Elon Musk återupprättar Alex Jones på X (tidigare Twitter)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2023
- NewsVoice redaktion
Alex Jones i dec 2023
Alex Jones i dec 2023.

Elon Musk, som fortsätter sin kampanj för att göra X till en fristad för yttrandefrihet meddelar att han återinför kontot för journalisten Alex Jones, en av västvärldens mest censurerade personer.

Elon Musk höll en omröstning om att återinföra Alex Jones konto. 70% svarade ja. Musk sa att ett bibehållande av förbudet mot Jones skulle strida mot hans tro på yttrandefrihet.

“Vox Populi, Vox Dei”, skrev Musk i sitt inlägg. Det betyder “folkets röst är Guds röst”, när han återinförde Donald Trump efter en liknande omröstning förra året.

Alex Jones och hans kanal InfoWars förbjöds från alla större sociala medieplattformar under 2018. Jones förbjöds också att använda PayPal för affärstransaktioner på grund av en påstådd intolerans mot vissa grupper och religioner.

Efter att Musk köpt Twitter 2022 fick plattformen namnet X. Han återupprättade då många av företagets gamla regler för yttrandefrihet och censur och erbjöd en allmän amnesti till tidigare blockerade användare.

Jones hade tidigare hävdat att skolskjutningen på Sandy Hook 2012 var ett påhitt av den amerikanska regeringen för att öka stödet för vapenkontroll. En grupp familjer till offren stämde Jones för hans kommentarer och en domare dömde 2022 honom att betala över 1,5 miljarder dollar i skadestånd, skriver BBC.

Jones ansökte om konkurs strax efter domen.

Musks åsikt om Jones verkar ha mjuknat efter att den tidigare Fox News-värden Tucker Carlson, som nu är värd för en egenproducerad show på X, intervjuade Jones tidigare i veckan, skriver RT.com.

Jones sa att han förstod att om Musk lät honom komma tillbaka på X skulle Anti-Defamation League (ADL) kunna stänga ner X. ADL är en icke-statlig organisation som tidigare hamnat i konflikt med Musk på grund av X:s påstådda tolerans av “ohämmad hatpropaganda”. ADL löste sin tvist efter att Musk hotat att stämma organisationen för att ha drivit bort annonsörer med “falska anklagelser”, skriver Russia Today.

“Det är vad det handlar om i slutändan. Om folket röstar tillbaka honom kommer det att vara dåligt för X ekonomiskt, men principer betyder mer än pengar”, sa Elon Musk.

Alex Jones på X

Detta är Alex Jones konto på X (bekräftat av Alex Jones)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • I intervjun nämner AJ om de tillåtna framtida bostäder, som skall bli vars
    hem på 250sqf.
    Men vad bra det passar in på attefalls-stugan på 30kvm?

  • Elon Musk gör nytta i dagens censurerade värld. Det är väldigt ofta som censurivrare härstammar från det (((utvalda folket))).

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *