Pentagon-strategen Edward Luttwak: “Det är dags att skicka NATO-trupper till Ukraina”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2024
- NewsVoice redaktion
Edward Luttwak
Edward Luttwak. AI-bild baserad på foton av Luttwak.

Militärstrategen Edward Luttwak för bland annat Pentagon hävdar att det USA-ledda NATO-blocket behöver sätta in sina egna trupper för att förhindra en rysk seger i Ukraina. “Storbritannien och Frankrike, tillsammans med de nordiska länderna, förbereder sig redan i tysthet för att skicka trupper”.

Den rumänskfödde Edward Luttwak växte upp och utbildades i Storbritannien och har bland annat varit rådgivare åt Pentagon, USA:s utrikesdepartement och Vita husets nationella säkerhetsråd. The Guardian beskriver Luttwak 2015 som “The Machiavelli of Maryland”.

Kriget kan inte vinnas utan direkta truppinsatser eftersom de ukrainska styrkorna, oavsett mängden och kvaliteten på de vapen som skickas till Kiev, är alltför underlägsna ryssarnas, hävdar Luttwak.

“Detta innebär att om inte Putin beslutar sig för att avsluta kriget kommer Ukrainas trupper att pressas tillbaka om och om igen och då i den processen förlora soldater som inte kan ersättas.”

NATO-länderna kan enbart förhindra en oundviklig förlust inför de ryska styrkorna i Ukraina genom att skicka in sina egna trupper, menar Edward Luttwak i en artikel i Unherd: Det är dags att skicka NATO-trupper till Ukraina Efter 75 år är alliansen fastlåst i kärnvapenåldern”.

ArcanumSkolan 2024

“NATO-länderna kommer snart att behöva skicka soldater till Ukraina, eller acceptera ett katastrofalt nederlag”.

“This arithmetic of this is inescapable: Nato countries will soon have to send soldiers to Ukraine, or else accept catastrophic defeat. The British and French, along with the Nordic countries, are already quietly preparing to send troops — both small elite units and logistics and support personnel — who can remain far from the front” – Edward Luttwak, Unherd

Västvärldens ledare har insisterat på att de kan säkerställa en ukrainsk seger genom att ge stöd till Kiev, men Frankrikes president Emmanuel Macron föreslog i februari att direkta truppinsatser från NATO-medlemmar inte kunde uteslutas om det krävs.

Edward Luttwak: Ska USA satsa på Taiwan eller Ukraina?

NATO står inför ett “viktigt beslut” inför en potentiell kinesisk attack mot Taiwan. Det kommer att vara upp till de amerikanska trupperna att tillhandahålla den kraft som Ukraina behöver, skriver Edward Luttwak, och han verkar mena att USA måste välja mellan att satsa på Tawian eller Ukraina:

“Avgörande är att med Kina som kommer allt närmare en attack mot Taiwan kan USA inte tillhandahålla fler trupper än de cirka 40.000 som redan finns i Europa. Ett avgörande beslut står alltså för dörren för de övriga NATO-medlemmarna, särskilt de mest folkrika: Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

Om Europa inte kan tillhandahålla tillräckligt med trupper kommer Ryssland att segra på slagfältet, och även om diplomatin lyckas ingripa för att undvika ett fullständigt debacle kommer den ryska militärmakten att segerrikt ha återvänt till Centraleuropa.”

Relationerna mellan NATO och Ryssland har försämrats så mycket under Ukrainakrisen att västalliansen redan befinner sig i en “direkt konfrontation” med Moskva, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov på torsdagen.

Vladimir Putin har varnat för att NATO riskerar att utlösa en kärnvapenkonflikt om NATO-länder skickar trupper till Ukraina, skriver RT.com i artikeln “NATO faces ‘catastrophic defeat’ in Ukraine – ex-Pentagon adviser”.

Trots att Luttwak tar tydligt sida för Väst i konflikten mot Ryssland sattes han 2022 upp på en svart lista i Ukraina för att han sagt att Kiev realistiskt sett varken kan besegra Ryssland eller avsätta Putin.

 

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Den i Rumänien födde Luttwak borde först försöka övertala den egna stammens arme om att gå in i Ukraina för att bekriga ryska trupper.

  De är ju redan mobiliserade och till skillnad från att slakta civilbefolkning kan det här bli högst utvecklande för den egna stridsförmågan att möta en motståndare som ger igen med minst samma förmåga. När de sen under en längre period med eget exempel vässat förmågan kan de återkomma med förslag om vad NATO borde göra.

 • Hoppas ryssarna ger sig på våra politiker och höga militärer samt Wallenbergarna. Då skulle kriget avslutas snabbt.

  • Kommer nog aldrig hända!

   Men när någon part börjar ge sig på de styrande, och de bakomliggande krafterna. Och inte civilbefolkningen. Då vet man att det är på riktigt.

   Men som det är nu är det väl bara en kuliss. Man mal befolkningarna till stoft, och skålar i champagne tillsammans bakom lykta dörrar.

  • I en utbildningsfilm i lumpen var det fiendeoperatörer från specialstyrkorna som tog ut svenska högre officerare genom att smyga upp och hålla fast dem samtidigt som de förde in något sylliknande där nackkotorna möter skallbasen. Mitt intellekt säger att det var högre svenska officerare men för att göra filmvisningen till ett lyckligt minne brukar jag alltid låtsas att det var någon av “våra” politiker.

 • Varför MÅSTE den mörka gruppen (WEF m.fl) ständigt kriga och slåss?
  Varför avskyr de fred och samarbete?
  Har de så extremt dålig självkänsla?
  De skulle aldrig själva ställa sig i främsta ledet med vapen i hand.
  Så pass mycket tror de inte på sin sak.

  • Intressant frågeställning..varför ständigt kriga… Men, är iinte Vår uppgift att svara på frågan/befinna sig i svaromål runt shittet. Ie vi har iinte gjort något. ‘De’ ber om det. Och det är det ‘de’ kommer få..dryga konsekvenser (el som Dolph Lundgren sa igår; Vaakna Vikingar) Vi har bara just nu..att bemöta hotet. Gör Vi iinte det..byebye
   Humanship

  • Svar: De eftersträvar pengar och den makt som pengar ger. Luttwak tillhör den elit, liksom George Soros, Brzezinski och Kissinger, vilken ägnar hela sin existens (helst lite diskret bortom det mest intensiva strålkastarljuset) åt att med en satanisk iver – om möjligt genom massmord – skaffa sig och de sina detta. Det har naturligtvis sitt intresse att lyssna till vad de har att säga, men man skall vara medveten om den bevekelsegrund som styr deras ord.

   • Visst styr pengarna till viss del men för de som drar i trådarna längre upp ligger det på en djupare nivå då de redan har allt materiellt välstånd man kan föreställa sig. För dessa individer är detta mer av en döds/offerritual samt för att injicera kollektiv rädsla hos de stora massorna.

    • Ja de äger ju redan allt!

     Men makt och kontroll kan alltid utökas. Inget är så lätt att förslava som rädda människor. Utan krig skulle ju planeten blomstra och ägna sig åt kultur och högre värden.

     Då skulle ju människor få tid över till att faktiskt etablera människliga rättigheter osv.

     Och har man byggt sitt imperium på död lidande och ljugande så. Många tror människans medvetende stiger. Det tror inte jag, befolkningen går snarare mot hjärndödhet i strålningsdimman och vaxxutopin.

     Men medvetenheten om vad den styrande eliten sysslar med ökar helt klart. Problemet är väl att människor inte riktigt kan ta in hur sinnesjukt perverterade och sjuka i huvudet dessa individer är.

 • pentagon’strategen’ försöker va tuffeuffe. Bättre konstatera att oduglingarna i sionistväst/’våra politiker’ representerar en loppcirkus, en parodi o illusion på äkta Politikerskap. Landsförrädare o inget annat. Nu tar ‘våra politiker’ in hatotrupper för att skydda sig mot folket, den dagen de sätter in kravallpolis mot befolkningen (jmf fd Frankrike o vad befolkningen får stå ut med där. Vaken.se har artikel om landets väg mot tyranni o som väntar alla länder i fd väst. Tills vi förändrar läget)

  • exakt. Detta är WEF:s plan. Dvs deet Onda Mörkret som hellre ser en förstörd
   planet är fred och samarbete. Vilket inkluderar den svenska regeringen och riksdagen.
   Ingen idé att hålla på och tjafsa om klimatet. Denna fråga är långt viktigare.
   Det är därför som den undviks i media.

 • Ryssland tillsammans med Kina kommer växa militärt, medan
  Västländerna med NATO i spetsen är de egentliga
  förlorarna. Det betyder inte att vi får en bättre värld,
  utan skärpan stärks inför stundande krig i Mellanöstern,
  Europa, inbördeskrig i USA, Kinas anspråk på en övärld i
  deras närhet. Kinas starka influenser i närområdet d v s
  Laos, Burma, Thailand kan ställas på sin spets. Emmanel Macrons
  vilja att skicka militärer och strida tillsammans med väststyrkor
  banar vägen för ett storskaligt krig. Europa blir fattigare och
  sådana ledare som Luttwak eller Macron med de tillhörande psykopatiska
  karaktärsdragen kommer helt strunta i det lidande de orsakar. Vill vi
  se ett utarmat Europa, som beskrivs i Deaglerapporten 2025? Det
  militära komplexets hela utarmning och höga dödstal i flera västländer.

  • Det finns ju gott om personer med olika åsikter om Ukraina kriget. NATO soldater i Ukraina är förstås vansinne som leder till mer död och förstörelse. Fred är enda lösningen. Ryssland kommer inte att flytta på sig, lika bra att normalisera relationerna med Ryssland, uppmuntra handel med Ryssland.

   Politikerna har grävt en djup grop av felsatsningar, statskupp i Ukraina 2014, militär upprustning av Ukraina, inbördeskrig, sanktioner, nej till Minsk 1 och 2, Nej till Turkiets fredsavtal. Skall politikerna nu offra sin egen befolkning för att rädda ansiktet? Det går inte, allt blir bara värre ju längre kriget pågår, så bäst att börja jobba på en bra fred.

 • Man får aldrig sluta fascineras av logiken hos alla dessa “skällande attackhundar”.

  I sin artikel i Unheard skriver Luttwak följande…..

  “Moreover, in 1945, Truman was facing the prospect of losing many more American troops in the conquest of Japan than in the entirety of the Second World War up to that point. The Japanese really did fight to the last man, and still had 2 million troops to expend. Truman would have been thrown out of the White House if he had allowed the deaths of hundreds of thousands of Americans by refusing to use the bomb.”

  Ja stackars sate, utslängd ur vita huset, vilket öde! Bättre då att utplåna civilbefolkningen och all infrastruktur i landet man anfaller?

  Detta fullständigt historielösa uttalande påpekar också och motbevisar den skällande hundens eget anförande. Hans huvudtes är tillsynes att man skall skicka in NATO trupp i ett icke NATO land. Alternativt bryta sina egna lagar och regler och ansluta Ukraina till NATO under krig.

  I vilket fall så skall NATO trupp sättas in eftersom Putin ändå inte kommer kärnvapenbomba. De vägrar själva ta ett nederlag, även fast den ynkliga fascist regimen USA inte erkänner att det är deras krig mot Ryssland, och ingen annans.

  Vi andra som vågar dryfta lite kritik är omedelbart Putinkramare. Men dessa idioter som säger han är världens ondaste man, tror samtidigt han är en trevlig prick som under hot om nederlag, utplåning och att ställas inför krigsrätt eller bli knähund till eliten kommer avböja att försvara sig med de medel som finns???

  Ska de spela detta skådespel för folket kan de väl åtminstone måla upp en trovärdig kullis? Är inte det bedragna folket i alla länder, som lever under dessa psykopaters outtröttliga blodtörst åtminstone värda ett trovärdigt skådespel till varför vi ska offra allt för antingen den ena fascistiska regimen eller den andra?

  Bara pengarna man plöjer ner i detta totalt meningslösa projekt hade kunnat köpa fritt land efter land, deras försörjning och välgång i tid och evighet. Vilken mätt och belåten person med trygghet, värme och tak över huvudet ger sig frivilligt ut för att slakta sin granne?

  Efter x antal tusen år av civilisation så styrs fortfarande världsammfundet av de mest utvecklade psykopaterna. Är verkligen deras gaslightande så avancerat att folket inte kan se igenom det ens när det handlar om ett tredje världskrig?

  Hade Svensk militär ett uns av självrespekt och heder kvar, så skulle ledningen ställas inför krigsrätt för högföräderi. Men det finns väl bara ynkryggar kvar?

  Ställer sig villigt på alla fyra, smörjer ödmjukt upp och väntar med ett skevt leende. Inte ens inför utsikten att skicka sina barn till en säker död i ett meningslöst krig så öppnar man käften. Ja den som ställer upp på galenskap kommer väl galenskap få.

 • Skulle detta ske så är nog ryssland beredda på det och har motdrag. Detta är troligtvis bara gläfsande från en knähund (eu) mot en björn. Misstanken är att knähunden på alla sätt och vis försöker få ryssland med på bättre villkor för ukrinazi vid förhandling.
  Förhandlingsförsök sker nog i skymundan.

 • Syns i ögonen på snubben att han är en obehaglig “människa”.

  Men det skulle ju ändå vara lite statistiskt intressant att se hur många hjärntvättade européer som är villiga att dö för ett Ukraina som inte ens särskilt många ukrainare verkar vilja lägga näsan i vädret för, eftersom de är här och dräller. Själv skulle jag inte ens riskera bryta en nagel för sopan Sverige och än mindre för skitlandet Ukraina.

 • Jag är tveksam till om det går att väcka folk ur det som de verkar befinna sig i . Det är näst intill som att hitta nålen i höstacken om man springer på någon som inte är kritisk/hatisk mot Ryssland . Att de sedan saknar den totala bilden gör att det är svårt att argumentera . De får för mig ha den åsikt de har men kan de inte se helheten och argumentera utifrån den så är det ju meningslöst .
  Mvh Sjöström

  • Det kan tyckas så, men är inte omöjligt. Först gäller att skilja på emotion och logik. En emotion skall man inte diskutera med, utan bara avlyssna och bekräfta som, “bra att du säger det” e.dy. Så stjäl man motpartens energi. Käftar man emot laddar man motpartens batterier. Att tala om solsken kan passa bättre. Växla ämne ty en emotion har sällan kontroll över läget.
   Alltså, bara meddela att man hört vad som sagts. Detta är kanske inte så snabbt, men effektivt på sikt. Det kan t.o.m. gå så långt att motparten vill sova.
   Logiken kan gå fram med fakta, men ALDRIG personangrepp.

 • “Ryssland segerrikt har återvänt till Centraleuropa”

  Det Luttwak och hans anglosaxiska mentorer (‘växte upp och utbildades i Storbritannien’) fruktar är inte att Ryssland militärt trätt in nånstans utan att befolkningarna i centraleuropa bryter med US/UKs agenda.

  För det krävs ju att US/UKs järngrepp om propagandan elimineras och det tar tid att väcka folk ur hjärntvätten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *