Svenskarna har knäat under skatteoket i 500 år – Är kapitationsskatt lösningen?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 3 juli 2022
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

EKONOMI. “Statens uppfinningsrikedom (och girighet) när det gäller nya skatter och avgifter slår Gustav Vasas med tusentals hästlängder. År 2020 betalade svenskarna 2091 miljarder kronor i skatt”. Det skriver ekonomihistoriker Christer Nilsson, som ställer frågan om kapitationsskatt är lösningen för Sverige, ett av världens fem mest skattetyngda länder.

Text: Christer Nilsson, ekonomihistoriker |#valet2022

En sak har Gustav Vasa och staten i dag gemensam. Bådas girighet är monumental vad gäller att beskatta sina undersåtar in på bara skinnet. Gustav Vasa (1523-1560) var fenomenal på att uppfinna nya skatter: årlig skatt, årlig fordran, fogdefordring, kungsfordring, klockskatt, ollonsvinsskatt, silvergärder, kostgärder, soningsgärder och kronotionde.

Dessutom hårdare böter för revolter, hor, glåpord, slagsmål, avskjutet vilt och för fällda bokar och ekar. Sex och ett halvt ton konfiskerat kyrksilver, från den katolska kyrkan, samlades dels i salar i Gripsholms slott, dels smockfullt i kamreraren herr Eskils (Mickelsson) fyra gemak i slottet Tre Kronor.

Tillkom så 75 ton silver från Sala silvergruva. Gustavs girighet och jordhunger var närmast sjuklig och till sist hade han samlat drygt 5 000 gårdar under sig.

ArcanumSkolan 2024

Svenska Staten slår Gustav Vasa med tusentals hästlängder

Statens uppfinningsrikedom (och girighet) när det gäller nya skatter och avgifter slår Gustav Vasas med tusentals hästlängder. År 2020 betalade svenskarna 2091 miljarder kronor i skatt (2 091 000 000 000 kr), vilket är cirka 42 procent av vår bruttonationalprodukt; ett gigantiskt belopp som omräknat i silver inte ens hade fått plats på hela Gripsholms- och Tre Kronors slott tillsammans. Gustav Vasa skulle ha fått bo någon annastans.

Skatternas fördelning för år 2020: Direkta skatter på arbete, 667 mdkr. Indirekta skatter på arbete, 579 mdkr. Skatt på kapital, 244 mdkr. Mervärdesskatt, 467 mdkr. Punktskatter, 136 mdkr.

Sammanlagt handlar det om cirka 50 olika skatter och avgifter. Sverige tillhör därmed världens fem mest skattetyngda länder, Danmark toppar med Sverige på femte plats. Källa: Ekonomistyrningsverket (preliminära uppgifter).

Skatteslukhålen

”Det är häftigt att betala skatt”, utbrast en gång statsministerkandidaten Mona Sahlin, medan Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv, kontrade med: ”Det är så vansinnigt höga skatter i Sverige och vad fan får jag för pengarna!”. Vem är då mest sann respektive mest korkad? Sant är dock att gigantiska skattebelopp försvinner i slukhålens svarta gap.

Några exempel på slukhål:

 1. Massinvandringen och migrationskrisen har dramatiskt ökat skattebelastningen och gett oss parallellsamhällen som kostar 250 miljarder kronor per år – den kanske mest realistiska beräkningen – redovisad i boken ”Låsningen” av Jan Tullberg, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Tullberg har också beaktat kostnaderna för undanträngningseffekter på jobb och bostäder, vilka regeringen felaktigt sopat under mattan och låtsats som om de inte existerar.
 2. EU:s coronafond blev 2021 års värsta slöseri: 750 miljarder euro ska delas ut till länder i Sydeuropa vilka totalt vanskött sin ekonomi. Sverige ska bidra med 150 miljarder kronor och är därmed skuldsatt fram till 2058. Av den årliga EU-avgiften på 52 miljarder kronor får vi tillbaka endast 16 miljarder (30 procent) i EU-bidrag.
 3. 27 miljarder kronor – så mycket försvinner ur statskassan varje år på grund av fusk och slarv. Välfärdsfusket är vida utbrett och statens penningkran står ofta vidöppen för den som är oärlig. Systemen är dåligt skyddade och kontrollen häpnadsväckande undermålig. Det handlar om fusk med moms, lönebidrag, assistansersättning, sjukersättning och tillfällig föräldraersättning. Det borde vara våra folkvaldas viktigaste uppdrag att se till att dessa system inte missbrukas.
 4. För år 2022 redovisar regeringen en rekordstor budget till miljö- och klimatsatsningar, totalt 22 miljarder, samtidigt som utsläppen, trots alla satsningar, i princip har slutat att minska. Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut många storsatsningar som exempelvis klimatklivet, vindkraften, stödet till el-bilarna och solelen. Källa: Slöseriombudsmannen (Skattebetalarna)

Kapitationsskatt

Hans Jensvik och Jan Norberg ger på NewsVoice ett intressant förslag på en radikal skattereform som skulle kunna rädda Sverige från en total skattekollaps genom införandet av en så kallad Kapitationsskatt – en skatt (per huvud), enkel att beräkna, och som utgår med en summa per person, lika för alla, utan hänsyn till förmögenhet eller inkomst.

Läs mer: Kapitationsskatt – lika skatt per huvud – löser krisen med massinvandringen

I dag är en sådan (praktiserad) skatt sällsynt, men rätt genomförd skulle den dels ge ett rättvist skatteuttag för alla, dels skulle den lösa problemet med alla våra 800 000 ekonomiska migranter som lever på bidrag och inte tillför välfärden en enda skattekrona.

När det inte finns några bidrag att hämta längre så skulle de flesta migranter (på egen bekostnad) föredra att frivilligt flytta hem igen och Sverige skulle slippa alla dyra repartrieringskostnader.

Text: Christer Nilsson, ekonomihistoriker

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det är alltid mer givande för helheten att undervisa 100, än att diskutera med en, som ändå bara vill konsumera ens tid.

  • Stig, ibland undrar jag lite hur det är ställt med din läsförståelse. Jag citerar vår artikel.

   Man laddar ner ett Gig-certifikat från Bolagsverket och kontakter tas med Skattemyndigheten för att få sig själv och sitt medborgarskap entydigt definierat som beskattningsobjekt och med banken för att få den kontouppsättning som minst krävs för ett företag.”

   

   • Ok, du är så ödmjuk som vanligt…smile. Menar man att flykting invandrarna ska göra detta frivilligt och bli av med sitt bidrag. Ska dom som är utförsäkrade eller annars hos socialen också göra detta och bli av med sitt bidrag.

    • Stig, du representerar just den kategorin som har utvecklat en ofri syn på din egen roll som medborgare.

     Du verkar inte vilja förstå att vara oberoende av statens (läs främst sossarnas) allmosor gör att du på falska grunder känner dig trygg.

     Släpp sargen Stig!!

     Självklart skall samhället visa empati med dem som av olika medicinska skäl inte KAN försörja sig själva. Det finns en lång rad olika lösningar på det problemet.

     Det är de som inte VILL försörja sig själva som vi vill ha bort.

     Tillhör du själv en av dessa som VILL bli försörjd av andra medborgare?

     Jag kan känna ett visst vemod för såna som dig Stig, du har blivit så hjärntvättad att du känner dig provocerad om dina bidrag kommer i farozonen.

     Du är en av alla sossar som bromsar utvecklingen mot ett bättre samhälle.

     • Om du läst mina kommentarer så står det klart och tydligt att jag tillhör soffliggarna, alltså, jag har inte röstat på dom sista 30 åren.

      Förtsätt du och inbilla dej att jag är sosse.

      Har varit företagare, så jag vet vilka bidrag en företagare kan få. Bidrag som dom flesta företag/kommuner utnyttjar. Du anser förstås att dom bidragen är ok.

      Eftersom du inte förstått vad jag skrivit får jag förtydliga, jag är emot alla bidrag, men som du skriver så måste det finnas lösningar/bidrag för dom som medicinskt är förhindrade att jobba.

      Egentligen så springer du etablissemangets ärende med att kategorisera folk utan att du har en susning.

      Jag förstår nu att du framför ett system som du inte vet hur det fungerar i praktiken.

      • Stig, bara det faktum att du är soffliggare vinner endast mitt förakt. Du är en inskränkt typ som tror att du straffar någon med att ligga på soffan.

       Det är ju precis tvärtom, genom att inte rösta alls så förstärker du värdet för de partier som kommer över 4 % spärren.

       Du är en så typisk gnällspik eller kommentarsriddare som aldrig orkar tänka själv och bidra med något konstruktivt.

       Men att försöka nagla fast mig med dina icke relevanta frågor bara för att du tror att jag är politiker kommer du ingen vart med.

       Inta ryggläge på soffan igen men håll för fan åtminstone tyst.

       • Enligt dej ska man rösta på vilket parti som helst, även om inte ett enda partis agenda tilltalar en.
        Så gör bara folk som tror att vi kan påverka genom att rösta.
        Varifrån får du att du bestämmer om vem som kan kommentera och vem som ska vara tyst.
        Du kunde korta ner dina kommentarer, hälften i dina kommentarer är påhåpp.

 • Tack för bra artikel. Förvisso hade jag en förfader som miste huvudet vid Stockholms blodbad men frågan är om inte Kristian II hade varit att föredra framför Vasa.

  Ja, det är sjukligt vilka fullständigt omotiverade skatter vi påförs. Politiker och myndigheter sprider våra pengar utan erforderlig redovisning och ofta för att gynna sina egna intressen eller så luras de av globala krafter att gödsla deras agendor, som artikeln beskrev.

  Hela systemet är så ineffektivt och korrupt att det förmodligen inte finns dess like tidigare i vår historia. Det skulle vara intressant med en 5:e punkt där Sveriges bidrag till FN var redovisat. Få nationer har betalt så mycket som Sverige utan krav på vart pengarna skulle gå. FN-tjänstemän högre upp i hierarkin är mycket välbetalda och har attraktiva förmåner, och de öppnar dörrarna för sådana som gynnat dem, t.ex. Stefan Löfven. Huvuddelen av våra statsministrar under de senaste decennierna har så mycket på sitt samvete att det räckt till för motsvarande riksrätt.

  • I praktiken gjorde Gustav Vasa vad man idag skulle klassa som en statskupp när han gjorde uppror mot unionens kung Kristian II som enligt unionens fördrag skulle bli ny makthavare. Vasa visade sig senare vara en sorts senmedeltida Saddam Hussein som med brutal hänsynslöshet skapade det servila folket som senare kallas det “sovande folket” då de aldrig gör sig av med sina korrupta ledare och Vasas arv förs vidare av maktpartiet S. Att Vasa behövde allt silver var ju att han var tvungen att avlöna sina betalda knektar från Tyskland som annars hade gjort processen kort med Gustav och hans anhang. Frågan är om det är så bra att ha Nato-trupper springandes här i Sverige om man ser tillbaka historiskt?

 • Ja, tack Christer Nilsson och jag instämmer helhjärtat i din historiska bakgrundsbetraktelse. Det är nog så att ett historiskt skede närmar sig sitt slut och om inte det ska bli ett katastrofalt avslut och början på något bättre så krävs en bred och förutsättningslös diskussion om om HUR vi vill gå vidare som en välfärdsdemokrati med en stark rättsstat. Tyvärr finns redan vid horisonten konturerna av en teokratisk islamisk diktatur. Ännu har för få upptäckt vad som håller på att framträda ur dimmorna.

 • Dolda skatter och den tillverkade inflationen borde medborgarna fundera närmare över. Att man tillåter grannen att plundra dig, mig och alla oss andra med hjälp av en ”sketen” röstsedel är det första som vi måste ändra.
  Kan man göra ”nix to the six” lättbegriplig för SVENSKA FOLKET blir det kanske ett hot mot korrupta politiker?

 • Tack Christer för ditt stöd men framför allt tack för din historiska komparation, där satt den!!

  Det känns fantastiskt bra att det fortfarande finns svenskar som kan sätta saker i perspektiv.

  Jag kan vid sittande tangentbord bjuda in till ett utvecklande samtal med mig och Hans Jensevik, han använder ofta historien som referens för sina referenser.

  På morgonen idag har jag och Hans haft en ganska djuplodande diskussion hur vi tacklar svenskens allmänna historielöshet, alla verkar idag inte riktigt kunna sätta saker i det historiska perspektivet.

  För att kunna lösa dagens problem behöver man just din förmåga att göra historiska betraktelser.

  Är du intresserad kan du kontakta Sassersson för att få min e-post.

  Jag skulle personligen tycka att det vore jättekul att få med dig och dina perspektiv.

  Ännu en gång stort tack för att du adderar värde till våra ansträngningar att förbättra samhällsutvecklingen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *