Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Jan-Olof Sandgren om Sound of Freedom: “ett djuplodande samtal om ondskans natur”

publicerad 24 juli 2023
Jan-Olof Sandgren och Tim Ballard
Jan-Olof Sandgren och Tim Ballard. Montage: NewsVoice

Tim Ballard kanske bäst kan beskrivas som en kombination av Patrik Sjöberg och Indiana Jones. Efter en kort karriär som CIA-agent rekryterades han 2002 till Homeland Security, en myndighet för terrorbekämpning som inrättades av George W Bush efter 9/11. Där arbetade han i flera år med att kartlägga och bekämpa människohandel, i synnerhet sex-trafficking av barn.

Text: Jan-Olof Sandgren. Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Tim Ballard var dock missnöjd med att de skyldiga sällan åkte fast och bestämde sig 2013 för att starta eget. Med stöd från bland andra mediagiganterna Glenn Beck och Tony Robbins grundade han organisationen Operation Underground Railroad[OUR].

I samråd med lokala myndigheter infiltrerade han kriminella nätverk som specialiserat sig på sexuell barnhandel och åstadkom ett flertal razzior i bland annat Colombia och Haiti. Under sin tioåriga historia har OUR enligt hemsidan befriat tusentals offer för sexslaveri.

En av dessa räddningsaktioner inspirerade till actionfilmen ”Sound of Freedom” som färdigställdes 2018 med blygsamma 14 miljoner dollar i budget. Meningen var att den skulle distribueras av 20th Century Fox, men samma år köptes bolaget av Walt Disney Company som bestämde sig för att lägga filmen i malpåse.

Filmens producent Eduardo Verástegui vände sig då till Angel Studios, ett oberoende mediabolag i Utah som mest sysslat med religiös gratisfilm på nätet. Med hjälp av crowdfunding lyckades de köpa loss rättigheterna från Disney.

Den 4 juli i år gick filmen upp på biograferna. Bemötandet i pressen blev minst sagt blandat. Även om ämnet är angeläget var det många recensenter som störde sig på att Tim Ballard själv, liksom upphovsmännen bakom filmen är djupt förankrade i den kristna högern.

En annan stötesten var att huvudrollsinnehavaren Jim Caviezel, mest känd för rollen som Jesus i filmen ”The Passion of the Christ” i flera sammanhang uttalat sig positivt om konspirationsnätverket QAnon. Filmen totalsågades i tidsskriften Rolling Stone.

Där kunde historien ha tagit slut, om det inte varit för publiken. Snabbt klättrade filmen på biotoppen i USA, och trots att den visades på ett begränsat antal biografer passerade den Disneys storsatsning ”Indiana Jones and the Deal of Destiny”.

Två veckor efter premiären hade den inbringat 90 miljoner dollar, vilket skulle vara en lysande start för vilken Hollywoodfilm som helst, men för en liten kristen aktör som Angel Studios inget mindre än en sensation.

Man kan tycka att en kassasuccé i USA borde garantera att filmen också visas i Sverige, men hittills har ingen svensk distributör varit intresserad. Kanske är ämnet för kontroversiellt, eller för obehagligt.

Att det i västvärlden skulle förekomma organiserad slavhandel av föräldralösa eller kidnappade barn – som i den här musikvideon av Avici – är något som de flesta värjer sig mot eller avfärdar som konspirationsteorier.

Själv hittade jag en uppladdad kopia på Youtube, men redan efter några timmar hade den tagits bort, med den kryptiska motiveringen: ”videon strider mot Youtubes policy för spam och bedrägligt beteende”.

Motståndet från Disney, Youtube och många andra har snarare gjort filmen mer intressant. Hade den släppts i vanlig ordning 2018 kanske den passerat som en av många actionrullar, avsedd att kittla våra nerver. Nu har den istället hamnat i frontlinjen av det politiska slagfältet, där sprickan mellan det politiska etablissemanget och den misstrogna allmänheten får folk att rusa till biograferna.

Föga överraskande har Sound of Freedom hyllats av den aspirerande presidentkandidaten Donald Trump. En annan som tagit djupa intryck av filmen är Jordan Peterson, som i det här 90 minuter långa klippet samtalar med Tim Ballard och hans alter ego Jim Caviezel.

Oavsett hur man ställer sig till Tim Ballards chockerande uppgifter rörande den organiserade barnhandelns omfattning, utmynnar det i ett djuplodande samtal om ondskans natur. Väl värt att lyssna på.

Text: Jan-Olof Sandgren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq