Sven Ruin om Palmemordet – teorin om ett teatermord är inte trovärdig

publicerad 17 oktober 2022
- Gästskribent
Olof Palme i Vällingby 1967. Foto: Public Domain, Creative Commons
Olof Palme kan ha mördats av torpeden Eugen de Kock - Kollage: NewsVoice.se
Olof Palme kan ha mördats av torpeden Eugen de Kock – Kollage: NewsVoice.se

OPINION. Nyligen kunde vi läsa på NewsVoice om ett föredrag med Claes Hedberg, som menar att Palmemordet inte var på riktigt utan ett teatermord. Efter att jag första gången fick höra talas om den teorin, gick jag 2019 igenom de förhör med vittnen som då fanns allmänt tillgängliga.

Text: Sven Ruin

Man hittar där flera belägg som punkterar teorin om teatermord. Det skjuts på riktigt, inte med någon startpistol. Flera vittnen uppger att Olof Palme är skjuten. Det blöder på riktigt och väller ut blod ur munnen på honom. För den som inte litar på förhörsprotokollen finns bland annat en bok av Anna Hage där hon själv berättar sin version. Den boken och annat tillgängligt material förändrar inte slutsatsen: Det var Olof Palme som  blev mördad.

Sedan dess har Otto Ekevi intervjuat ambulansföraren som tog hand om Olof Palme och körde honom till sjukhuset. Intervjun kan ses av alla på YouTube. Ambulansföraren berättar där att ambulanspersonalen ser ett skotthål i patienten, som de först inte känner igen, och att det väller upp blod ur munnen på patienten. När de lyfter in patienten i ambulansen känner de igen att det är Olof Palme. “Det var ingen tvekan”, säger han. Dessutom klargör han att det fanns ingen möjlighet att rädda livet på Olof Palme.

Ambulansföraren berättar flera andra saker av allmänt intresse kring mordet, till exempel om ett märkligt telefonsamtal från Italien strax efter mordet.

Även om Claes Hedberg har rätt i att det finns många frågetecken kring Palmemordet så är teorin om ett teatermord inte trovärdig.

Som jag skrivit om förut, ser jag tyvärr också en koppling mellan teorin och det seglivade Palmehat, som fortsätter pyra på vissa håll i årtionden efter mordet. Att skuldbelägga Olof Palme för mordet på sig själv och indirekt även hans familj leder inte bara till förvirring utan är dåraktigt förtal.

Det är inte demokrati att skjuta statsministern, oavsett vad vi tyckte om honom. Det är verkligen inte förenligt med en demokratisk rättsstat att missköta utredningen av mordet, så till den grad att man kan undra om det handlar om att skydda den som verkligen låg bakom. Man kan se det som att Sverige förlorade sin demokrati den 28 februari 1986. Det är fortfarande ett allvarligt problem. Teorin om teatermord löser inte det problemet utan riskerar istället att lura många.

Text: Sven Ruin

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Palmemordet
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag instämmer med artikeln och det är obehagligt med Palmehatet som verkligen ligger och pyr.
  Oavsett vad man anser om socialdemokraternas politik.
  Men dom som är angelägna om en mer normal debatt utan hat borde låta det gälla SD också oavsett vilka politiska sympatier man har.
  Hatet mot SD har varit lika frätande och ihållande som Palmehatet.
  Den vilseledande debatten om Palme som ju flammat upp igen på senare år är sannolikt orsakad av Sveriges intensifierade samarbete med USA.
  Den tyngst vägande motivbilden kring Palmemordet bör vara hans motstånd mot anglosaxiska imperiets krigshets mot Ryssland och hans vid tiden för mordet nära förestående förhandling med Sovjet i akt och mening att möjliggöra en kärnvapenfri zon i Norden.
  För det krävdes assistans med att säkra att inga kärnvapen fanns i svenska vatten.
  Och helst på ett diplomatiskt sätt som inte behövde peka ut anglosaxerna utan bara eliminera gömda hot.
  Det gick inte att vädra offentligt och hade det genomförts hade anglosaxerna blivit enormt frustrerade.

 • Jag instämmer med artikeln och det är obehagligt med Palmehatet som verkligen ligger och pyr.
  Oavsett vad man anser om socialdemokraternas politik.
  Men dom som är angelägna om en mer normal debatt utan hat borde låta det gälla SD också oavsett vilka politiska sympatier man har.
  Hatet mot SD har varit lika frätande och ihållande som Palmehatet.
  Den vilseledande debatten om Palme som ju flammat upp igen på senare år är sannolikt orsakad av Sveriges intensifierade samarbete med USA.
  Den tyngst vägande motivbilden kring Palmemordet bör vara hans motstånd mot anglosaxiska imperiets krigshets mot Ryssland och hans vid tiden för mordet nära förestående förhandling med Sovjet i akt och mening att möjliggöra en kärnvapenfri zon i Norden.
  För det krävdes assistans med att säkra att inga kärnvapen fanns i svenska vatten.
  Och helst på ett diplomatiskt sätt som inte behövde peka ut anglosaxerna utan bara eliminera gömda hot.
  Det gick inte att vädra offentligt och hade det genomförts hade anglosaxerna blivit enormt frustrerade.

 • Själv är jag mest imponerad av teorin framförd av Sven Anér i hans många böcker, dvs att det var dåvarande polisen (och medlem i ökända Baseball-ligan) Anti Avsan som sköt Palme. Anti Avsan steg sedan snabbt i graderna och blev rådman (tror jag) och sedan riksdagsledamot för moderaterna.

 • Statsminister Olof Palme tillsammans med Rikspolischefen och Säpochefen var ju våra främsta vapen smugglare. Palme och Bofors, smugglade krut genom Östtyskland, mutade Premiärministern i Indien och smugglade Robot 70 till Iran via Malaysia. Palme fixade konto i Schweiz i partiets namn. Mer korrumperat än så kan knappast ett land bli. Jag tror att någon vapenaffär gick snett och därför blir Palme mördad, precis som i förorten när en knarkaffär spricker så blir alltid någon skjuten.

 • Själv är jag mest imponerad av teorin framförd av Sven Anér i hans många böcker, dvs att det var dåvarande polisen (och medlem i ökända Baseball-ligan) Anti Avsan som sköt Palme. Anti Avsan steg sedan snabbt i graderna och blev rådman (tror jag) och sedan riksdagsledamot för moderaterna.

 • Statsminister Olof Palme tillsammans med Rikspolischefen och Säpochefen var ju våra främsta vapen smugglare. Palme och Bofors, smugglade krut genom Östtyskland, mutade Premiärministern i Indien och smugglade Robot 70 till Iran via Malaysia. Palme fixade konto i Schweiz i partiets namn. Mer korrumperat än så kan knappast ett land bli. Jag tror att någon vapenaffär gick snett och därför blir Palme mördad, precis som i förorten när en knarkaffär spricker så blir alltid någon skjuten.

 • Själv är jag tvärsäker på att jag inte är säker på vad som hände! Har hört så många olika teorier nu att det är lite rörigt. De flesta verkar vara lika säker på sin sak.

  Men vad har demokratibegreppet med saken att göra?

  Det är inte demokrati att skjuta statsministern, oavsett vad vi tyckte om honom.”

  Ordet demokrati betyder uttryckligen “folkstyre”, och det har vi aldrig haft i Sverige, även om vår “mångfalds” diktatur varit behagligare än vissa rena diktaturer. Som exempel kan tas NATO frågan. Grundläggande för hela landets försvar. Inget partierna gick till val på, och ingen röstning.

  Om 51 % procent av Sveriges befolkning röstade för att skjuta Kristersson, skulle det vara “demokratiskt” då? Om vi hade röstat för att ha dödsstraff i Sverige, skulle ett mord då bli demokratiskt om det hade rättslig grund?

  Vare sig Palme dog eller inte så var han bara en människa som alla andra. Vad har utredningen kostat? Vilken annan vanlig svenne skulle få kosta det. Om vi verkligen haft “demokrati” och alla människor var “lika mycket värda”, så var han väl bara en i mängden. Och i “demokratin” Sverige har vi ju folkstyre, så något hot mot demokratin är ju då inte ett mord.

  Men min personliga åsikt, demokrati eller inte, är väl att hela utredningen är korrumperad, manipulerad, och har många betänkligheter. Och jag tycker man är skyldig Sveriges befolkning ett svar på frågan vad som egentligen hände. Framförallt för den prislappen! Själv köper jag inte inkompetens, antingen ville man dölja mördaren eller gömma undan Palme.

  Sen är jag väl inte för dödsstraff, även om någon var lika rutten som Palme.
  Men något som inte fanns försvann inte med mordet på Palme, och hade vi haft demokrati hade ett Statsminister mord inte nödvändigtvis behövt ha med demokratin att göra, om inte det var syftet. Och hade vi haft folkstyre så hade ju inte demokratin varit hotad av att en person dör, i så fall hade ju demokratin dött för varje gängskjutning.

 • Varför skulle Olof Palme frivilligt gått med på att bli mördad? Han gick på bio med Lisbeth och hade inga livvakter med sig. Första polis på plats, var Gösta Söderström och hans rapport ignorerades. Brottsplatsen spärrades inte av. Rikslarm gick inte ut. Samma natt avgick ett flygplan från Borlänge till Paris.
  Obduktionsrapporten hemligstämplades. Obducenten och han fru dog under mystiska omständigheter. Palmes privata läkare dog också han. Det går antagligen fortfarande att beställa nummer av Jan Gillbergs tidning DSM med artiklar kring och om Palmemordet. DN-journalisten Sven Arnér gav under flera år ut Palme-nytt. Två grävande journalister av hög klass.

  • Visst är det som du skriver, den här herren var inblandad i väldigt många skumma affärer, jag rekommenderar böckerna av Ole Dammegård, en mkt trovärdig (enligt mig) person, med väldigt bra kontakter över hela världen.
   Den här Olof gömdes undan, blev ett stort sänke för S.

 • Själv är jag tvärsäker på att jag inte är säker på vad som hände! Har hört så många olika teorier nu att det är lite rörigt. De flesta verkar vara lika säker på sin sak.

  Men vad har demokratibegreppet med saken att göra?

  Det är inte demokrati att skjuta statsministern, oavsett vad vi tyckte om honom.”

  Ordet demokrati betyder uttryckligen “folkstyre”, och det har vi aldrig haft i Sverige, även om vår “mångfalds” diktatur varit behagligare än vissa rena diktaturer. Som exempel kan tas NATO frågan. Grundläggande för hela landets försvar. Inget partierna gick till val på, och ingen röstning.

  Om 51 % procent av Sveriges befolkning röstade för att skjuta Kristersson, skulle det vara “demokratiskt” då? Om vi hade röstat för att ha dödsstraff i Sverige, skulle ett mord då bli demokratiskt om det hade rättslig grund?

  Vare sig Palme dog eller inte så var han bara en människa som alla andra. Vad har utredningen kostat? Vilken annan vanlig svenne skulle få kosta det. Om vi verkligen haft “demokrati” och alla människor var “lika mycket värda”, så var han väl bara en i mängden. Och i “demokratin” Sverige har vi ju folkstyre, så något hot mot demokratin är ju då inte ett mord.

  Men min personliga åsikt, demokrati eller inte, är väl att hela utredningen är korrumperad, manipulerad, och har många betänkligheter. Och jag tycker man är skyldig Sveriges befolkning ett svar på frågan vad som egentligen hände. Framförallt för den prislappen! Själv köper jag inte inkompetens, antingen ville man dölja mördaren eller gömma undan Palme.

  Sen är jag väl inte för dödsstraff, även om någon var lika rutten som Palme.
  Men något som inte fanns försvann inte med mordet på Palme, och hade vi haft demokrati hade ett Statsminister mord inte nödvändigtvis behövt ha med demokratin att göra, om inte det var syftet. Och hade vi haft folkstyre så hade ju inte demokratin varit hotad av att en person dör, i så fall hade ju demokratin dött för varje gängskjutning.

 • Varför skulle Olof Palme frivilligt gått med på att bli mördad? Han gick på bio med Lisbeth och hade inga livvakter med sig. Första polis på plats, var Gösta Söderström och hans rapport ignorerades. Brottsplatsen spärrades inte av. Rikslarm gick inte ut. Samma natt avgick ett flygplan från Borlänge till Paris.
  Obduktionsrapporten hemligstämplades. Obducenten och han fru dog under mystiska omständigheter. Palmes privata läkare dog också han. Det går antagligen fortfarande att beställa nummer av Jan Gillbergs tidning DSM med artiklar kring och om Palmemordet. DN-journalisten Sven Arnér gav under flera år ut Palme-nytt. Två grävande journalister av hög klass.

  • Visst är det som du skriver, den här herren var inblandad i väldigt många skumma affärer, jag rekommenderar böckerna av Ole Dammegård, en mkt trovärdig (enligt mig) person, med väldigt bra kontakter över hela världen.
   Den här Olof gömdes undan, blev ett stort sänke för S.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *