar av gult material. Foto tillhandahållet av Wallace Hooker, balsamerare (USA)

Dokumentär: “Died Suddenly” om vågen av avvikande dödsfall i världen efter massvaccinationerna

70
SJUKVÅRD. Stew Peters Network premiärvisade den 21:e november dokumentärfilmen Died Suddenly (plötslig död) producerad av de prisbelönta filmskaparna Matthew Skow och Nicholas Stumphauzer som...
Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

8 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
9 april 2021 kl 17:49

Vikten av att jämföra mediebilden med verkligheten:https://www.nyatider.nu/nyt-i-libanon-vikten-av-att-jamfora-mediebilden-med-verkligheten/

Tala om skedmatade jättebebisar girigt suttande Tv-nappen!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
9 april 2021 kl 17:56

comment image

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
2 april 2021 kl 21:54

Det nuvarande systemet har havererat. Så länge en allt större del av befolkningen fattar detta desto fortare kan man bygga upp det nya. Ett inlägg från broderlandet Norge författat av en svensk skribent. https://www.document.no/2021/04/01/svensk-skribent-tar-nadelost-oppgjor-med-sitt-eget-land-en-havarert-nasjon/ Med dagens kommunikationsmetoder så kan kraftig opposition även skötas från utlandet. Globalismen har sina fördelar och det gäller att utnyttja dessa.

Jaro Pleva
Jaro Pleva
Gäst
2 april 2021 kl 11:40

Det sägs att italienska soldater var fega i kriget. Hur skulle man då karakterisera Svenskar, som är fega utan att något hotar dem? Alltför många behöver ingen åsiktsfrihet, för de använder den inte. Av feghet. Ett annat nationellt drag verkar vara intolerans. Den behadling som Sverigedemokraterna utsätts för, ett parti ca var femte Svensk röstar på, är en uppvisning på intolerans och äckligt beteende. Jag är uppvuxen i en kommunistisk diktatur och levt i två andra länder, men maken till samhällelig förruttnelse och förfall som i den svenska socialismen har jag inte upplevt.
PS: Jag älskar läsa Patrik Engellau!!!

Last edited 1 år sedan by Jaro Pleva
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Jaro Pleva
2 april 2021 kl 15:40

Det finns många paralleller mellan Tyskland på 1930-talet och Sverige idag.
Här en dikt skriven av Martin Niemöller från den tiden:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;

Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte
fackansluten;

Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;

Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Jaro Pleva
2 april 2021 kl 16:50

Svenska folkets historiska kampanda måste väckas igen!
https://newsvoice.se/2021/03/svenska-folkets-historiska-kampanda-maste-vackas-igen/

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
1 april 2021 kl 11:42

Murveln vill inte missa möjligheten att lyssna av socialisterna på Sveavägen 68 och sno åt sig köttbenen därifrån. Om det är utplundrade skattepengar desto bättre.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
1 april 2021 kl 10:11

Det PK-istiska åsiktsförtrycket inom Svenska kyrkan har skildrats ingående
av prästen Johanna Edlund i “Konsten att överleva Svenska kyrkan”, som är en enormt klargörande och välskriven bok.