Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Sverige beviljade hemlig vapenexport för 11,7 miljarder kronor till västland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Robotsystem 97. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten
Svenska Robotsystem 97. Vapnet är ej relaterat till artikeln

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har beviljat hemlig vapenexport värd nästan 11,7 miljarder kronor till ett anonymt västland, skriver Göteborgsposten. Det var den enskilt största vapenexporten 2023.

David Åhlén som är chef för enheten för krigsmateriel säger att ISP “bedömde att förbindelsen med det landet skulle störas”, om landets namn skulle göras offentlig.

ISP rapporterar varje år till regeringen uppgifter om vilka länder som har köpt vapen av svenska vapenföretag. Det sammanlagda värdet av de svenska vapenaffärerna under 2023 var 28,4 miljarder kronor.

Vissa vapenimportörer omnämns endast som ”mottagarland” på grund av “utrikessekretess”. Ett av dessa hemliga länder är en statlig mottagare i ett etablerat samarbetsland i Västvärlden och affären är värd nästan 11,7 miljarder kronor, “ett belopp som slår den näst största importören USA med hästlängder”, skriver Göteborgsposten bakom betalvägg.

Just denna hemliga beställning gäller olika typer av vapen, ammunition, anordningar och laddningar med sprängverkan, programvara och teknologi, alla vaga termer.

Hemlig vapenexport är ovanligt

David Åhlén på ISP och säger att: “myndigheten fick uppgifter om att mottagarlandet inte ville att det skulle bli känt vem som var köparen i den här affären”.

“Han förklarar att det är mycket ovanligt att anonymisera ett mottagarland i statistiken på detta sätt, och känner inte till något liknande fall. Regeringen har mottagit rapporten och kan senare själva fatta beslut om huruvida sekretessen kring mottagarlandet ska lyftas.”

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq