Ryssland placerar ut taktiska kärnvapen i Belarus – Svaret på Västs utarmade uran till Ukraina

publicerad 26 mars 2023
- Kristoffer Hell
Rysslands Iskander, en ballistisk missil
Rysslands Iskander, en ballistisk missil med kort räckvidd.

Moskvas svar på Londons beväpning av Kiev med utarmat uran verkar nu ha kungjorts: Ryssland placerar ut taktiska kärnvapen i det ryssvänliga grannlandet Belarus som gränsar till Polen, Europas och NATO:s mest ryssofobiska land.

Kärnvapen kan vara av två slag: strategiska eller taktiska.

Taktiska kärnvapen kallas också för slagfältskärnvapen och är avsedda att användas mot militära stridskrafter upp till 500 kilometers avstånd och har en sprängkraft mellan 1 – 170 kiloton.

Strategiska kärnvapen har en sprängkraft på mellan 100 och 1000 kiloton med en räckvidd på fem till 18 tusen kilometer och används mot strategiska mål, som länder och deras huvudstäder.

De två atombomber USA släppte över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki den 6 och 9 augusti 1945 och som dödade runt 350.000 människor, hade en sprängkraft på 16 kiloton respektive 21 kiloton.

Attackerna på Hiroshima och Nagasaki var strategiska till sin natur, men “bara” med sprängkraften hos moderna taktiska kärnvapen.

USA började basera kärnvapen i Europa redan 1955, i vad som då kallades för Västtyskland. I dag bedöms Pentagon ha någonstans mellan 150 och 240 taktiska kärnvapen utplacerade i fyra länder i Europa: Belgien, Tyskland, Italien och Nederländerna. USA har också kärnvapen i Turkiet.

I ett inslag på RT förklarar Ryssland att vad det avser att göra i Belarus blott är vad USA under flera decennier gjort i Europa, nämligen förhandslagra kärnvapen på andra länders territorium.

“När vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi att använda alla medel som står till vårt förfogande för att skydda Ryssland och vårt folk”, sa Putin den 21 september 2022.

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ryssland backar inte och alla parter verkar eskalera. Hela situationen är skapad av regeringars politik, en politik som inget folk vill ha, de flesta vill ha lugn och ro samt välstånd. Nu drar politiker in folk i flera länder i död, fattigdom, misär, rädsla, oro. Helt emot folkets vilja, det är inte demokrati, det är diktatur. Ett jävla sätt att orsaka massor av problem för miljoner människor.

 • “Tsar bomba 1961”

  https://www.youtube.com/watch?v=BBNhYOmEgy0

  “It containd the eqvivalent of 58 miljon tons of TNT”.

  Vad kallar man det? Ostrategiskt kärnvapen?

  NATO kör ju efter devisen, “det är OK när vi gör det men inte när ni gör det”. Men i det stora skådespelet verkar väl Ryssland inte bry sig så mycket. Ska NATO backa? Tänker Ryssland ställa sig på knä? Skådespelet fortsätter. Eliten mot folket och alla lallar med. När den “globala uppvärmningen” får sig ett litet tillskott på “all the explosives used during world war II, *10”. SÅ kanske någon vaknar?

  Verkar som att injektionerna och strålningen gjort att allt som kan kallas överlevnadsinstinkt är borta?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *