Robin Eriksson: Det historiska maffiamordet på Paul Castellano 1985

publicerad 29 mars 2023
- Gästskribent
Paul Castellano sköts till döds utanför Sparks Steak House på Manhattan.
Paul Castellano sköts till döds utanför Sparks Steak House på Manhattan.

Den mest respekterade bossen någonsin inom cosa nostra är Carlo Gambino som dog år 1976. På dödsbädden sa Carlo att hans kusin Paul Castellano skulle ta över. Carlo var gift med Pauls syster. De flesta inom familjen Gambino ville att Neil Dellacroce skulle ta över då han var underboss och mycket respekterad inom maffian.

Neil Dellacroce var en gangster och en tough guy som hade världens elakaste ögon. Den rättvise lagspelaren Neil dödade vem som helst som bröt mot maffians regler. Han blev besviken över att han ej blev ny boss men han accepterade Don Carlos beslut.

Paul “Big Paul” Castellano var en lång och stor man som bodde i en gigantisk herrgård som kallades Vita huset i överklassområdet Todt HillStaten Island. Big Paul var ej en gangster utan en lurendrejare. Paul gillade att hänga med affärsmän och politiker och att kolla aktiekurserna. Han var både affärsman och maffiaboss.

John Gotti. Bild: FBI.gov
John Gotti. Bild: FBI.gov

Det fanns en ung man inom maffian som var väldigt tuff, bra med sina händer, snygg och karismatisk. Då han klev ur sin bil brukade alla kvinnor springa fram och ge honom lappar med sina telefonnummer. Det spelade ingen roll om de var gifta. Han hette John Gotti. Johns far hade varit en klantig man som spelade bort sina pengar. Neil hade blivit Johns mentor och fadersfigur. John blev oerhört besviken då Neil ej fick ta över som boss.

År 1983 åkte några i John Gottis gäng fast för drogförsäljning. Maffian hade ett automatiskt dödsstraff för den som höll på med knark. Det var en icke förhandlingsbar lag. Maffian ville ej hålla på med droger för det var den ultimata synden och något deras vänner inom domarkåren, politikerkåren och poliskåren skulle ogilla. Maffian ville ej heller att barn skulle få tag på droger och de ville ej leva i ett samhälle med en massa pundare.

Paul Castellano skulle elimineras

John Gotti kände på sig att hans killar kommer bli dödade av Paul Castellano. Kanske skulle även han själv bli dödad då man måste ta ansvar för vad ens underordnade pysslar med. Han sa till Neil Dellacroce att han ville eliminera Paul. Neil var helt emot det.

Då Dellacroce dog av cancer kom ej Paul på underbossens begravning. Han satt bara i sin herrgård och tog emot pengar (en gång hade han fyra resväskor i källaren som var fulla med sedlar), simmade i poolen och lagade mat. Paul var otrogen mot sin fru.

De andra maffiamännen som var otrogna hade sin goumada (älskarinna) i en lägenhet, men Paul var otrogen med hushållerskan mitt under näsan på sin fru, vilket de andra tyckte var elakt. En av maffians lagar är ”Fruar behandlas med respekt”.

Sammy Gravano. Foto: Valuetainment
Sammy Gravano. Foto: Valuetainment

Då Neil hade dött kände John att han måste slå till. Han hörde av sig till Sammy Gravano som var en duktig hitman. Tidigare hade Sammy haft en kanonrelation med Paul men den hade försämrats då Paul hade behandlat honom dåligt några gånger utan att be om ursäkt. Sammy gick med på att döda Paul i århundradets mord. Det skulle bli större än att döda presidenten.

Mordet planerades i flera månader. En dag uppstod ett gyllene läge. Paul skulle äta på Sparks Steak House på Manhattan precis före jul år 1985. Tiotusentals personer som precis hade slutat jobbet skulle finnas i närheten. Kanske skulle det finnas snutar i närheten. Skyttarna skulle ha rockar och ryska hattar på sig.

De skulle skjuta Paul Castellano och den nye underbossen Tommy Bilotti när de steg ur bilen. En bit bort väntade tre reservskyttar om Paul och Tommy lyckades fly. Uppdraget fick ej avbrytas under några omständigheter. Paul eller de själva skulle dödas. Eventuella snutar på plats skulle behöva dödas om de ingrep.

John och Sammy satt i en bil en bit bort och höll koll. Plötsligt stannade Paul och Tommy bredvid dem. Tommy körde. Om de hade sett dem skulle Sammy ha skjutit av dem där och då. Bytena såg ej predatorerna utan åkte till restaurangen. Då de klev ur bilen gick skyttarna fram och sköt tills måltavlorna var döda. Sedan gick skyttarna därifrån i folkmassorna och slängde rockarna. Då man flyr från ett mord ska man gå i en folkmassa, inte springa.

John och Sammy åkte förbi liken, kollade på dem och sa: ”han är bortblåst”.

Robin Eriksson är en funktionshindrad, kristen man. Swisha en gåva till 0760836744

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq