Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Pentagon-strategen Edward Luttwak: “Det är dags att skicka NATO-trupper till Ukraina”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2024
- NewsVoice redaktion
Edward Luttwak
Edward Luttwak. AI-bild baserad på foton av Luttwak.

Militärstrategen Edward Luttwak för bland annat Pentagon hävdar att det USA-ledda NATO-blocket behöver sätta in sina egna trupper för att förhindra en rysk seger i Ukraina. “Storbritannien och Frankrike, tillsammans med de nordiska länderna, förbereder sig redan i tysthet för att skicka trupper”.

Den rumänskfödde Edward Luttwak växte upp och utbildades i Storbritannien och har bland annat varit rådgivare åt Pentagon, USA:s utrikesdepartement och Vita husets nationella säkerhetsråd. The Guardian beskriver Luttwak 2015 som “The Machiavelli of Maryland”.

Kriget kan inte vinnas utan direkta truppinsatser eftersom de ukrainska styrkorna, oavsett mängden och kvaliteten på de vapen som skickas till Kiev, är alltför underlägsna ryssarnas, hävdar Luttwak.

“Detta innebär att om inte Putin beslutar sig för att avsluta kriget kommer Ukrainas trupper att pressas tillbaka om och om igen och då i den processen förlora soldater som inte kan ersättas.”

NATO-länderna kan enbart förhindra en oundviklig förlust inför de ryska styrkorna i Ukraina genom att skicka in sina egna trupper, menar Edward Luttwak i en artikel i Unherd: Det är dags att skicka NATO-trupper till Ukraina Efter 75 år är alliansen fastlåst i kärnvapenåldern”.

“NATO-länderna kommer snart att behöva skicka soldater till Ukraina, eller acceptera ett katastrofalt nederlag”.

“This arithmetic of this is inescapable: Nato countries will soon have to send soldiers to Ukraine, or else accept catastrophic defeat. The British and French, along with the Nordic countries, are already quietly preparing to send troops — both small elite units and logistics and support personnel — who can remain far from the front” – Edward Luttwak, Unherd

Västvärldens ledare har insisterat på att de kan säkerställa en ukrainsk seger genom att ge stöd till Kiev, men Frankrikes president Emmanuel Macron föreslog i februari att direkta truppinsatser från NATO-medlemmar inte kunde uteslutas om det krävs.

Edward Luttwak: Ska USA satsa på Taiwan eller Ukraina?

NATO står inför ett “viktigt beslut” inför en potentiell kinesisk attack mot Taiwan. Det kommer att vara upp till de amerikanska trupperna att tillhandahålla den kraft som Ukraina behöver, skriver Edward Luttwak, och han verkar mena att USA måste välja mellan att satsa på Tawian eller Ukraina:

“Avgörande är att med Kina som kommer allt närmare en attack mot Taiwan kan USA inte tillhandahålla fler trupper än de cirka 40.000 som redan finns i Europa. Ett avgörande beslut står alltså för dörren för de övriga NATO-medlemmarna, särskilt de mest folkrika: Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

Om Europa inte kan tillhandahålla tillräckligt med trupper kommer Ryssland att segra på slagfältet, och även om diplomatin lyckas ingripa för att undvika ett fullständigt debacle kommer den ryska militärmakten att segerrikt ha återvänt till Centraleuropa.”

Relationerna mellan NATO och Ryssland har försämrats så mycket under Ukrainakrisen att västalliansen redan befinner sig i en “direkt konfrontation” med Moskva, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov på torsdagen.

Vladimir Putin har varnat för att NATO riskerar att utlösa en kärnvapenkonflikt om NATO-länder skickar trupper till Ukraina, skriver RT.com i artikeln “NATO faces ‘catastrophic defeat’ in Ukraine – ex-Pentagon adviser”.

Trots att Luttwak tar tydligt sida för Väst i konflikten mot Ryssland sattes han 2022 upp på en svart lista i Ukraina för att han sagt att Kiev realistiskt sett varken kan besegra Ryssland eller avsätta Putin.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq