TeleSUR replikerar “US Southern Commands” angrepp på populära nyhetskanaler i Sydamerika

publicerad 14 oktober 2023
General Laura Richardson
General Laura Richardson, U.S. Southern Command.

“Inget försök att misskreditera TeleSUR kan få mediaföretaget att ändra inriktning och engagemang för att bygga upp en region som har blivit ett stort hemland, genom att skapa en egen värld med ett privilegierat utrymme för sydstaterna.” Det skriver sydamerikanska TeleSUR i en ledarartikel till general Laura Richardson från US Southern Command som under en konferens sagt att kanaler som TeleSUR, Sputnik och RT sprider desinformation i Sydamerika.

Text: “US Southern Command Attacks Anti-hegemonic Media Outlets”, TeleSURs redaktion, Patricia Villegas VD på TeleSUR. Översättning: NewsVoice

Den 11 oktober beklagade sig befälhavaren för USA:s sydkommando, general Laura Richardson, att Sputnik, RT och teleSUR deltog i informationsstriden. Vid ett evenemang anordnat av Foundation for Defense of Democracies (FDD.org) sa Richardson att “i Latinamerika har vi över 31 miljoner följare [läsare/tittare] av Sputnik Mundo, Russia Today Español och TeleSUR”.

Richardson befinner sig i konflikt om informationsdominansen i regionen. USA:s befälhavare sa till FDD:s vice kommunikationschef Elizabeth Robbins att dessa medier “sprider desinformation, vilket undergräver demokratierna på hela halvklotet”.


Relaterat:


De medier hon nämnde, och i synnerhet TeleSUR, har ett stort globalt och regionalt erkännande för att vara en röst för ett medborgarskap som är alltmer intresserat av sin egen historia och som förstår de verkliga sammanhangen. Det är ett motsatt mål i jämförelse med informationen från det ovannämnda kommandot.

Den amerikanska befälhavarens kommentarer kom som en del av ett samtal som fokuserade på USA:s respons på Kinas växande engagemang i Latinamerika och Karibien.

General Laura J. Richardson är befälhavare för U.S. Southern Command, som är ett av Pentagons sex geografiska kommandon som har beredskapsplaner i Central- och Sydamerika samt Karibien.

Venezuelas utrikesminister Yvan Gil förkastade uttalandet från chefen för US Southern Command, som han via sitt konto på det sociala nätverket X betraktade som ett försök att: “skrämma folkets fria information. Det är helt enkelt oacceptabelt”.

Inget försök att misskreditera TeleSUR kommer avleda oss från vår väg och vårt engagemanget i byggandet av en region som har blivit ett stort hemland, genom att vi skapar en egen värld med ett privilegierat utrymme för [oss i] Syd. Denna nydanande värld är pluralistisk, bestående av en symfoni av röster. Vi arbetar för det, utan vila eller paus.

Text: TeleSURs redaktion


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq