Europeiska åklagarmyndigheten utreder Ursula von der Leyens inblandning i EU:s inköp av covidvaccin

publicerad 20 november 2022
- Gästskribent
Ursula von der Leyen, 27 februari 2022. Public Domain
Ursula von der Leyen, 27 februari 2022. Public Domain
Ursula von der Leyen, 27 februari 2022. Public Domain

Den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) bekräftar att den har en pågående utredning om förvärvet av Covid-19-vacciner i EU. Det skriver de i ett pressmeddelande på sin hemsida den 14 oktober 2022.

Text: den svenska sajten Checkfact.org

“Denna exceptionella åtgärd genomförs på grund av det extremt stora intresset från allmänheten.”

“Denna exceptionella åtgärd genomförs baserat på det extremt höga allmänintresset. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede”, skriver åklagarmyndigheten i notisen.

Redan i september rapporterades att Europeiska revisionsrätten kritiserade kommissionen för att avtalet med Pfizer rörande inköpet av Covid19-vaccin inte följde gällande regler och riktlinjer. Revisionsrätten är en institution som ansvarar för att revidera unionens räkenskaper.

Enligt revisionsrätten följdes gällande regler i avtalen med de övriga vaccintillverkarna, där ett gemensamt team bestående av tjänstemän från kommissionen och sju medlemsländer förberedande samtal. Resultatet fördes sedan till en Vaccinstyrelse bestående av representanter från alla 27 EU-medlemsstater som skrivit under.

Men förfarandet följdes inte i fallet med EU:s allra största vaccinkontrakt, säger revisionsrätten. Istället förde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen själv preliminära förhandlingar om kontraktet i mars och presenterade resultatet för styrelsen i april. Samtidigt uteblev ett möte som skulle ägt rum med vetenskapliga rådgivare, för att diskutera EU:s vaccinstrategi för 2022, skriver domstolen.

“Vi bad kommissionen att förse oss med information om de preliminära förhandlingarna om detta avtal. Men ingenting lades fram.”

Revisionsrätten hävdar att de bett kommissionen om information om förhandlingarna men att den inte svarat på denna förfrågan.

Läs mer om Europeiska revisionsrättens kritik i artikeln i Politico som finns länkad under källhänvisningarna nedan. Se även länk till Europeiska åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Text: den svenska sajten Checkfact.org

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det verkar handla om att hon begått ett procedur fel vid upphandling och inte svarat på frågor om det.

  Den stora grejen är ju att EU och WHO begår ett oacceptabelt misstag när man väljer att massvaccinera befolkningen under en pandemi och det med ett otestat vaccin. Livstids fängelse och 10 sprutor om dagen till alla inblandade.

 • Så en icke folkvald,kontrolerad korrupt grupp skall utreda en annan icke folkvald, kontrolerad korrupt grupp om ett brott, där det största brottet, det första brottet, (bevis att sk. covid-19 ens existerar) inte ens kommer och tas upp i rättegången.
  Det blir fan inte mer spännande än så.

 • Ursula van ther crazy, har blivit tillsatt utan val till sin position…hon är tillsatt av läkemedelsindustrin till sin position inom eu.
  Hennes man är mycket involverad inom vazzinindustrin…mycket, därmed hon också.
  Varför skulle hon säga tt vazziner är onödiga, eller att dom inte behövs, fundera på det

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *