Europas folk förbereds för utslagna mobilnät i vinter – Industrin, militären och samhällsfunktioner prioriteras

-

TELEKOM. En gång var det något otänkbart att mobiltelefonnäten kan slås ut helt i Europa. Denna vinter kan det blir verklighet när strömavbrott och energiransonering kan släcka delar av mobilnäten i hela EU. Det skriver Reuters i en exklusiv artikel som i nästa andetag pekar ut Ryssland som boven. Dieselgeneratorer för elproduktion kan vara en nödlösning.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

“Rysslands beslut att stoppa gasförsörjningen via Europas viktigaste försörjningsväg i kölvattnet av Ukrainakonflikten har ökat chanserna för strömbrist. I Frankrike förvärras situationen av att flera kärnkraftverk stängs av för underhåll.” – Reuters

Tjänstemän i Telekombranschen befarar att en sträng vinter sätter Europas telekominfrastruktur på hårda prov, vilket tvingar både företag och regeringar att försöka mildra effekterna. Situationen förvärras av att det finns för få backup-system som kan mildra omfattande strömavbrott, vilket i sin tur kan slå ut telekomsystemen, skriver Reuters.

Länderna i Europa, som varit bortskämda med oavbruten strömförsörjning i årtionden, har vanligtvis inga generatorer som backar upp med el under en längre tid, säger en Telekomchef.

Utmaningen är att upprätthålla telekommunikation vid strömavbrott även när mobilmasternas reservbatterier tar slut. Europa har nästan en halv miljon telekomtorn och de flesta av dem har batteribackuper som enbart klarar av att att driva mobilantennerna i cirka 30 minuter.

Telekomföretag i Sverige och Tyskland har uttryckt oro över potentiell elbrist inför sina regeringar, säger flera källor till Reuters som nämner svenska telestyrelsen (PTS). Myndigheten samarbetar med teleoperatörer och andra statliga myndigheter för att hitta lösningar, heter det.

PTS ska se till att det finns mobila bränslestationer och basstationer för att klara längre strömavbrott, säger en talesperson på PTS till Reuters.

Telekomutrustningstillverkarna Nokia och Ericsson samarbetar med mobiloperatörerna för att mildra effekterna av en strömbrist, säger tre källor till Reuters, men företagen avböjde i övrigt att kommentera.

Militären prioriteras vid utslagna mobilnät Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com (free use)
Militären prioriteras vid utslagna mobilnät Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com (free use)

Sjukhus, viktiga industrier och militären ska få el i första hand

I Frankrike har eldistributören Enedis en plan för hur potentiella strömavbrott på upp till två timmar i ett värsta scenario ska hanteras. Tanken är att strömavbrott endast ska få påverka delar av landet på en roterande basis.

Enedis meddelade Reuters att alla “vanliga kunder” behandlades på lika villkor i händelse av exceptionella avbrott. Enedis ska isolera delar av nätverket för att förse prioriterade kunder, såsom sjukhus, viktiga industriella installationer och militären och att det är upp till lokala myndigheter att lägga till teleoperatörernas infrastrukturer till listan över prioriterade kunder.

Den italienska telekomlobbyn sa till Reuters att de vill att mobilnätet ska uteslutas från alla strömavbrott eller energisparstopp och man kommer att ta upp önskemålet med Italiens nya regering.

Sverige bör förbereda sig på elbrist vintern 2021

Utslagna mobilnät skadar elektroniken

Strömavbrotten ökar sannolikheten för att elektroniska komponenter felar om de utsätts för plötsliga avbrott, sa telekomlobbychefen Massimo Sarmi i en intervju.

Teleoperatörerna måste se över sina nätverk för att minska extra strömförbrukning och de måste modernisera och energieffektivisera systemen, enligt fyra telekomchefer. Bättre mjukvara kan användas för att optimera trafikflödet, få torn att “sova” när de inte används och stänga av olika spektrumband, enligt vissa källor.

I Tyskland har Deutsche Telecom 33 000 telekomtorn och de tillhörande mobila elbackup-systemen kan endast stödja ett litet antal av dem samtidigt. Deutsche Telecom kommer att satsa på dieselaggregat. Frankrike har 62 000 mobila torn, men industrin klarar inte av att utrusta alla antenner med nya batterier, enligt French Federation of Telecom (FFT).

Svenska PTS har sannolikt inget klart svar på hur problemen ska lösas när elbrist negativt samverkar med elransoneringar, elkänslig och felande elektronik samt kommunikationsprioriteringar, antar vi på NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: “Exclusive-Europe braces for mobile network blackouts – sources”

Relaterat

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

26 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

26 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
1 oktober 2022 kl 00:29

Telefon är inte så viktig. Jag växte upp utan telefon i hemmet tills jag var 15 år. Mobilen kom in i mitt liv nångång på mitten av nittitalet. Mobilen är helt utan tvivel överskattad.

Benny A
Benny A
Gäst
Reply to  stig lönnqvist
1 oktober 2022 kl 08:56

Jag växte också upp med den sköna frihetskänslan av att kunna vara ute och röra på sig utan att bli störd. Den känslan är fortfarande precis lika skön.

Gubbrøva
Gubbrøva
Gäst
Reply to  Benny A
1 oktober 2022 kl 13:04

Egen vilja (choice) kommer alltid att finnas….

Benny A
Benny A
Gäst
30 september 2022 kl 08:42

Facklor och högafflar är helt oberoende av elektricitet.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Benny A
30 september 2022 kl 11:31

Har hört ett ryckte att baseballträn också funkar, behöver inte ens batterier!

Och någon spekulerade i att en klyvyxa också skulle funka rätt OK, men det behöver kanske lite mer ilska som drivkraft?

Benny A
Benny A
Gäst
Reply to  Josef Persson
30 september 2022 kl 12:50

Även de mest flexibla materialen har en bristningsgräns. Ska bli intressant att se exakt vilken enskild åtgärd som resulterar i att den svenska köttmassan går man ur huse i urfäders bärsärkagång. För det ligger mycket gammal uppdämd skit under det locket.

Hasse BerggrenD
Hasse Berggren
30 september 2022 kl 07:51

Det här har ju vettiga personer varnat för ända sedan Ringhals 2 stängdes med hjälp av Vattenfalls nya styrelse som även nu består av tillsatta målvakter för Miljöpartiet.
En mycket stor andel av privata villor i Sverige värms upp av värmepump. gamla värmepannor har, vid installation av luftvattempump eller bergvärme i de flesta fall slängts ut och skorstenarna har eldningsförbud.
Att stänga av el mer än några timmar leder till sönderfrusna värmesystem och vattenläckor inne i husen. Skadorna kommer inte att täckas av någon försäkring.

Den enda vettiga lösningen nu är att förklara undantagstillstånd och stoppa elexporten. Vidare stoppar man fortsatt nyförsäljning av elbilar.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Hasse Berggren
30 september 2022 kl 11:27

För trettio år sedan sa någon saklig professor i energiteknik att man inte kan basera vårat elnät på vindkraft.

Sen gick det som det gick……

Jossan
Jossan
Gäst
30 september 2022 kl 07:39

Underbart!
Kan vi inte bara stänga ner Google, Facebook och Amazons servrar här i Sverige,så är problemet löst?

robert öjefors
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
30 september 2022 kl 07:37

Jag bor på landet,köpte dieselaggregat i fjol, finns även gott om rådjur här
samt mjölk o köttbönder,så jag går till mina grannar o handlar om det behövs,
eller tar bössan och går ut o skjuter ett rådjur! Så jag klarar mej.

Fredrik Eriksson
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
30 september 2022 kl 07:39

Återigen är det bara de stora företagen som gynnas.
Råkade lyssna på radio igår och av en slump så intervjuades chefen för just MSB.
Enligt henne har systemet bara reservkraft för en enda timma.
Då kan man undra vad MSB har arbetat med i så många år. Enligt chefen för MSB skulle de följa upp situationen.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
30 september 2022 kl 11:24

Det är lugnt Torbjörn!

Annika Strandhäll löser snart det här…….

Själv har jag en och annan vedklabbe i reserv ifall det nu inte skulle bli så.

Gubbrøva
Gubbrøva
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
1 oktober 2022 kl 13:15

Jag kan hora sirenerna fran “Cashambulanserna” som nodlevererar till alla bankomater o afferer (O Banker!) nar digitala “pengar” overges i kontantfria foregangslandet…

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
29 september 2022 kl 20:13

“Intet ont som inte för något gott med sig”.

Som elöverkänslig och strålningsskadad kanske man kan få andas några timmar emellanåt alltså.

I 10-15 år har vi elöverkänsliga gnällt på myndigheter, ett av argumenten är att fast telefoni funkar även vid strömavbrott. Ingen har lyssnat. Nu blir det alltså tyst i etern. Ledsen att säga det, men vad var det vi sa.

Fredrik Eriksson
Reply to  Josef Persson
30 september 2022 kl 07:43

Det är skapat på förhand. Krisen är planerad sedan 1973 och längre än så.
Varför tror du tex att Elon Musk skickar upp sina Starlink-satelliter?
Jag skulle vilja säga inte något ont som inte leder till något värre.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
30 september 2022 kl 11:20

Man säger att kriget i rymden redan börjat. Bland annat musks satteliter attackeras tydligen av anti sattelit system.

Men om det stämmer vet jag inte, har inte haft chans att kolla. Är inte ute i rymden så ofta.

Men visst!, Tyväär måste jag nog ge dig rätt. En riktigt dålig “lösning”, löses som regel av stat och “myndiga” med en ännu värre lösning. Och för den som har direkt insyn är det naturligtvis planerat. Dåliga politiker finns det gott om, men helt efterblivna är väl de flesta inte. Även om undantag finns.

Att göra människor till 100 % beroende av privata företag, samt helt maktlösa inför dessa har naturligtvis varit planerat länge. “Frivilligt” slaveri!

Fredrik Eriksson
Reply to  Josef Persson
30 september 2022 kl 13:39

Joda!
Det är det ekonomiska systemet som alla hoppas på ska rädda dem men är @00 ggr värre som nu skickas upp i atmosfären.

Trump-lovers som Norberg,Häggberg, Rexmark mfl får se sig grymt besvikna när deras frälsare Q visar sig vara deras förgörare.

De sjunger liksom i k-Anon alla dessa Djupa Staten aktörer.
Gesara operativt system men är symboliskt samma som 666. Ett hexadecimalt StingOperations baserat betalsystem.
Jo det kommer att stingas. Speciellt som om Trump skulle hålla i Gesara själv.
“The Smart Grid”.

Martin Hoffman
Martin Hoffman
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
30 september 2022 kl 17:05

Jag har funderat i samma bana som dig. Är det så att pratet om vita hattarna osv. Är en fälla för oss som sätter oss på tvären?

Fredrik Eriksson
Reply to  Martin Hoffman
30 september 2022 kl 17:38

Bingo!

En psy-op innanför psy-op.
För att bedra även “de utvalda”.
1:a klippet med Marina
-Trump var det bästa som kunda hända oss…
-Han är magiker av högsta rang…
-Han är där med sitt irrationella sinne…
-För att skapa kaos…
-Och den nya världsordningen (egen notering BBB=Magdalena Anderson)
-Vet du vad är så dumt?
-Att tänka på det, på det sättet…
-Han kommer vända saker uppochner (egen notering=ett Sataniskt begrepp
för att fånga människor i den astrala sfären=Kundalini-kraften, Yoga-meditation mm) dvs människor som “fri-kopplar sitt medvetande men saknar andlig urskiljning.
-Allt är så galet…
-För att vi vaknar upp (New-Age term=medvetet medvetna känslor är alltså
en bedräglig form av Satanism, som har ockult ursprung men med “kristna” förtecken” vilket gör begreppet extra bedrägligt och lurigt”.

2:a klippet med Trump
Trump håller sina händer i en uppochnervänd pyramid =upside/down symboliserar Svart-Magi och Frimureri (egentligen bara hemlig kunskap, återigen att fånga själen i ett hjälplöst tillstånd).
Bibeln anger får+getter, här är pyramiden symboliserad av fångade får/kristna.
-Jag har varit vän med Kissinger en lång, lång tid.

https://www.brighteon.com/ab93b9fe-ccfa-493f-b420-48feb5667d23

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Martin Hoffman
30 september 2022 kl 19:48

Ju mer man kan hålla människor upptagna, ju mindre åstadkommer de. Och finns en frälsare behöver ju ingen göra något. De kristna är väl värst, så många godhjärtade människor som spenderar sin tid med att tjata på Gud. Hade de alla organiserat sig och tagit tag i skiten så hade det väl varit slut nu.

Gubbrøva
Gubbrøva
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
1 oktober 2022 kl 13:31

Dom sateliterna ar inte daruppe lange till – Putin har lovet ta ned dom om US fortsatter o anvanda dom att get Zelenski trupp rorelse info. Det ar latt ocksa for dom ar idiotiskt placerade sa det racker man puttar pa en sa ar det chain reaction. China har en “stadning” satelit redo att ge en liten knuff sa man behover inte ens skjuta…

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Josef Persson
30 september 2022 kl 15:30

Jag vet att fast telefoni förr också hade batteribackup. Tex under korsvägen i Göteborg fanns det stora kvicksilverackumulatorer. En enskild telefon krävde väl 48Volt och några tiotal milliampere(?) och det behövdes inga radiosändare för att hålla igång systemet. Så jag gissar att det klarade mycket längre strömavbrott.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  petergrfstrm
30 september 2022 kl 19:56

Tror det var 60 volt likström, men har aldrig kunnat mäta mer än 40-50 volt på jacken. Systemet var ju spänningssatt alltid, men förbruka ju ingen ström i princip när ingen prata.

Idag även om man har “energieffektiv” trådlös teknik så drar den ju i storleksordningen 100 ggr mer än fiber tex. Och skiten drar ju ström alltid för att telefonerna hela tiden skall lokaliseras och inte missa en millisekund vid uppkoppling till samtal.

Hade man en generator som drog igång vid strömavbrott så vore det väl enkelt att upprätthålla kommunikation i veckor. Titta på ett bergrum till salu som varit sambandscentral förut. Diselgenerator och 5- 10 telefonbås med skärmad kabel osv.

Någon köpte det och odla maja istället.

Gubbrøva
Gubbrøva
Gäst
Reply to  Josef Persson
1 oktober 2022 kl 13:21

Om 5G borjar har i NZ dar jag bor sa ska jag mala huset med anti straling farg – det funkar bra o ar inte ens dyrt!

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Gubbrøva
1 oktober 2022 kl 20:04

Har ett rum som jag målat med y.shields skärmfärg. Du får måla tre lager skärmfärg om det skall bli bra. Så om det är särsilt billigt vet jag inte om jag kan påstå. Fönster dörrar och ventiler är också viktiga, det får inte läcka någonstans.

Men visst går det skärma ut strålningen. Men att alla skall behöva skärma sig i sina hem för att slippa torteras eller långsamt dö är ju inte på något vis hållbart. Men med vår socialistiska regim som är genomrutten så blir det nog inte bättre snart.

https://www.ehsforum.se/opinion/insandare/naringsministern-ringde-pa-dorren/

De vet alla, men tycker folkmord är OK.

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV