Sven Ruin om Palmemordet – teorin om ett teatermord är inte trovärdig

publicerad 17 oktober 2022
- Gästskribent
Olof Palme i Vällingby 1967. Foto: Public Domain, Creative Commons
Olof Palme kan ha mördats av torpeden Eugen de Kock - Kollage: NewsVoice.se
Olof Palme kan ha mördats av torpeden Eugen de Kock – Kollage: NewsVoice.se

OPINION. Nyligen kunde vi läsa på NewsVoice om ett föredrag med Claes Hedberg, som menar att Palmemordet inte var på riktigt utan ett teatermord. Efter att jag första gången fick höra talas om den teorin, gick jag 2019 igenom de förhör med vittnen som då fanns allmänt tillgängliga.

Text: Sven Ruin

Man hittar där flera belägg som punkterar teorin om teatermord. Det skjuts på riktigt, inte med någon startpistol. Flera vittnen uppger att Olof Palme är skjuten. Det blöder på riktigt och väller ut blod ur munnen på honom. För den som inte litar på förhörsprotokollen finns bland annat en bok av Anna Hage där hon själv berättar sin version. Den boken och annat tillgängligt material förändrar inte slutsatsen: Det var Olof Palme som  blev mördad.

Sedan dess har Otto Ekevi intervjuat ambulansföraren som tog hand om Olof Palme och körde honom till sjukhuset. Intervjun kan ses av alla på YouTube. Ambulansföraren berättar där att ambulanspersonalen ser ett skotthål i patienten, som de först inte känner igen, och att det väller upp blod ur munnen på patienten. När de lyfter in patienten i ambulansen känner de igen att det är Olof Palme. “Det var ingen tvekan”, säger han. Dessutom klargör han att det fanns ingen möjlighet att rädda livet på Olof Palme.

Ambulansföraren berättar flera andra saker av allmänt intresse kring mordet, till exempel om ett märkligt telefonsamtal från Italien strax efter mordet.

Även om Claes Hedberg har rätt i att det finns många frågetecken kring Palmemordet så är teorin om ett teatermord inte trovärdig.

Som jag skrivit om förut, ser jag tyvärr också en koppling mellan teorin och det seglivade Palmehat, som fortsätter pyra på vissa håll i årtionden efter mordet. Att skuldbelägga Olof Palme för mordet på sig själv och indirekt även hans familj leder inte bara till förvirring utan är dåraktigt förtal.

Det är inte demokrati att skjuta statsministern, oavsett vad vi tyckte om honom. Det är verkligen inte förenligt med en demokratisk rättsstat att missköta utredningen av mordet, så till den grad att man kan undra om det handlar om att skydda den som verkligen låg bakom. Man kan se det som att Sverige förlorade sin demokrati den 28 februari 1986. Det är fortfarande ett allvarligt problem. Teorin om teatermord löser inte det problemet utan riskerar istället att lura många.

Text: Sven Ruin

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Palmemordet