Fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina inledda

Analys

publicerad 3 december 2023
- Kristoffer Hell
Ukrainas överbefälhavare Valerij Zalushny och den Ryska Federationens försvarsstabschef Valerij Gerasimov
Ukrainas överbefälhavare Valerij Zalushny och den Ryska Federationens försvarsstabschef Valerij Gerasimov

I sin senaste nyhetskrönika med rubriken “General till General” bekräftar den amerikanska veteranjournalisten Seymour Hersch att fredsförhandlingar inletts mellan Moskva och Kiev.

Till skillnad från våren 2022, då förhandlingarna skedde mellan de politiska ledarskapen, sker samtalen i dag mellan två militärer: Ukrainas överbefälhavare Valerij Zalushny och den Ryska Federationens försvarsstabschef Valerij Gerasimov.

Enligt uppgift känner de båda männen varandra sedan flera decennier, som kolleger från ett grannland vars militär de ibland samövat med.

En halv miljon döda senare

Förslaget på bordet sägs vara att Ryssland behåller Krimhalvön och att den folkomröstning som hölls i de fyra regionerna Donetsk, Lughansk, Zaporizjza och Cherson i september 2022, varvid över 90% av befolkningen valde att överge Kiev och åter bli en del av Ryssland, görs om och att utfalllet av denna nya folkomröstning avgör regionernas framtid.

Moskvas beredskap att acceptera en ny omröstning vittnar om självförtroende och tron på att människorna i de aktuella landsdelarna verkligen ser sig själva som ryssar och inte något annat.

Läget har onekligen förändrats under de arton månader som förflutit sedan det sista förhandlingsförsöket.

Hösten 2023 är den stora utmaning inte ens tanken på Ukraina som medlem i NATO, vilket Rysslands president Vladimir Putin i dag tydligen kan acceptera, utan Ukrainas nuvarande president Volodomyr Zelensky, som satsat hela sin karriär (och kanske också sitt liv) på fortsatt krig.

Vad är det som har skett som förändrat den ryska säkerhetskalkylen?

Är Ukraina som medlem i NATO inte längre ett existentiellt hot mot federationen?

Loser’s Lounge

När Moskva, den 24 februari 2022, rullade in i Ukraina var målsättningen att skydda den Ryska Federationen genom att avmilitarisera, avnazifiera och neutralisera Ukraina.

När Moskva i dag, en halv miljon döda ukrainska soldater och ett berg av förstörd NATO-utrustning senare, är berett att acceptera Ukraina som medlem i NATO, kanske det är som så att landet faktiskt är både avnazifierat och avmilitariserat?

Det enda Moskva ber om är att Ukraina inte låter andra NATO-länder stationera trupp eller offensiv militär förmåga i landet, i övrigt går det bra för Ukraina att frottera sig med krigsorganisationen.

Rysk desperation är förmodligen inte förklaringen till kompromissviljan på den här punkten, kriget har gått bra för Moskva och varit en katastrof för Kiev, NATO och Väst.

Vad är det den ryska statsledningen vet som andra har missat?

Att kriget reducerat NATO till ett Loser’s Lounge på väg till historiens återvinningsanläggning?

Källa: Rysslands försvarsmakt, 24 nov 2023
Källa: Rysslands försvarsmakt, 24 nov 2023

Enligt Seymour Herschs anonyma källor, två amerikanska statstjänstemän med direkt insyn i de nya förhandlingarna mellan Moskva och Kiev, är USA inte inblandat.

Ingen av de båda generalerna verkar heller ha särskilt bråttom.

Kriget kommer av väderleksskäl att gå sparlåga under vintern, vilket ger båda sidor flera månader på sig att hamra fram inte bara ett fredsavtal utan en ny omfattande säkerhetsarkitektur mellan de båda länderna.

Måhända väntar generalerna också på att problemet Volodomyr Zelensky under tiden finner en lösning.

De är inte ensamma.

Enligt brittiska the Economist vill inte ens Zelenskys hustru Olena att hennes make fortsätter som Ukrainas president.

 

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det har ju påståtts att den ukrainske överbefälhavaren skulle vara död eller svårt sårad, men nu är han tydligen i farten. Finns det uppgifter om var förhandlingarna äger rum?

 • Det finns bara en lösning på detta problem med censur av kommentarer.

  Att alla (då menar verkligen alla) uppträder med sitt fulla och riktiga namn.

  Namnuppgifterna skall vara 100 % verifierade, annars är det lika bra att lägga ned kommentarsfunktionen.

  Ingen skall inbilla mig att den kinesiska ambassadtjänstemannen Karl Wang uppträder med sitt rätta namn.

  • Jan Norberg skriver: 4 december 2023
   Det kanske låter bra i ett land som Sverige där varenda individ är så intensivt kontrollerad och övervakad. Jag känner till flera kommentatorer som förföljts och trakasseras i Sverige för sina åsikter, eller till och med hotats. Har man namnet i Sverige är det ju bra att slå upp på webben var individen bor. ”Vi vet var du bor” är en klassiker.

   Sedan är jag inte ens anställd, jag är pensionär, och definitivt ingen ambassadtjänsteman. Jag har inte ens någonsin varit offentligt anställd. Jag använder mitt riktiga namn, men jag borde kanske inte ha gjort det.

   Sedan bör du veta att bara eftersöka personlig information i Kina är straffbart med upp till 3 års fängelse. I Kina har vi alla vad svenskarna kallar skyddad identitet. Lagen gäller även personer i Sverige. Du begår ett brott i Kina, även om du gör det via webben. Gränsöverskridande kriminalitet kallas det. Du kan dras inför domstol i Kina, och om det sker kommer du att hela livet vara på flykt undan rättvisan och riskerar utlämning från alla länder, utom Sverige. USA har länge tillämpat detta. Nu gör även Kina det. Det är ingen hypotes. Utlänningar har faktiskt stämts inför domstol i Kina.

 • ” …. kriget (har)reducerat NATO till ett Loser’s Lounge på väg till historiens återvinningsanläggning?” – Sålunda tillåts Ukraina att frottera sig med NATO! Ähum, är detta sant?
  Fast Storsvenskar inom Stockholmsbyråkratin, d v s Den Djupa Staten, faktiskt även identisk med den svenska staten, har sedan 1998 på alla upptänkliga vis försökt bli del av NATO, en naturlig inledning på utsläckandet av Sverige som nation, för att istället infoga oss i den kommande Anglo-Amerikansk-Sionistiska monopolära Världsordningen, på sätt som främst Wallenberg/SAF-eliten ihop med SAP/LO samtidigt visat, när deras mediala flaggskepp SvD respektive AB såldes till tre stora Wall Street-banker. Amerikanska neocons och israeliska Likud-politiker la’ samtidigt fram sina vidlyftiga planer (PNAC) på att fullständigt balkanisera sina grannländer (Oded Yinon-planen från 1982 var startskottet). Jovisst, resten är historia, efter 9-11: en falsk-flaggad kick-off, som satte igång en turboladdad lögn-MSM-propaganda-tsunami.
  Vi svenskar lär nog slippa NATO, courtesy of Putin och Erdogan och vi har lärt oss handgripligen, via vår egen anslutningsprocess dithän, att vi ALDRIG har haft demokrati i Svedala. Makten mot Folket har alltid gällt, men snart är även det finito ….. .

 • Det fanns väl ett fredsavtal våren 2022 men den där Jonsson-pajasen från England åkte skyttel å förhindrade fredssamtalen.

 • Efter Newsvoice censur av kommentarer kan ni nog snart lägga ner denna blaska för ni är snart lika patetiska som MSM-fulmedia! Alla kommentarer om skurken Kissingers död har raderats och ska ni fortsätta i den stilen så kommer ni att gå samma väg som de andra som strukit sin kommentarsfunktion typ Nya Dagbladet och Fria Tider som knappt någon bryr att läsa längre…

  • USA lovade stödja Ukraina till seger. Så nu måste teatern vara att Ukraina själva kom på att det var dags att förhandla.

 • Krig är egentligen en låg emotionell materiell form av kommunikation. Nu äntligen kan skymtas en höjning av den emotionella frekvensen så att tal kan starta.
  Höjer man frekvensen lite till sitter generalerna snart på puben och sjunger traditionella sånger, vilka de är mycket duktiga på.
  Alla de politiker som ställt till med all skada borde stängas in på ett Zoo och inte bli utsläppta förrän skadan är reglerad ekonomiskt.

 • Det var ju bra att förhandlingar inletts. Mindre risk för kärnvapenkrig. Goda nyheter för en gångs skull.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *