Dricks- och regnvatten innehåller skadliga “evighetskemikalier” av typen PFAS – Så här kan du avgifta

-

MILJÖ & HÄLSA. Miljöföroreningar av per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) kan ha överskridit vad naturen och människan tål, misstänker forskare. Nu finns PFAS i regnvatten över hela planeten och det ger infertilitet. Miljöföroreningen som är människoskapad förekommer i bla elektronik, pizzaförpackningar, kosmetika och stekpannor.

Forskare upptäckte nyligen de giftiga kemikalierna i regnvatten och även på avlägsna platser som den tibetanska platån och Antarktis. Forskaren Ian Cousins säger till AFP att det inte finns någon plats på jorden där regnet är säkert att dricka enligt de mätningar som gjorts.

Ian Cousins som är stationerad på Stockholms Universitet säger att kemikalierna nu är så långlivade att de kanske aldrig försvinner från planeten. Därför kallas de för evighetskemikalier (forever chemicals). Vi har passerat vad forskare kallar den planetära gränsen för nivåer av dessa eviga kemikalier, tror forskarna.

Cousins säger att baserat på de senaste amerikanska riktlinjerna för PFOA (en typ av PFAS) i dricksvatten, skulle regnvatten överallt bedömas som osäkert att dricka på grund av gifthalterna.

Evighetskemikalier ger eviga hälsorisker

Hälsoriskerna med att exponeras för dessa ämnen har det forskats flitigt på, enligt Euronews. Forskare säger att de kan kopplas till infertilitet, ökad risk för cancer, nedsatt immunförsvar, fetma, sköldkörtelskador och utvecklingsförseningar hos barn.

PFAS är människotillverkade ämnen som tillsätts och det betyder att dessa också kan uteslutas ur elektronik, matförpackningar, kosmetika, köksredskap (stekpannnor etc), brandskum och toalettartiklar. Det är industrins ansvar, anser dr Jane Muncke, chef på The Food Packing Foundation i Zürich.

“The time to act is now”, säger hon.

Pizzakartonger innehåller skadliga evighetskemikalier. Foto:The Nix Company. Licens: Unsplash.com
Pizza. Foto: The Nix Company. Licens: Unsplash.com

Hela listan med produkter som innehåller PFAS

  • Popcornpåsar, pizzaboxar, godisförpackningar, snabbmatsförpackningar
  • Ögon-makeup, nagelprodukter, tandtråd, hårschampoo
  • Målarfärg, fogmassa, lacker
  • Rengöringsprodukter
  • Non-stick-pannor och kastruller
  • Vattenavvisande kläder, smutsavvisande spray
  • Fotomaterial
  • Ogräsmedel (pesticider)
  • Brandskum i brandsläckare

PFAS blev populära redan på 1950-talet

Kemikalierna är kända som “evighetskemikalier” eftersom de finns kvar i miljön under otroligt lång tid. De består av kedjor av sammanlänkade kol- och fluoratomer. Denna typ av kemisk bindning mellan kol och fluor är en av de starkaste som finns och därför kan de cirkulera i naturen i mer än 1000 år, skriver Euronews.

Det finns två typer PFAS som anses vara de vanligaste och farligaste, och som redan har fasats ut ur industrin för produkter: PFOA (perfluoroktansyra) och PFOS (perfluoroktansulfonsyra).

Så här kan du avgifta vatten

Trots att situationen ser mörk ut hävdar experter att PFAS kan “detoxas” och att  PFAS i vattensamlingar kan absorberas av växter. Innan du startar avgiftning bör du förslagsvis testa halten av PFAS i ditt dricksvatten och i ditt blod hos ackrediterade laboratorier.

Avgifta vatten i naturen

Studier i Australien visar att bladvass (Phragmites australis) som är vanlig även i Sverige, kan suga upp mellan 42-53% av PFAS-förgiftat ytvatten. Bladvass kan till och med vara ett av de mest effektiva sätten, särskilt i kombination med andra PFAS-absorberande växter.

Forskaren dr John Awad vid UniSA och CSIRO i Australien säger att konstruerade flytande hydroponiska våtmarker kan vara ett flexibelt sätt att skapa naturliga saneringssystem även i befintliga stadsmiljöer. Denna typ av flytande naturliga reningssystem kräver varken pumpning eller kemikalier, enligt Awad.

“Lägg till inhemska växter till mixen och vi har levererat en verkligt ren, grön och miljövänlig metod för att ta bort giftiga PFAS-kemikalier från förorenat vatten.”

Än så länge befinner sig forskningen på flytande hydroponiska våtmarker med bladvass i de första stegen.

Avgifta dricksvatten

Filter med aktivt kol av typen granulärt aktivt poröst kol eller fasta porösa kolblock, är särskilt effektiva för att ta bort PFAS, PFOA och PFOS från dricksvatten (samt en rad andra gifter).

Enligt EPA (det amerikanska Naturvårdsverket) är aktivt kolfilter det första och mest studerade vattenbehandlingsalternativet att överväga. EPA uppger att granulärt aktivt kol kan ha en effektivitet på 100%, men under en begränsad tidsperiod beroende på faktorer såsom vattentemperatur och flödeshastighet, djupet på kolbädden och vilka typer av PFAS du behöver ta bort.

Utöver aktivt kol finns vattenreningsystem som bygger på jonbytarfilter och omvänd osmos.

NewsVoice återkommer med en artikel om hur du kan avgifta kroppen.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

21 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
R Olin
R Olin
Gäst
21 augusti 2022 kl 18:53

Tack för mycket informativ artikel. Kol är underskattat. Livsformer avlider av två orsaker: inflammation eller ärrvävnad. Aktivt kol läker ärrvävnad. Ketokost förhindrar inflammation.

Yessssss
Yessssss
Gäst
21 augusti 2022 kl 09:54

Verkar finnas hopp! 🙂 GOOD NEWSScientists Have Finally Found a Way to Safely Destroy Toxic “Forever Chemicals”

https://themindunleashed.com/2022/08/scientists-safely-destroy-forever-chemicals.html

Erik Forsman
16 augusti 2022 kl 09:36

Vi kör vattenreningskanna i 5-stegs Micro Multi filter. Tar bort skadliga föroreningar i kranvatten samt reducerar fluorid. Bäst i test, samt dyrast också. En filterpatroner har 12 månaders hållbarhet.  

comment image

Erik Forsman
Reply to  Erik Forsman
16 augusti 2022 kl 09:56

Själv testar jag regelbundet av vattnet med en Digital COM-80 EC/TDS-mätare (använd i samband med egentillverkning av kolloidalt silver – används som referens).
EC värde är = “electrical conductivity” och TDS är = “total dissolved solids”.

Mätområde: 0-9999 µS,0-5000 ppm; 0-9.9 mS, 0-5.0 ppt samt kalibreringsbar. Kanske inte kan matcha ett testlabb, men fungerar vid husbehov. Skillnaden mellan att testa filtrera vatten och ofiltrerat kranvatten märks verkligen. Väl värd sin investering på ynka 500-hundringen och håller i åratal. 

Sten B
Sten B
Gäst
Reply to  Erik Forsman
16 augusti 2022 kl 10:41

Ser ut som Clearly of Swedens produkt. “Bäst i test” skriver dom på hemsidan. Jag och flera har framfört frågan i vilket sammanhang den utmärkelsen getts utan att få svar. Det tycks vara far och son som driver företaget, fadern är en ilsken fan och de är minst av allt seriösa i kundkontakt. Någon hade undersökt produkten och funnit samma i Kina för en bråkdel av priset. Det är svårt att hitta filter som effektivt klarar av att rena fluor och en patron som håller i 12 månader låter orimligt. Ser att du skriver om test av vatten nedan. Om du har CoS’s produkt vore det intressant att ta del av dina test.

Erik Forsman
Reply to  Sten B
16 augusti 2022 kl 14:05

Detta är kopierat från https://www.familjeliv.se/forum/thread/80202970-clearly-of-sweden-varning-for-lurendrejeri/1

samt https://www.flashback.org/t3116528

Samma röst i bägge.

Har också hittat snarlikprodukt på Amazon, men absolut, jag kan ha fel – blivit lurad. Det har hänt många gånger. Denna använder jag i stan, på landet blir det från planetsownscomment image

Tack för tippset. Produkten från Clearly of Swedens fick jag som tips från Lars Bern. Planetsowns produkter så finns det tester: https://www.planetsown.com/_files/ugd/bc0f6e_81a318a401c34fd6ab4b5be88427247b.pdf

Sten B
Sten B
Gäst
Reply to  Erik Forsman
16 augusti 2022 kl 17:34

Innehållet i det du länkade till känns bekant. För mig ringer varningssignalerna när man påstår något i marknadsföringen som inte verifieras. Skriver man “Bäst i test” ska det naturligtvis finnas referens och svarar man inte på frågan så anser jag att alternativet inte är aktuellt.

Jag använder också Planetsown kranfilter. En metod med microspiral som är effektiv för läkemedelsrester. Som en ren spekulation kanske det är mer aktuellt än någonsin tidigare när stora delar av befolkningen låter sig giftinjiceras flera gånger per år.

Tidigare använde jag Maxtrafilter för kanna, men har inget belägg för att det skulle vara särskilt bra och det renar inte fluor. Å andra sidan tror jag inte det är något större problem i Sverige, men det kanske finns kommuner där fluorförekomsten är skadligt hög.
Jag har några Maxtrafilter i reserv i händelse av att vattendistributionen avbryts.

Erik Forsman
Reply to  Sten B
16 augusti 2022 kl 14:30

Orsaken till avlagringar(som jag aldrig fått) kan bero på att produkten skall ligga i blöt en halvtimma, och då kommer det ur rester från pellets av aktivt kol (som jag tror den är baserade på?).

Sten B
Sten B
Gäst
15 augusti 2022 kl 21:38

De flesta sjukdomar beror på förgiftning (belastning), näringsobalans och känslomässiga blockeringar så visst finns det anledning till att se över dricksvattnet. Det är oumbärligt och de flesta dricker alldeles för lite vatten.

Fredrik Eriksson
Reply to  Sten B
15 augusti 2022 kl 23:07

Nonsens!
Enligt Agnes Wold behöver vi max 0,4 dl vätska per dygn.
Lita på och gör som myndigheterna säger.
Fördelen med detta råd är att eugenics-politiken är lättare att anskaffa.

Rita Ekholm
Rita Ekholm
Gäst
15 augusti 2022 kl 19:34

Hur får vi bort aluminiumoxider från våra marker som ständigt sprutas från flygplanen ovanför våra huvuden?
Aluminium kan stanna i marken i hundratals, kanske tusentals år utan att brytas ner, man vet att de förorsakar Alzheimers, demens och mycket annat elände + skogsdöd, bruna döda granar blir allt vanligare, någonting som knappt aldrig förekom för 10, 20, 30 år sedan, nu blir dom allt vanligare, inte så sällan på stora arealer  

Andy Svensson
Andy Svensson
Gäst
15 augusti 2022 kl 15:18

Kolloidalt silver renar vattnet.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Andy Svensson
15 augusti 2022 kl 17:29

Ja men om Anders Sultan, vd för Ion Silver AB, någonsin påstår att det har någon som helst medicinsk effekt får han böta 800000 kronor lärde jag mig nyss
https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20180319/kolloidalt-silver-ela-historien/

Andy Svensson
Andy Svensson
Gäst
Reply to  petergrfstrm
16 augusti 2022 kl 11:32

Ja Anders Sultan har fått gå igenom en hel del. Men det som man påstår med kolloidalt silver är följande.

Kolloidalt silver består av destillerat vatten och mikroskopiska silverpartiklar som har förmågan att rensa kroppen på skadliga bakterier, svamp och virus, samt är stärkande för immunförsvaret.
Silver är ett viktigt spårämne för just immunförsvaret. Om du är frisk har du också stora mängder silver i kroppen, framförallt i tymuskörteln eller brässen som den också kallas, och i mandlarna.
Silver användes flitigt i många läkemedel i början av 1900-talet innan antibiotikan kom i början någonstans 1930.

Kolloidalt silver kontrolleras nämligen av Kemikalieinspektionen, och är en godkänd vattendesinfektionsprodukt som utan biverkningar, eliminerar svampar, virus, bakterier och encelliga parasiter. Förutom att rena vatten har produkten även konstaterats kunna ha positiva hälsoeffekter både hos människor och djur.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Andy Svensson
15 augusti 2022 kl 19:30

Kolloidalt silver är effektivt mot mikrober, och renar därmed vatten från dem. Men att det skulle rena farliga kemikalier har jag aldrig hört eller sett bevis på? Möjligtvis reagerar silvret med vissa ämnen också, vore intressant att veta vilka i så fall?

Men själv tycker jag det finns en osund hysteri kring kolloidalt silver som ett undermedel, och “tystnadsplikt” på Sultanen verkar bara spä på det. Visst har det sin plats och är effektivt mot vissa saker. Men silver passerar också blodhjärnbarriären, och det dödar även mikrober som är bra för oss. Att pimpla det på daglig basis som vissa gör ser jag som en sällsynt dålig ide. Som behandling för vissa specifika tillstånd visst. Men att dricka det på daglig basis som någon slags vattenreningskemikalie och slå ut tarmfloran tror jag inte är någon bra ide..

Andy Svensson
Andy Svensson
Gäst
Reply to  Josef Persson
16 augusti 2022 kl 12:27

Det finns mycket att läsa om i det här ämnet.
Vad som är osunt eller sunt kan man diskutera
Studier visar dock att silverjonerna inte påverkar de goda tarmbakterierna acidofilus och bifidus överhuvudtaget. Orsaken till detta står att finna i att dessa är grampositiva mjölksyrabakterier som har en tjockare cellvägg än de patogena gramnegativa bakterier som är de man vill åt. Det är mycket där skillnaden ligger. Det har gjorts två studier av American Biotech Labs:
Den andra studien kom fram till att man kan fortsätta att ta sina laktobacill-preparat utan risk för att kolloidalt silver skulle förstöra bakterierna:
Silver – ett viktigt spårämne enligt forskare
Dr. Kent Holtorf, of the Holtorf Medical Group, säger att silver är en viktig komponent för immunförsvaret och att låga halter i vävnaden genom näringsbrist kan resultera i en relativ immunförsvagning som gör att man blir mer infektionsbenägen
Även Dr. Robert O. Becker, M.D., författare till bästsäljaren The Body Electric, och som även utfört banbrytande forskning inom silver och läkning vid Syracuse Medical University, medger följande: ”Ju lägre ens silverhalt i kroppen är – desto mer sjukdomar är det troligt att man drabbas av.” Han skrev ”Människor som påvisade låga silvernivåer i deras håranalys var mer frekvent sjuka, de verkade drabbas av otaliga förkylningar, influensor, feberattacker och andra sjukdomar. Jag tror att silverbrist kan vara en nyckelfaktor till ett dåligt fungerande immunförsvar” .

Erik Forsman
Reply to  Andy Svensson
16 augusti 2022 kl 14:44

Detta har jag också läst men från Anders Sultan; just att mjölksyrebakterierna cellväggarna är tjockare. Annars så är industrin kamp mot kolloidalt silver rent hysterisk, och det brukar vara en bra indikator på att köpläget föreligger.

Harald Lilja
Harald Lilja
Gäst
15 augusti 2022 kl 13:38

l’autre cousin dit non! Nous devons engager M. Reinfeldt pour clarifier cela.

Linden
Linden
Gäst
15 augusti 2022 kl 11:33

Klordioxid nämns inte..
har botat både ormbett och trolig covid med det.

Fredrik Eriksson
Reply to  Linden
15 augusti 2022 kl 14:37

Chlorine dioxide is a more potent antiviral agenthttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34536532/

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV