Moskva: Väst krigar mot Ryssland och ett tredje världskrig är inte långt borta

publicerad 22 mars 2024
Vladimir Putin och Dmitry Peskov.
Vladimir Putin och Dmitry Peskov.

Rysslands militära operation i Ukraina har förvandlats till ett fullfjädrat krig efter att Väst blev en aktiv deltagare i konflikten, varnar Kremls talesman Dmitry Peskov i en intervju med nationella medier som publicerades på fredagen. Det skriver RT som flaggat sin artikel som särskilt viktig.

NewsVoice väljer att översätta denna artikel “Russia is at war – Kremlin” från dagens RT eftersom Moskvas beslut kan komma att direkt påverka NATO-landet Sverige. Artikelns budskap är av största allmänna intresse för svenska medborgare.

“RT: Russia is at war – Kremlin”

Moskva kommer att fortsätta att driva sitt mål att säkerställa att den ukrainska militären inte kan utgöra ett hot mot ryska medborgare eller territorium, sa Dmitry Peskov till tidningen Argumenti i Fakty och noterade att landet nu har fyra nya federala områden som måste skyddas och helt befrias från Kievs styrkor.

Peskov betonade att Ryssland inte kan tillåta att det inom landets gränser finns en stat [Ukraina] som offentligt hävdar att den kommer att lägga beslag på Krimhalvön [läs mer om Karkiv-avtalet] samt Rysslands nya territorier, med hänvisning till folkrepublikerna Donetsk och Lugansk samt regionerna Zaporozhye och Kherson.

“Vi är i krig”, sade Peskov och förklarade att konflikten började som en militär specialoperation, men så snart “det samlade väst blev en deltagare i detta på Ukrainas sida, blev det ett krig för oss”.

I ett telefonsamtal med journalister senare under dagen förklarade Peskov att trots att konflikten “de facto förvandlats till ett krig” är den fortfarande juridiskt klassificerad i Ryssland som en särskild militär operation och att inget har förändrats i det avseendet.

Det ryska försvarsministeriet rapporterade nyligen att sedan den militära operationen i Ukraina inleddes i februari 2022 har över 13.000 utländska medborgare deltagit i striderna på Kievstyrkornas sida.

Av dessa krigare, som Moskva beskriver som legosoldater, har cirka 5 962 “eliminerats”, enligt ministeriet. De flesta av dem kom från Polen, Georgien, USA, Kanada, Storbritannien, Rumänien, Tyskland och Frankrike, rapporterade det.

Chefen för den ryska underrättelsetjänsten (SVR) Sergey Naryshkin, hävdade tidigare i veckan att Frankrike förbereder sina styrkor för insats i Ukraina och enligt uppgift vill skicka så många som 2.000 soldater för att kämpa för Kiev.

Frankrikes president Emmanuel Macron har under de senaste veckorna antytt en möjlig utplacering av NATO-styrkor i Ukraina och uppgett att han inte kunde “utesluta” denna möjlighet samtidigt som han brännmärkte Ryssland som en “motståndare”.

Moskva har varnat för att ett sådant steg sannolikt skulle leda till en direkt sammanstötning mellan ryska och NATO-styrkor, vilket enligt president Vladimir Putin skulle vara “ett steg från ett fullskaligt tredje världskrig”.

Textkälla: “Russia is at war – Kremlin”, RT. Översättning. NewsVoice

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq