Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Nu höjs bränslepriserna med 500% på…Kuba

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Kvinna tankar bil med bensin. Foto: Wavebreakmedia.com. License: Envato.com
Kvinna tankar bil med bensin.

Den kubanska regeringen kommer att höja bensin- och dieselpriserna med 500% från och med den 1 februari för att minska landets stora budgetunderskott.

Bränsle på Kuba har subventionerats av landets regering i årtionden och är bland de billigaste i världen.

Priset på en liter vanlig bensin kommer att öka från 2 kr till 11,30 kr, en ökning med 528%, meddelade finansministern Vladimir Regueiro på måndagen. Priset på vanlig bensin i Sverige ligger på cirka 17 kr beroende på en mycket hög bränsleskatt.

Vissa kubanska mackar kommer inte längre ta emot betalning i peso utan ska istället kräva betalt i dollar eller euro.Kubanska myndigheter meddelar att ett nätverk av bensinstationer kommer att skapas för turister, som kommer att bli skyldiga att betala för bränsle i utländsk valuta.

Ekonomiminister Alejandro Gil har tidigare meddelat att regeringen inte längre hade råd att subventionera bränsle, eftersom landet saknar utländsk valuta och lyder under ett nu 10 år långt amerikanskt straffembargo.

Den kubanska regeringen, som subventionerar nästan alla viktiga varor och tjänster i landet, tillkännagav i slutet av förra månaden ett åtgärdspaket för att ta landets ekoni9miska kris. Bland åtgärderna finns en höjning av priset på cigaretter, tobak och grundläggande tjänster som flytande gas, vatten, gas, transporter och energi, skriver RT.

Enligt officiella källor låg  inflationen på  30% 2023. Den kubanska valutan började falla kraftigt 2021 efter att regeringen dumpat ett komplext system med dubbla valutor.

Kuba har varit under en amerikansk ekonomisk blockad sedan början av 1960-talet. I oktober 2023 anklagade Havanna USA för att provocera fram en ekonomisk kris på Kuba. Washingtons sanktioner har lett till en allvarlig brist på mat, bränsle och mediciner på ön, vilket enligt den kubanska regeringen har lett till massmigration till bla USA, avslutar RT.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq