NewsVoice besökte firandet av Folkrepubliken Kinas grundläggning för 74 år sedan

publicerad 25 september 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Dansgrupp och besökare i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023.
Dansgrupp och besökare tillsammans på scenen i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023.

Kinas ambassadör Cui Aimin uttryckte under firandet i Konserthuset en stor respekt för Sverige och en förhoppning om att Sverige ska fortsätta ha goda relationer med Kina kulturellt, tekniskt och ekonomiskt. Tillställningen gästades också av representanter från svenska regeringen och näringslivet.

Text: Torbjörn Sassersson

Cui Aimin betonade att relationen mellan länderna präglas av ett vänskapligt utbyte, ett pragmatiskt samarbete och en ömsesidig handel. Återkommande traditionella kinesiska kulturaktiviteter arrangeras även i Sverige.

Ambassadör Cui Aimin sa under sitt anförande bland annat att Sverige var det första västlandet som etablerade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina och också var det första landet som undertecknade ett bilateralt investeringsskyddsavtal med Kina.

Det kinesisk-svenska vetenskapliga och tekniska samarbetet fortsätter att utvecklas, sa Aimin, och antalet kinesiska studenter som studerar i Sverige är drygt 8500.

“Kina är villigt att arbeta med Sverige för att främja gemensam utveckling och välstånd mellan de två länderna på grundval av ömsesidig respekt, jämlikhet och ömsesidig nytta, för att bättre gynna de två folken.”

Tillställning inkluderande ett omfattande dans- och musikprogram på Konserthusets scen utfört av Inner Mongolia Art Theatre.

 

Foton från tillställningen

Dansgrupp och besökare i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023. Foto: Kinas ambassad i Stockholm
Dansgrupp och publik i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023. Foto: Kinas ambassad i Stockholm
Dansare i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Dansare i Konserthuset, Stockholm under Kinas 74-årsjubileum. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Ambassadör Cui Aimin och madam Li Lihong på Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Ambassadör Cui Aimin och madam Li Lihong välkomnade genom att ta alla besökare i hand. Foto: NewsVoice
Ambassadör Cui Aimins inledningstal i Konserthuset. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Torbjörn Sassersson i Konserthuset, Stockholm, under Kinas 74-årsjubileum av Folkrepubliken Kina, 24 sep 2023. Foto: Fride Sassersson
Torbjörn Sassersson rapporterar från Konserthuset, Stockholm, 24 sep 2023. Foto: Fride Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Erik Forsman skriver: 29 september 2023
  Jag fann det inlägget verkligen skrattretande. Wang, uttalas Wong i södra Kina, är Kinas vanligaste namn. Enligt en sökning, 2.75 miljoner bär namnet. Visst finns det kommunister i Kina,men inte många. Kina övergav filosofin redan 1958 som dysfunktionell. Sverige??? Efter att ha haft Kina som mitt fasta hem i över 50 år tror jag att jag kan ämnet ganska bra. Jag berättar om Kina från en insiders perspektiv. Förståelse för Kina och kunskap om Kina kommer från det faktum att jag är en del av landet, en del av folket, en del av samhället, och en del av händelserna.

  Hur är det med dina kunskaper i ämnet, har du ens varit i Kina, eller är du bara hjärntvättat offer för propagandan. Jag har aldrig dolt vem jag är och var jag bor.

  Kanske dina matematiska färdigheter behöver en uppdatering.

   • Du citerar grova anonyma insinuationer gjorda mot Newsvoice redaktör som argument mot Karl Wang.
    Är inte det rätt lågt av dig Erik F?

    Och du buntar ihop honom med kommunister

    Kommunister brukar vilja sprida sin ideologi till hela världen för att
    det inte ska finnas alternativ som kan hävda sig

    Kina är ju för nationellt oberoende.

    Sen blandar du in en sovjetisk avhoppare från 1984 då Kina var mycket kritiska mot Sovjet.
    Då pågick dessutom en kohandel och dubbelspel mellan USA och Sovjet och Sverige sen 1981

    • Kommunister är kommunister och vad som förenar dom är den kommunistiska världsrevolutinen. De infiltrersde Kina och Ryssland. Gjorde om länderna till totalitära förtryckar reimer med kommunistisk styre. Griper och sätter miljoner människor i koncentrationsläger där man dödar dom, som vi vet skedde och fortfarande sker i kommunistiska Kina och Ryssland. Sedan bytte man strategi till att säga kommunismen är död (länge leve kommunismen). Nu har man infiltrerar alla delar av världen och den kommunistiska revolutionen rullar på.

 • Helt riktigt i alla avseenden, och samtidigt skall vi komma ihåg att USA gör allt för att förfalska bilden av Kina och stoppa Kinas utveckling. Just nu när jag skriver är klockan 03:22 på morgonen i Sverige, tisdagen den 26 september, och jag kan inte hitta ett enda omnämnde om firandet på Konserthuset i svenska media. USAs propaganda media försöker tiga ihjäl detta och man gör allt för att förhindra att Sveriges relationen med Kina utvecklas positivt.

  Det går mycket bra för Kina i jämförelse med Europa och USA, trots den grovt förfalskade negativa bild propagandan, MSM och Public Service, försöker måla upp. Inte så bra som tidigare, men ändå. Kina är mitt i en stor omställning, och den framskrider mycket bra, men det tar tid. En omställning bort från USA och EU beroende. Huawei Mate 6 är liksom snödroppen som sticker upp genom snön på våren, den vittnar om vad som komma skall. Kina har redan varslat på media om än ännu större nyhet än Huawei Mate. Jag bor i i Kina sedan länge,och jag berättar från Kina från en insiders perspektiv. Förståelse och rapportering från Kina kommer från det faktum att jag är en del av landet, en del av samhället, och en del av händelserna.

  För 40 år sedan levde 80% av befolkningen i Kina i extrem fattigdom, medellivslängden var 30 år, analfabetismen 90%. Idag lever ingen i extrem fattigdom, alla får utbildning, och medellivslängden är över 80 år. Den utvecklingen har inte stoppat idag, trots USAs aggression och sanktioner, utan fortsätter, men har tillfälligt saktat in på grund av USAs aggression, attacker och angrepp i avsikt att isolera Kina och stoppa Kinas utveckling, vilket inte har fungerat. Inbromsningen beror på USAs hotelser och sanktioner som fått till följd att befolkningen rör sig mycket försiktigt framåt. En stor del av Kinas befolkning är rädda för att USA planerar att kärnvapenbomba Kina, precis som USA gjorde med Hiroshima, Nagasaki och nyligen Nordstream. Eftersom Kina fungerar som världens draglok, påverkar USA aggressionen hela världen. Inte minst Sverige har tydligt märkt detta.

  Vad som pågår i Kina är att man håller på att rangera om, istället för att fungera som draglok åt USA och EU, kopplar man nu på BRICS länderna till lokomotivet istället. USA rasar och tuggar fradga, men kan inget göra. Var vill Sverige vara i framtiden. Majoriteten världens länder, som representerar 86% av jordens befolkning, följer nu Kinas ledning, inte under hot och tvång som med USA, utan därför att man kan se var framtiden ligger.

  Li Lihong är kanske inte så känd i Sverige, men hon är internationellt en mycket välkänd konstnär, skulptör, formgivare och konst entreprenör. Hon sägs ha designat miljardären Warren Buffetts kläder, och han har prisat henne för hennes skicklighet.

  • 99% i Sverige vet inte om USA:s sanktioner mot Kinas chip industri och hela dess elektronikindustri egentligen.

   Ingen här vet att somliga japanska, koreanska och europiska tillverkare inom chip-industri beordrats och tvingats att stänga alla fabriker.

   Det som allmänt nu kallas “The war on chip” är helt okänt här i Sverige.

   Såg ett mycket roligt inslag häromdagen om några politiker i USA som stolt meddelade att USA:s import från Kina minskat med 25% och istället ökat med 30% från andra asiatiska länder som Vietnam och den högre pris de betalt för det varit värt det.
   De blev sedan minst sagt besvikna när de fick veta att ALLT som hade importerats från så kallad andra asiatiska länder som dessutom var dyrare var kinesiska varor dock tillverkade i de andra länderna med billigare arbetskraft än Kina! 🙂

   • Kina har idag egen teknologi för att tillverka alla nuvarande behövliga kretsar för civilt bruk. Huawei Mate är beviset. Enligt uppgifter bygger Kina nu 13 ny chip fabriker, och kommer att göra sig helt oberoende av USA. Kina kontrollerar även teknologin för att utvinna råmaterialet till chip tillverkning. USA har försökt konkurrera med mer primitiv teknologi, men misslyckades. Enligt uppgifter kommer det snart fler spektakulära tillkännagivanden.

 • Trots att många svenska företag lagt produktionen i Kina och att Sverige historiskt har goda relationer med landet på flera sätt har de svenska systemmedierna ignorerat firandet i söndags, enligt en färsk google-sökning på nyheter om eventet senaste dygnet.

  NewsVoice och Nya Dagbladet var därmed de enda svenska medier som var på plats.

  Orsaken till de svenska systemmediernas ignorans handlar sannolikt om att man inte håller med Kinas försök att främst arbeta för fredsförhandlingar angående Ukrainakriget snarare än att politiskt angripa Rysslands militära intervention i Ukraina.

  Det handlar förmodligen även om att BRICS (Kina, Ryssland, Sydafrika, Brasilien och Indien) rönt stora framgångar i sin ekonomiska expansion i världen, en expansion som består av en ekonomisk, säkerhetspolitisk och välfärdsmässig utveckling av The Global South som kan anses konkurrera både med NATO och Global Northwest sammantaget styrt av G7-länderna, Washington, Wall Street och London.

  Alla vet ju att svenska systemmedier blivit megafoner för detta västkonglomerat.

  • Personligen tycker inte att 74 år av kommunistiskt diktatoriskt styre är något att fira. Kina är ett land som censurerar internet, förföljer oliktänkande, religiösa grupper, uigurer och kritiker, även om de bor i andra länder. För en gång skull tycker jag att vanlig media gör rätt som stannar hemma. Jag har svårt att tro att NewVoice ens skulle kunna existera i dess nuvarande form i ett system som det kinesiska.

   • Faktum är att det är svårt att existera som oberoende media i Sverige. NewsVoice får inga pressbidrag. Vi fick coronabidrag, men tvingades betala tillbaka på lös grund. Sedan har vi de nedsättande vilseledande myndighetsrapporterna som haglar. NewsVoice har tom hackats av en av cyberförsvarets analysservrar. De råkade erkänna det på telefon!

    Men jag upplever nu under 2023 att vindarna vänder. Vi får mer respekt från myndigheter, myndighetspersoner, politiker och journalister inom MSM. Ibland öppet och ibland diskret.

    Min poäng är: skönmåla inte Sverige. Inte ännu i alla fall.

    • Det stämmer Torbjörn det du påpekar. Vi skulle också kunna diskutera vad en journalist i egentligen är eller var journalism är och om journalister överhuvudtaget behövas? Varför lyssna? Lyssnar man inte förlorar makten den makt makten har över oss. Hur kan det vara så svårt att förstå?

     Information är kontroll. Sluta lyssna och kontrollen försvinner.

     Det som stör mig och som jag alltid undrat över allt sedan jag var liten är varför media, (även NewsVoice och för övrigt allt altmedia) rapporterar vad politiker säger? Varför inte bara ignorera.

     Mycket utav medias uppgift är att vara språkrör åt regering och riksdag. Skulle all media sluta att rapportera skulle politikernas makt eller den makt som står bakom politikerna falla ihop som det korthus det är på en gång.

     Förstår inte varför altmedia bry sig om regering och riksdag? Varför? Skulle maktens företrädare inte nå ut med sina budskap faller allt. Varför är det så svårt att förstå?

     Är människor nyfikna på vad som dryftas i riksdagen går det utmärkt att ta sig det och lyssna, vilket knappt någon gör. Varför? Därför ingen brys sig om vilka pseudodebatter som förs där.

     Förstå att vad du än ger uppmärksamhet till, så växter det du ger uppmärksamhet åt och det gäller både inom dig så väl som utanför dig. Välj därför var du ger uppmärksamhet åt!

     • Erik Forsman skriver: 27 september 2023
      Journalism är faktiskt mycket väl definierat.

      Grundkraven på ”journalistik”, är sanning, noggrannhet, objektivitet, oberoende, balans, riktighet, och ansvarighet mot läsarna. (Många källor)

      Falska nyheter är nyheter som avsiktligt avser att missleda, eller är producerade av en otillförlitlig källa.

      Bloggar är personliga åsikter.

      Journalister i Kina är en högt respekterad yrkesgrupp, olika Sverige, som liksom läkare skall ha funnits lämpliga för yrket, har personligt ansvar, och skall ha och arbeta under licens. En journalist som bedriver politisk agitation i Kina bryter mot lagen. Han måste då lämna in sin journalist legitimation, men får sedan gärna starta eller registrera en politisk verksamhet och arbeta under de regler som gäller för en sådan verksamhet. Journalism och politisk verksamhet får inte kombineras.

   • Henrik Albertson
    Kommunismen fördes till Kina med hjälp av den anglosaxiska eliten’s Pilgrim Society under ungefär 20 år före 1949 då USAs general George C Marshal till sist höll inne Chiang Kai Shek’s vapenimport och lät Mao ta hand om den.
    Det angloamerikanska elitsällskapets ideologer var i Kina och deras motiv var att förhindra att Kina blev en kapitalistisk konkurrent.

    Det var alltså dom som du har lärt dig var kommunismens fiender som i själva verket låg bakom kommunismen.

    I och med Deng Xiao Pings inträde övergick Kina till en pragmatisk linje att använda det som fungerar och skippa den tidigare ideologiska kvarnstenen om halsen.

    En kvarnsten som frambringades av bla Karl Marx under beskydd av det brittiska imperiets oligarki och frimurare.

    Britternas motiv bakom stöd till både kommunism och fascism var att skapa en hatisk polarisering överallt så att alla länder efter nedbrytande krig skulle kunna slussas in i en världsregering under anglosaxiska aristokratins överhöghet.

    Eftersom en del bland deras eliter enligt egen utsago var socialister och imperialister räknade de med att av tacksamhet från massorna bli accepterade överhuvuden.

    När du ser hur stora delar av vänsterkrafter i väst som faktiskt är på USAs sida i nuvarande världsläge verkar iden i viss mån fungera trots USAs och vövriga västs groteska lögner.

    Kina av idag bör du inte låta anglosaxiskt styrda medier indoktrinera dig om.

    Lita inte på public service.
    De utgör inte någon service åt allmänheten som namnet antyder utan är i stället en service åt lögnens västimperium.

    Om du bryter dig fri från hjärntvätten kommer du antagligen att möta ogillande från dem som är kvar i den dimma av lögner som överheten matar oss med.
    Och det kan förstöra en del av ditt sociala liv.
    Sånt är läget tyvärr. Imperiets ondska griper omkring sig och vänder oss mot varandra.

    • petergrfstrm skriver: 27 september 2023 kl 11:19
     Sant, men det var en av många ”vågor”av nya idéer som då flödade in i Kina efter det vakuum som kejsardömet lämnat efter sig. Kommunistpartiet grundades ju 1921 som en ”revolutionär folkrörelse” på initiativ av Soong Ching-ling, (1893-1981), och inget har ändrats till denna dag. Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti i någon form. Hon utsågs senare till “Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under så många år.

     Det var Mao Zedong som på allvar införde sovjetkommunismen 1949, och den varade till 1958 då Kina började experimentera med sin egen kommunism. Mao var en stor beundrare av Stalin, som han ansåg vara en ”stark och duglig ledare” och Mos rollmodell. Från 1913 till 1949 experimenterade man med demokrti, vilken aldrig fungerade.

   • Henrik Albertson skriver: 26 september 2023
    Det inlägget visar tydligt hur propaganda kan förvrida verkligheten. Dagens Kina är varken kommunistiskt eller en diktatur. Folkstyret fungerar mycket bra i Kina. Man väljer personer, styr deras beslut, och sparkar dom omedelbart om dom inte är följsamma mot folkviljan. Kina lämnade kommunismen bakom sig redan 1958, men Sverige har inte hunnit ikapp ännu. Själv betraktar jag Sverige i jämförelse med Kina som en kommunistisk diktatur, och jag kan jämföra,jag har levat med båda systemen. Internet är inte censurerat i Kina som i Sverige, men man blockerar USA spionaget med en typisk nationell brandvägg. Det kallar USA propagandan ”censur”. Som exempel, RT är ju blockerat i Sverige, men inte i Kina. Det finns mycket gott om ”Newsvoice” i Kina, faktiskt hundratusentals. De media drivs privat eller i kommunal regi. Det behövs inga tillstånd, som i Sverige. Bra att sätta igång. Regeringen tillhandahåller även gratis utbildning i teknologin och i driften, och i journalistik, men inga pengar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *