“Fejkmaten” om sönderprocessad mat som gör oss sjuka – Recension av Ann Fernholms bok

publicerad 8 juni 2022
- Hans Sternlycke
Ann Fernholm. Pressfoto: Annfernholm.se
Recension av Ann Fernholms "Fejkmaten". Pressfoto: Annfernholm.se
Författaren Ann Fernholm. Pressfoto: Annfernholm.se

FEJKMATEN. Vi har hört att vi skall laga mat från grunden av råvaror, och att de skall vara ekologiska för att de konstgödslade ger mindre av mineraler och vitaminer. Den aspekten tar inte Ann Fernolm, mikrobiolog och vetenskapsjournalist, upp i sin Nya bok Fejkmaten.

Recension: Hans Sternlycke | Annfernholm.se

Ann Fernolm skriver chockerande om hur livsmedelsindustrin använder billiga råvaror, omvandlar dem och processar bort näringen och sedan säljer dem dyrt med hälsoargument.

Boken Fejkmaten är lättläst och pedagogisk, och de öppna breven på nätet till de olika livsmedelsindustrierna om deras fusk är skrivna med humoristisk skruv, svaren avslöjande Hon har fått rätt i många anmälningar om matfusk, men inte i alla, även om lagstiftningen är klar. Konsumenten får inte missledas.

Anmälan skall göras till hälsovårdsnämnden i den kommun varan produceras i, och de friar hellre än fäller och kommer till olika resultat, även om man kan tycka att det är flagrant.

Billiga råvaror för ett par kronor kilot bryts ner för att ge nya ämnen för sötning, struktur och smak och saluförs för flera hundra kronor kilot som naturlig och hälsosam mat och innehållande de dyrare råvaror fejkmaten imiterar, fast det mest är översötat förtjockningsmedel.

I fejken deltar företag som man trodde var seriösa, som COOP och Saltå kvarn

Maten innehåller inte den frukt som påstås utan juicekoncentrat eller aromämnen. Det grova brödet är inte grovt. Räksoppan innehåller inte räkor. Översötning är ett säkert sätt att öka konsumtionen.

Oatley havremjölk är ett hälsofalsifikat. Havren sönderdelas och enzymer tillsätts, som ger maltsocker mest. Vitaminer och mineral försvinner. Det kallas naturligt sötad, men blodsockerpåslaget blir stort.

Fällningen av hälsovårdsinspektörerna överklagades till länsstyrelsen och vidare till förvaltningsrätten där ärendet nu ligger. Bara företag har rätt att överklaga beslut om vilseledande reklam.

Enligt en undersökning av Filippa Juul och Erik Hemmingsson har konsumtion av ultraprocessad mat som pannkakor, marmelad snacks , friterad mat och färdigsåser fördubblats på 50 år till 2010, men allra mest för det sämsta: läsk, godis och chips.

Hälften av de E-nummer EU godkänt som livsmedelstillsatser är nödvändiga och naturliga ämnen, resten är onödiga som färgämnen, eller skadliga och som används för att kunna producera skräpmat.

Ann Fernholm gick i sin förra bok, Ett sötare blod, till storms mot tillsatt socker och har lagt ut en app, Matchecken, för att få koll genom att skanna in QR-koden. Nu skall hon komplettera den med E-nummer.

Vid framställning av mat för människor försvinner näringsämnen. Ann Fernholm kallar dem frånsatser. Ofta återfinns det i resten, det som blir djurfoder. I mat finns det tusentals ämnen som vi inte vet något om nyttan med. Bara 50 finns i Livsmedelsverkets databas. De drabbas hårdast av matprocessandet. Ann kallar dem mörk materia.

Förr hade Ann Fernholm problem att hålla vikten. Det har försvunnit sedan hon börjat laga maten från grunden.

Recension av boken Fejkmaten: Hans Sternlycke

Läs mer: Hans Sternlycke om boken “Radikalt lagom” – Lagom lättja förlänger livet

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Människor är de enda levande varelser på planeten som värmebehandlar sin föda vad jag känner till. Frågan är vad det får för konsekvenser för hälsa och vitalitet? Innan människor lärde sig kontrollera elden (ca 326.000 år sedan) måste vi ha ätit allt rått som alla andra levande varelser.

  Industrimaten är förstås ännu värre, särskilt mat som innehåller raffinerat socker, säd, oljor (steka i cocosolja eller smör, olivolja i salladen). Uppskattar att 80% av livsmedelsaffären i Sverige är fylld med processade dödsmedel.

  • Om du inte läst “The Primal Diet” av Ajanous Vonderplanitz så kan jag rekomendera den. Tydligen åt indianerna även sitt kött rått tills för bara några hundra år sedan, sedan började de anpassa sig till oss.

   Många säger ju att värmebehandling av mat är det som bidragit till människans utveckling rent fysionomiskt.till vår fördel tills för ca 100 år sedan. Själv tycker jag väl nästan tvärt om. Värmda koagulerade proteiner i kött osv uppfattar jag som faktiskt mer svårsmält. Däremot har ju malning, jäsning och kokning osv gjort att vi klarar äta en massa vegetabiler som vi egentligen aldrig borde äta.

   Men är väl själv inte jätteförtjust i rått kött även om jag provat. Har även provat “high meat”, så deras “steriliserings” hysteri och farliga mikrober ger jag inte mycket för.

   • Instämmer,. Själv har jag landat i att bara äta råa grönsaker med olivolja och smörstekta proteiner. Salt och peppar efter behag. Äter inte socker, bröd, pasta, ris, potatis, andra oljor än cocosolja och olivolja. Dricker vatten och rent kaffe utan socker och mjölk. Det är en enkel och vitaliserande diet.

 • Ett viktigt ämne i vår tid!

  Föll själv dit på lite glass igår. Men blev förvånad då jag inte blev så dålig som jag trodde. Är laktosintolerant och tål inte heller proteiner från ko nå vidare. Men köpte en vanlig ekologisk glass, som faktiskt var glass! Ni vet grädde, ägg och lite socker.

  Blev mindre dålig av den än den kemikaliesoppa man brukar benämna som veganglass eller liknande.

  Men tyvärr kommer det väl bara bli värre. Har suttit med en skrivelse till Förskingringskassan för att försöka få mat på bordet. Har räknat på konsumentverkets nya “mer klimatvänliga” matsedel. Den FK använder för sina normer.

  När jag kom fram till att deras matsedel för en man av min storlek innebar ett proteinintag på ungefär hälften av den nivå som FN satt för att undvika svält så fick jag väl en liten aha upplevelse.

  Den socialistiska regimens lösning på “Klimatkrisen” är helt enkelt att lite diskret göra sig av med alla “usless eaters” genom att svälta ihjäl dem, medans man förespråkar “alla människors lika värde”.

  Antingen är Maggan inte människa! Eller så är det jag som inte räknas som en! Hon får ju mer i månaden än jag får per år av folkets skattepengar. Jag gör ju inte “rätt för mig”. Men jag ljuger ju inte heller oupphörligen inför Svenska folket samtidigt som jag förstör landet.

  Alltid något!

 • Intressant iakttagelse!

  Har själv fasat ut Saltå kvarn en del bara rent intuitivt. Men mycket mat känns mer “död” idag helt klart. Alla dessa “ultrapastöriseringar”, bestrålningar osv borde stå på förpackningen kan tyckas. Likadant med Brämhults juicer. I början var de ju skitgoda. Sen smaka det inte lika bra längre. “Lätt värmebehandlad” osv. Om man haft en gnutta av den uppfinningsrikedom man har för att förstöra maten medan man slätar över det med nya beteckningar, till att faktiskt ta fram bra livsmedel så.

  Idag tycker jag nästan allt är skit faktiskt. Garant= industri ekologi. Alpro= uppköpt av jätten. Urte Kram= kommersialiserat. Rene voltaire= hypat och överprissat.. Kung markatta är väl de enda som verkar rätt ok fortfarande. Och några av de nya märken som kommer.

  Men all mat blir ju sämre idag av den bestrålning allt utsätts för genom trådlös teknik på var kvadratmillimeter av vår mikrovågsugn till planet.

  • Läkaren Nils Littorin är helt emot tvångsåtgärder och vill kämpa för yttrandefrihet och trygghet.

   Det är enormt viktigt i vår tid.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *