Könsbyten – en kulturbunden psykologisk smitta?

Debatt: "Var får en 16-årig flicka med snopp och en pojke med snippa duscha?" - Christer Nilsson

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 23 april 2024
- Christer Nilsson
Dragqueens och transmän
Temabild: Blir könsbytare lyckliga transmänniskor?

Enligt professor Mikael Landén, sektionen för psykiatri och neurokemi, Sahlgrenska akademin, har det skett en ökning med fler än 2300 procent av dem som bytt juridiskt kön under den senaste 10-årsperioden, vilket pekar på att det kan vara en kulturbunden psykologisk smitta.

1972-1992 ansökte 11 personer per år om ändring av könstillhörighet. Säkert då av berättigad anledning och efter noggrann medicinsk prövning.

År 2018  ansökte 446 personer om ändring. Bland unga (under 20 år), nu 16 år, är förändringen dramatisk. Fenomenet är inte bara svenskt, runt om i världen sker förändring i lagstiftning och kultursmitta i rasande takt.

Några konsekvenser:

  • Ska transkvinnor få tävla i kvinnliga idrotter?
  • Ska kriminella transkvinnor som begått våldtäkt få avtjäna sina straff på kvinnofängelser?
  • Hur ska en man som definierar sig som kvinna definieras i en svensk domstol?
  • Domarna i skönhetstävlingen Miss Nederländerna utkorade nyligen en transkvinna till vinnare. Varför inbillade de sig att denne biologiske man med sina xy-kromosoner, sin mansröst och penis var en kvinna?

TV-bolaget CNN kritiserade J.K. Rowling (med Harry Potter) för att hon sa att en kvinna är en kvinna, vilket hade väckt ett ramaskri. Hennes författarkollega Gillian Philip blev utan vidare dumpad både av sin litterära agent och sin förläggare för att hon uttryckte sin solidaritet med Rowling. Att denna hysteri dyker upp lite varstans är ett övergrepp, människans subjektiva vanföreställningar övertrumfar objektiva sanningar.

Riksdagen som nyligen röstade speglade inte folkviljan. 234 röstade ja, 94 nej, frånvarande 21, till ny könstillhörighetslag med en 16-årsgräns, men enligt nya opinionsundersökningar saknar lagen stöd hos en majoritet av svenska folket.

 

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

Relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq