Varför vilseleder PM Nilsson läsarna om Patriot-missilernas kapacitet?

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 11 juni 2022
- Christian Pavón, jurist
Patriot missile launcher. Foto: Mark Holloway. Licens: CC BY 2.0

OPINION. I en artikel i Dagens Industri försöker PM Nilsson invagga falsk trygghet i sina läsare. I Artikeln skriver han bland annat om att Sverige köpt in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot som: “Tillsammans skapar de något som liknar en så kallad anti-access/area denial-zon över södra Östersjön, omöjlig för fienden att flyga i eller att skjuta missiler igenom.” Detta är en grovt missvisande vilket dessutom upprepas mer än en gång i artikeln.

Text: Christian Pavón

PM Nilsson är en ledarskribent för Dagens Industri och har trots att han saknar militär bakgrund blivit invald i Kungliga Örlogsmannasällskapet.

En amerikansk tillverkare av högteknologiska militära komponenter vid namn Partyard skrev en artikel om detta år 2019 när man väldigt tydligt bekräftar att det inte existerar ett fungerande försvar mot dessa typer av missiler. Med hypersoniska missiler avses missiler som kan färdas i överljudshastighet.

Vissa spekulerar om att de kan färdas i tio gånger ljudets hastighet. Tillverkaren bekräftar också misstankarna om att Ryssland är längre framskridna med denna teknologi än USA.

Relaterat: Säkerhetspolitik – 300 solenergifarmer ger Gotland eloberoende och skydd mot kabelsabotage

I en annan artikel från den amerikanska tidningen BreakingDefence med spetskompetens inom militär strategi skriver om USA:s skydd mot interkontinentala missiler:

“A new study of US missile defenses has found that — after 70 years and some $350 billion in investment — no “system thus far developed has been shown to be effective against realistic ICBM threats” to the homeland.”

Studien har gjorts av American Physical Society som är en stiftelse av fysiker.

När man läser dessa dessa artiklar av personer med sakkunskap inser man snabbt att det PM Nilsson sysslar med antingen är ett resultat av medvetet förvillande av läsarna eller direkt okunskap och dumhet.

Det är tydligt att det saknas såväl skydd mot interkontinentala missiler som inte är hypersoniska samt just hypersoniska missiler. Interkontinentala missiler som kallas ICBM i förkortning kan utrustas med kärnvapen. Jag är med andra ord betydligt mer beredd på att lita på militära experter och fysiker än PM Nilsson.

Den enda vettiga slutsatsen man kan dra här är att PM Nilsson vilseleder för det är inte rimligt att tro att en journalist på Dagens Industri skulle vara så dåligt påläst. En trend vi sett mer och mer i journalistiska kretsar är att dessa personer trots total brist på militär erfarenhet blir invalda i diverse militära finrum.

Utöver PM Nilsson så ser vi den oerhört rysskritiska finsk/svenska journalisten vid namn Patrik Oksanen som är invald i Kungliga svenska krigsvetenskapsakademin. Oksanen likt PM Nilsson saknar också helt militär erfarenhet, men blir ändå invald i en akademi som är avsedd för officerare.

Varför dessa blivit invalda i ett sådant finrum utan meriter är verkligen häpnadsväckande och slutligen, varför vilselder PM Nilsson sina läsare?

Text: Christian Pavón

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Israel “köpte” Patriot för ett antal år sedan och kunde snabbt konstatera att det inte fungerade ens mot palestinernas hemmagjorda raketer så de fick lägga ner miljarder på att utveckla systemet och få det att fungera någorlunda. Patriot är ett gammalt system och Sverige kunde köpt bättre prylar från Frankrike billigare men fick antagligen inte det för husse i Washington som behöver varenda peng för att undvika konkurs. PM Nilsson snackar som vanligt bara skit och vet inget om vapensystem…

 • [raderat ord] Oksanen och PM Nilsson må vara dem de är, det säger jag ingenting om.

  Däremot finns det vapen mot “ICBM” missiler. Men man talar väl inte gärna om dem. Snabbare än ljudets hastighet är ljusets hastighet. Och elektromagnetiska vapen agerar med ljusets hastighet mot sina mål. Laser vapen och micråvågsvapen kan utföra dessa uppgifter. Alla som förstår ungefär hur dessa krafter fungerar förstår att det skulle fungera.

  Sen ställer sig ju inte ÖB och berättar om de “HAARP” anläggningar man har och vad de kan användas till. Det är ju så det funkar i en “demokrati”. På samma sätt som att man inte skall rösta om NATO, så berättar man inte om vad man egentligen är kapabla att göra.

  Själv tycker jag alla länder som vill kalla sig civiliserade istället skulle gå baklänges. Dessa ständiga nya tillämpningar och hetsandet med nya vapen är ju bara en rädslokarusell som leder till domedagen. Vi borde istället gå baklänges tills vi kommer tillbaks till knytnävsslagsmål. Med Putin och Biden i ringen så misstänker jag att Putte sänker Biden. Voldemörten kan ju sina danssteg så han kan kan kanske bjuda motstånd.

  Jag är ingen fan av UFC. Men att världens ledare pucklade på varandra i ringen skulle jag gärna titta på.

  • Laservapen har inte tillräcklig räckvidd. Ryssland har tex en variant som kan temporärt förblinda satelliter men har angivits ha 5kms räckvidd för att kunna förstöra en robot(men kanske inte en ICBM) tillräckligt.
   Om det gick skulle röntgenlaservapen i rymden i teorin kunna ha mkt längre räckvidd. Usa spekulerade om sånt inom SDI-projektet.
   Ryssarna påstår att dom har en sorts kärnkrafts eller kärnvapendriven laser men det har jag inte lyckats att få säker info om

   • Jag säger inte att jag sitter på någon unik insider info, eller att jag är speciellt begåvad. Men ett plus ett blir ju två.

    Bara USA har en svart budget på hur mycket? Man skjuter nu upp tusentals satteliter i månaden. Varför skulle de inte placera laservapen i omloppsbana?

    Förr i tiden gjorde man gigantiska förstoringsglas och koncentrerade solens strålar på angripande fartyg. Då de var i trä började de brinna.
    En lins böjer ljuset beroende på material. Men du kan också “böja” ljus med elektromagnetiska fält. Hur mycket ljus krämar solen ut? Hur mycket av det kan man koncentrera med en artificiell lins?

    På samma sätt som det finns laser för ljus, så finns det “maser” för koncentrerade microvågor. Elgigantens dyraste matförstörare (micro) krämar ur sig 1800 watt, och kan bränna din mat på några minuter.Hur mycket kan militärens HAARP anläggningar på 2 MW värma en koncentrerad liten punkt? 100 000 000 Watt…..

    Man använder laser för att mäta avstånd bland annat till månen. Hur långt menar du skulle vara maxräckvidden för ett laservapen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *