Ukraina använder amerikanska ATACMS-långdistansmissiler som nästan når Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 april 2024
- NewsVoice redaktion
ATACMS-missil
Amerikanskt ATACMS Army Tactical Missile System.

Ukraina har börjat använda ballistiska långdistansmissiler av typen ATACMS som i hemlighet tillhandahållits av USA, skriver Associated Press. Ukraina använde missilerna mot ett ryskt militärflygfält på Krim i förra veckan och mot ryska styrkor i ett annat område den 23 april, enligt amerikanska tjänstemän.

De nya missilerna ger Ukraina nästan dubbelt så stort slagavstånd – upp till 300 kilometer, uppger AP. Det betyder att Moskvas närområde potentiellt kan anripas från Ukraina.

“Vi har redan skickat några. Vi kommer att skicka fler nu när vi har ytterligare befogenheter och pengar”, sa Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset. ATACMS-missiler ingick i ett nytt enormt militärt stödpaket som undertecknades av president Joe Biden på onsdagen.

Amerikanska tjänstemän ville inte uppge det exakta antalet missiler som gavs förra månaden eller i det senaste stödpaketet, som totalt uppgår till cirka 1 miljard dollar.

NewsVoice skrev i februari att Ryssland kan behöva skapa en stor “demilitariserad zon” i Ukraina, en zon som är tillräckligt stor för att säkerställa att inga långdistansvapen kan slå till mot ryska städer.

ArcanumSkolan 2024

RT skriver att Ryssland har uppgraderat sitt luftförsvar för att kunna fånga upp ATACMS-missiler och därför uppges missilerna “inte att ha någon större inverkan på stridsoperationerna” och kommer bara att “förlänga Ukrainas lidande”, förklarade Putin.

Det USA-ledda kollektiva Väst kan orsaka ett potentiellt katastrofalt krig mellan globala kärnvapenmakter på grund av sin öppet fientliga inställning till Ryssland och sina ansträngningar att undergräva befintliga vapenkontrollavtal, varnade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov på måndagen.

 

Relaterat och källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Om man ändå fått hade praktisera som minister ett par veckor för att testa atmosfären om man hade slagit näven i bordet vid ett möte med EU eller försvarsrepresentanter.
  Förmodligen hade minst hälften av deltagarna börjat att gråta.
  Skicka ut missilerna i rymden i stället, så drabbas varken finansiärer, infrastruktur eller människor.

 • De här missilerna är ingen match för Moskvas försvarssystem dock kan de riktas mot mindre väl försvarade mål eftersom Rysslands yta är så enormt att inget heltäckande försvar är praktiskt möjligt. Ytterligare ett steg mot avgrunden som västvärlden medvetet styr emot! Vi måste stoppa galningarna innan de startar ett tredje världskrig.

 • Jaa vad pågår egentligen? “Om vi gör lite granna så blir det bara en liten reaktion…” Att man inte “up front” annonserar är självklart men efteråt då alla vet…. en miljon döda och skadade Och cynismen i väst då varken ukrainska eller ryska soldater räknas
  Man verkar glädjas åt att ryssar (enligt principen “skyll dig själv”) Och ukrainska lite sorgligt men ingen av de våra iaf

  • Ja vilken religion eller folkslag är det som dödas en masse i Ukraina?

   Kan det vara dom förhatliga vita som stryker med igen, tro?

   Vilken religion har Putin, jo samma som Zelenskyy.

   Vilken världsomspännande organisation tillhör dom då?
   Samma som våra senaste statsministrar, WEF.

   Vad skulle hända i Ukraina om det blev fred?
   Tyst och lungt, inget speciellt.

   Men varför stoppar USA alla fredsförsök då?

   Väldigt lönsam business, tömmer alla västländers statskassor, som skickas via Ukraina till USAs vapenfabriker.
   Då alla inblandade är procentare, tar varje led sin egen lilla del.

   Men herre du milde, miljoner människor lider slaktas och dör, bara för att en väldigt liten klick människor skall tjäna stora pengar.

   Nej tyvärr, enligt dom som driver detta är vi inte människor, vi är bara boskap utan eget värde.

   Dessutom är det numera en kort tid kvar innan alla vita är helt utrotade, detta är inte bara lönsamt, men snabbar även på processen.

   Och åter – 0,2% av jordens befolkning, styr brutalt och mordiskt dom övriga 99,8% och mjölkar just ut det som går ur dom.

   Motstånd är lönlöst, du kommer att inget äga, eller för den delen inte ens få leva.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *