Russia Today i Tyskland får sina bankkonton frysta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Chefredaktören på RT, Margarita Simonyan Foto: ITAR-TASS, Maxim Shemetov

MEDIA. RT:s tyska produktionsbolag har fått sina bankkonton frysta i samband med ett EU-omfattande tillslag mot ryska medier. RT var sedan tidigare förbjudet att utföra sitt mediearbete i Tyskland, men ledningen meddelar att det trots det ska fortsätta att publicera och sända nyheter online.

“RT DE Productions bankkonton har frysts”, sa RT:s presstjänst i ett uttalande på fredagen. “Trots denna åtgärd och den pågående likvidationen av RT DE Productions GmbH kommer RT:s tyskspråkiga plattformar på nätet, sändningar och sociala medier att fortsätta att förse tysktalande läsare och tittare över hela världen med kvalitetsinnehåll”.

RT Productions GmbH är ett tysklandbaserat företag som producerar innehåll för TV-kanalen RT DE (de.rt.com). Företaget meddelade i början av februari att det skulle stoppa den journalistiska verksamheten i Tyskland på grund av “det repressiva läget för mediefriheten inom EU”, skriver RT.

Ett EU-sanktionspaket som infördes i december svartlistade RT:s moderbolag TV-Novosti och återkallade sändningslicenser i EU för ryska medier som NTV, NTV Mir, Rossiya 1, REN TV och Perviy Channel. Dessa åtgärder ledde till att RT DE Productions inte fick någon finansiering och inte kunde arbeta i Tyskland.

I september 2022 stängde YouTube två tyskspråkiga RT-kanaler med motiveringen att de spred felaktig information om coronavirus, skriver Deutsche Welle.

ArcanumSkolan 2024

Det franska kontoret för det ryska TV-nätverket RT meddelade i januari 2023 att det stänger verksamheten efter att det franska finansdepartementet använt EU:s sanktioner för att frysa kanalens bankkonton.

När kontona frystes av myndigheterna i Paris stängde redaktionen, men den fortsatte att sända (francais.rt.com) på olika onlineplattformar och publicera nyheter på franska på sin webbplats.

Den franska regeringen hade tidigare nöjt sig med att låta RT France fortsätta sin verksamhet, men ett antal framstående franska medier drev i början av året en kampanj för att RT France skulle stängas, skriver RT.

Redan före konflikten i Ukraina stod RT DE inför en svår rättslig strid för att få sända i Tyskland. Tyska banker vägrade att samarbeta med programföretaget och tillsynsmyndigheter i Berlin hotade med rättsliga åtgärder när nätverket slutligen började sända till Tyskland från Serbien i december 2021.

Tillsynsmyndigheterna blockerade slutligen RT DE i februari 2022, en månad innan Europeiska kommissionen beordrade ett blockövergripande förbud mot alla RT-kanaler och webbplatser.

Rysslands utrikesministerium svarade med att dra in pressackrediteringen för det tyska statliga radio- och TV-bolaget Deutsche Welle och listade nätverket som en utländsk agent, skriver RT.

Översättning och sammanställning: NewsVoice | Källa: “RT DE accounts frozen”, RT

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Som en förberedelse till ett nytt världskrig, inför EU censur av den planerade krigsmotståndaren. Precis som före de två tidigare världskrigen, överöses vi nu återigen av ett omfattande spridande av hat, riktat mot en folkgrupp – i detta fall ryssar.

  I femtio år har svenskarnas ilska mot invandrares övergrepp, tryckts ned och skuldbelagts av politiker, myndigheter och media. Denna magasinerade frustration kanaliseras nu – av samma institutioner! – genom en omfattande “hets mot folkgrupp”, riktat mot ryssar och deras land.

  Det är intressant att tvingas notera, hur lätt det synes gå att fylla svenskar med ett sådant hat. Vanligen vänliga och kultiverade svenskar formligen skummar nu av raseri, om man dristar sig till att försöka balansera den officiella propagandans lögner med objektiva fakta.

  Det är också intressant att notera, hur detta enkla recept tydligen fungerar klockrent, varje gång makteliten vill ha ett nytt krig. Det gick nästan alltid enkelt för våra tidigare krigarkungar, när de ämnade lura ut svenskarna i nya krig, som skulle göra deras land ännu fattigare. Massans psykologi har inte ändrats märkbart på femhundra år.

  Krig riktar sig normalt inte, som den arma folkmassan intalas att tro, mot en yttre fiende, utan mot det egna folket. Det handlar om att befästa elitens herravälde över den egna befolkningen, genom att rensa bort de som kan hota detta.

  Motståndet i EU växer, mot dess utveckling mot att bli en jättelik fasciststat, utan demokrati och frihet för dess medlemsländer och folk. Därför behöver EU-ledningen ett nytt storkrig mot en yttre fiende, vilket kan avliva kritiska unga män och skrämma de överlevande till underkastelse.

 • När väst inte kan bemöta med fakta, så förbjuder man det som inte är PK. Så blir det med en globalist vald regering.

 • EU-direktiven ska implementeras och censur är påbjuden från Bryssel på allt som inte passar diktaturens hantlangare där!

 • Keep on rocking in the free world? (gammal låt av Neil Young)
  Den där fria världen har känts allt mer ofri ganska många år nu.
  Man får leva på gamla minnen av hur det en gång var.

  • Neil är en hycklande fjant.
   Jag spyr nästan när jag hör han sjunga om en fri värld.
   Många artister är självupptagna
   Skithögar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *