Russia Today i Tyskland får sina bankkonton frysta

publicerad 4 mars 2023
- av NewsVoice
Chefredaktören på RT, Margarita Simonyan Foto: ITAR-TASS, Maxim Shemetov

MEDIA. RT:s tyska produktionsbolag har fått sina bankkonton frysta i samband med ett EU-omfattande tillslag mot ryska medier. RT var sedan tidigare förbjudet att utföra sitt mediearbete i Tyskland, men ledningen meddelar att det trots det ska fortsätta att publicera och sända nyheter online.

“RT DE Productions bankkonton har frysts”, sa RT:s presstjänst i ett uttalande på fredagen. “Trots denna åtgärd och den pågående likvidationen av RT DE Productions GmbH kommer RT:s tyskspråkiga plattformar på nätet, sändningar och sociala medier att fortsätta att förse tysktalande läsare och tittare över hela världen med kvalitetsinnehåll”.

RT Productions GmbH är ett tysklandbaserat företag som producerar innehåll för TV-kanalen RT DE (de.rt.com). Företaget meddelade i början av februari att det skulle stoppa den journalistiska verksamheten i Tyskland på grund av “det repressiva läget för mediefriheten inom EU”, skriver RT.

Ett EU-sanktionspaket som infördes i december svartlistade RT:s moderbolag TV-Novosti och återkallade sändningslicenser i EU för ryska medier som NTV, NTV Mir, Rossiya 1, REN TV och Perviy Channel. Dessa åtgärder ledde till att RT DE Productions inte fick någon finansiering och inte kunde arbeta i Tyskland.

I september 2022 stängde YouTube två tyskspråkiga RT-kanaler med motiveringen att de spred felaktig information om coronavirus, skriver Deutsche Welle.

Det franska kontoret för det ryska TV-nätverket RT meddelade i januari 2023 att det stänger verksamheten efter att det franska finansdepartementet använt EU:s sanktioner för att frysa kanalens bankkonton.

När kontona frystes av myndigheterna i Paris stängde redaktionen, men den fortsatte att sända (francais.rt.com) på olika onlineplattformar och publicera nyheter på franska på sin webbplats.

Den franska regeringen hade tidigare nöjt sig med att låta RT France fortsätta sin verksamhet, men ett antal framstående franska medier drev i början av året en kampanj för att RT France skulle stängas, skriver RT.

Redan före konflikten i Ukraina stod RT DE inför en svår rättslig strid för att få sända i Tyskland. Tyska banker vägrade att samarbeta med programföretaget och tillsynsmyndigheter i Berlin hotade med rättsliga åtgärder när nätverket slutligen började sända till Tyskland från Serbien i december 2021.

Tillsynsmyndigheterna blockerade slutligen RT DE i februari 2022, en månad innan Europeiska kommissionen beordrade ett blockövergripande förbud mot alla RT-kanaler och webbplatser.

Rysslands utrikesministerium svarade med att dra in pressackrediteringen för det tyska statliga radio- och TV-bolaget Deutsche Welle och listade nätverket som en utländsk agent, skriver RT.

Översättning och sammanställning: NewsVoice | Källa: “RT DE accounts frozen”, RT

Relaterat