“Fejkmaten” om sönderprocessad mat som gör oss sjuka – Recension av Ann Fernholms bok

Hans Sternlycke (1942-) var tidigare medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Han arbetar för ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelsen. Hans skriver om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och hållbarhet.
publicerad 8 juni 2022
- Hans Sternlycke
Ann Fernholm. Pressfoto: Annfernholm.se
Recension av Ann Fernholms "Fejkmaten". Pressfoto: Annfernholm.se
Författaren Ann Fernholm. Pressfoto: Annfernholm.se

FEJKMATEN. Vi har hört att vi skall laga mat från grunden av råvaror, och att de skall vara ekologiska för att de konstgödslade ger mindre av mineraler och vitaminer. Den aspekten tar inte Ann Fernolm, mikrobiolog och vetenskapsjournalist, upp i sin Nya bok Fejkmaten.

Recension: Hans Sternlycke | Annfernholm.se

Ann Fernolm skriver chockerande om hur livsmedelsindustrin använder billiga råvaror, omvandlar dem och processar bort näringen och sedan säljer dem dyrt med hälsoargument.

Boken Fejkmaten är lättläst och pedagogisk, och de öppna breven på nätet till de olika livsmedelsindustrierna om deras fusk är skrivna med humoristisk skruv, svaren avslöjande Hon har fått rätt i många anmälningar om matfusk, men inte i alla, även om lagstiftningen är klar. Konsumenten får inte missledas.

Anmälan skall göras till hälsovårdsnämnden i den kommun varan produceras i, och de friar hellre än fäller och kommer till olika resultat, även om man kan tycka att det är flagrant.

ArcanumSkolan 2024

Billiga råvaror för ett par kronor kilot bryts ner för att ge nya ämnen för sötning, struktur och smak och saluförs för flera hundra kronor kilot som naturlig och hälsosam mat och innehållande de dyrare råvaror fejkmaten imiterar, fast det mest är översötat förtjockningsmedel.

I fejken deltar företag som man trodde var seriösa, som COOP och Saltå kvarn

Maten innehåller inte den frukt som påstås utan juicekoncentrat eller aromämnen. Det grova brödet är inte grovt. Räksoppan innehåller inte räkor. Översötning är ett säkert sätt att öka konsumtionen.

Oatley havremjölk är ett hälsofalsifikat. Havren sönderdelas och enzymer tillsätts, som ger maltsocker mest. Vitaminer och mineral försvinner. Det kallas naturligt sötad, men blodsockerpåslaget blir stort.

Fällningen av hälsovårdsinspektörerna överklagades till länsstyrelsen och vidare till förvaltningsrätten där ärendet nu ligger. Bara företag har rätt att överklaga beslut om vilseledande reklam.

Enligt en undersökning av Filippa Juul och Erik Hemmingsson har konsumtion av ultraprocessad mat som pannkakor, marmelad snacks , friterad mat och färdigsåser fördubblats på 50 år till 2010, men allra mest för det sämsta: läsk, godis och chips.

Hälften av de E-nummer EU godkänt som livsmedelstillsatser är nödvändiga och naturliga ämnen, resten är onödiga som färgämnen, eller skadliga och som används för att kunna producera skräpmat.

Ann Fernholm gick i sin förra bok, Ett sötare blod, till storms mot tillsatt socker och har lagt ut en app, Matchecken, för att få koll genom att skanna in QR-koden. Nu skall hon komplettera den med E-nummer.

Vid framställning av mat för människor försvinner näringsämnen. Ann Fernholm kallar dem frånsatser. Ofta återfinns det i resten, det som blir djurfoder. I mat finns det tusentals ämnen som vi inte vet något om nyttan med. Bara 50 finns i Livsmedelsverkets databas. De drabbas hårdast av matprocessandet. Ann kallar dem mörk materia.

Förr hade Ann Fernholm problem att hålla vikten. Det har försvunnit sedan hon börjat laga maten från grunden.

Recension av boken Fejkmaten: Hans Sternlycke

Läs mer: Hans Sternlycke om boken “Radikalt lagom” – Lagom lättja förlänger livet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq