Replik till Johannes Nesser – NewsVoice ska fortsätta med utlandsreportage

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Johannes Nesser och Torbjörn Sassersson
Johannes Nesser och Torbjörn Sassersson. Montage: NewsVoice.

Johannes Nesser på Journalistförbundets tidning ”Journalisten” speglade nyligen en partsinlaga i Expo, utan att ställa frågor till oss på NewsVoice. Det är anmärkningsvärt eftersom Journalisten som tidning borde ge oss chansen att bemöta en uthängning i Expo.

Johannes Nesser sprider påståendet att NewsVoice fått betalt för att rapportera om Kina. Vi är väldigt tydliga med att vi inte betalats för vinklad rapportering, för att skriva något särskilt, hur eller när, varken när det gäller Kina eller något annat land.

NewsVoice har publicerat flera artiklar om Kina långt innan resan i november 2023, varav de flesta faktiskt följer massmediavinkeln, det där berättandet som har en tendens att misstänkliggöra Kina.

Vi insåg emellertid runt 2020, genom att göra nya bedömningar, att svenska folket utsätts för en aktiv påverkan av svenska medier och politiker med syfte att få folk att tycka illa om Kina.

Denna fientliga kampanj mot Kina tog ny fart under hösten 2023 i en lång artikelserie i Dagens Industri (DI) med start den 19:e november. Varför nu och med vilket syfte vill DI skada svenska företags verksamhet i Kina genom att försöka skrämma bort dem från företagssamarbeten?

Detta förefaller särskilt underligt när Jakob Wallenberg hyllade sina affärer med Kina i en intervju i Global Times i samband med Wallenbergs oktoberresa. Hur ska vi tolka det? Det är alltså fritt fram för Wallenberg att göra affärer med Kina, men andra företagare, små och medelstora svenska företag ska inte göra det?

Afrika

NewsVoice har sedan starten 2011 alltid valt att undvika politiskt korrekta fällor och vi försöker ofta spegla olika ämnen från utländska perspektiv.

Jag som redaktör har tex skrivit och publicerat mycket om Afrika utifrån kontinentens perspektiv. Då var det ingen som klagade förutom några enstaka personer från ”högern” som tyckte att vi inte borde inta afrikanernas perspektiv.

Min resa till Centralafrika 2015 var i övrigt helt självfinansierad. Allt kom ur egen privat ficka.

Mina afrikanska kollegor säger att om vi skrivit i Afrika som vi gör vi Sverige hade vi mördats av de västkontrollerade regimerna i Afrika. Jag antar att det betyder att vi ska tacka den svenska regeringen för att de inte mördar oss i Sverige (ironi).

Crowdfunding, donationer och sponsring – men inget mediestöd

Det är inte ovanligt att nya nätmedier crowdfundas av läsare för enskilda skrivprojekt och att vi får donationer från läsare bara för att de gillar vårt arbete. Alla medier – till vänster, i mitten och till höger – söker ständigt annonsörer, mediestöd och sponsring för att kunna bedriva verksamhet. Det är inget konstigt med det.

NewsVoice har dock aldrig fått mediestöd från myndigheten MPRT trots att vi sökt två gånger, men om våra journalistfrilansare skulle erbjudas stipendier skulle de säkert acceptera dem som en kompensation. Mitt företag bakom NewsVoice har för övrigt gett små uppmuntrande stipendier till journalister i Afrika.

Förtrycket  i Sverige är beklämmande. En chef på MPRT meddelade, både i text och i en av våra ljudinspelningar, att NewsVoice inte ska ha stöd för att vi rör oss utanför ”systemtänkandet”, för långt ut i ”tassemarkerna” och för att vi hakade på nyheterna i bland annat SvD om att gurkmeja hjälper mot cancer.

Relaterat: SvD och NewsVoice skrev om gurkmeja – SvD fick miljoner – NewsVoice ingenting

Denna ekonomiska orättvisa innebär att vi måste ta emot sponsring för att kunna göra utlandsreportage eftersom vi sällan ens har råd att med egna firmapengar eller privata sparpengar sponsra oss själva.

I sammanhanget ska nämnas, och vi gör det av respekt till alla som donerat till NewsVoice, att inga donationspengar har använts för utlandsreportage. Behöver vi finansiera ett utlandsreportage så gör vi det separat. Ett exempel på det är kortdokumentären om läkaren Andrew Wakefield eller Aga Wilssons rapportering från en konferens i USA.

Johannes Nesser och Expo

Rubriken i Johannes Nessers artikel i Journalisten (ursprungsrubrik: Kina betalade för svenska alternativa mediers rapportering) ger intrycket av att vi betalats för att skriva om Kina på något särskilt sätt. Det har alltså aldrig ställts sådana krav. Nu har Journalisten valt att justera rubriken (tack för det).

De enda som ställer krav på hur vi ska skriva är journalister i Sverige och vissa tankesmedjor i Väst, som inte gillar att vi inte följer Västs narrativmobb mot allt möjligt. Vi deltar till exempel inte i näthatet mot Ryssland och den ryska folkgruppen.

Det är därför anmärkningsvärt när utlänningar, särskilt från Mellanöstern, Asien och Afrika, visar uppskattning för vår styrka att våga stå oberoende och rapportera rättvist.

Expos målsättning, något som Johannes Nesser på Journalisten speglat, utan att kolla fakta och utan att ringa upp oss, är att sabotera för vår verksamhet. I ett avseende är Expo mer hederligt än Johannes Nesser eftersom Anders Dalsbro på Expo åtminstone ringde upp mig och ställde frågor. Dalsbro citerade mig även och dessutom helt korrekt i sin artikel.

Med Johannes Nesser är det annorlunda. Han behagar inte ens besvara mitt mail om hans vilseledande artikel. Detta är graverande eftersom Journalistförbundet borde arbeta för alla sina medlemmar, inte bara för de som har ”rätt” åsikter.

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq