Moskva varnar Väst för vedergällning om Krim attackeras igen – Tysk missilfabrik brinner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Den tyska missil-fabriken Diehl brann den 3 maj 2024. Foto: Berlins brandförsvar
Den tyska missil-fabriken Diehl brinner den 3 maj 2024.
ArcanumSkolan

Varje väststödd ukrainsk attack mot Rysslands Krim-bro eller själva Krim kommer att mötas av en kraftfull motaktion från Moskva, varnar det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova.

Varningen följer på ett färskt uttalande av Ukrainas FN-sändebud Sergey Kislitsa, som antydde att Krimbron som förbinder halvön med fastlandet inte kommer att stå kvar i slutet av 2024, skriver RT i artikeln: “Moscow warns West of ‘retaliatory blow’”.

”Jag vill återigen varna Washington, London och Bryssel för att alla aggressiva handlingar mot Krim inte bara är dömda att misslyckas, utan också kommer att mötas av en vedergällning”.

Enligt Zakharova förbereder Kiev nu öppet en ny statlig terroristattack mot Krim-bron, med stöd av Västalliansen. Moskva har tidigare fördömt den brittiske utrikesministern David Cameron, som sa att Ukraina har rätt att använda vapen som tillhandahålls av London för att slå till mot mål på ryskt territorium.

Maria Zakharova säger att Kiev nu förväntar sig ankomsten av amerikanska F-16 stridsflygplan, som kan användas för att förstöra den 18 kilometer långa väg- och järnvägsbron. Ukrainska tjänstemän har förklarat att Krim-bron är en prioritet och ett legitimt militärt mål.

I förra veckan antydde även Litauens ambassadör i Sverige, Linas Linkevicius att USA:s leverans av ATACMS-missiler leder till att Krim-bron förstörs. Den högt uppsatte diplomaten uppmanade människor att i sociala medier publicera selfies med bron medan de fortfarande kan.

RT påpekar att Moskva färdigställde konstruktionen över Kertjsundet 2020 och att Krim röstade för att bryta sig loss från Ukraina och återansluta sig till Ryssland 2014, efter den USA-stödda kuppen i Kiev tidigare samma år.

Krimbron har utsatts för flera väststödda attacker de senaste 2 åren. I oktober 2022 år utsattes strukturen för en stor bombattack som dödade fem civila. I en annan attack i juli 2023 sprängdes en av brons sektioner, vilket dödade två personer.

NATO-chefen Jens Stoltenbergs sa den den 14:e mars 2024, enligt NATO:s hemsida:

“One of the big victories that Ukraine has achieved is actually to be able to push back the Russian Black Sea Fleet and to destroy many other ships and also then ensure the open corridor from Odesa and all the way to the Bosporus. Also working closely with NATO Allies, littoral states Romania, Bulgaria and Türkiye.

And this shows the strength, the skill, the competence of the Ukrainian Armed Forces, but also the importance of delivery of advanced weapons from NATO Allies. So some of the missiles, some of the systems that have been so critical in opening this corridor has been, of course, provided by NATO Allies.”

Reuters skriver att Storbritanniens tidigare premiärminister och nuvarande utrikesminister David Cameron på torsdagen sagt att London kommer att fortsätta att skicka cirka 3 miljarder dollar årligen till Kiev ”så länge det behövs” och menade att Ukraina har all rätt att använda brittiska vapen för att slå till mot mål djupt inne i Ryssland.

 

Tyska Diehl tillverkar missilerna: IRIS-T och RBS15 Mk3 som tillverkas i samarbete med svenska Saab Dynamics.
Bilder: Tyska Diehl tillverkar missilerna: IRIS-T och RBS15 Mk3 som tillverkas i samarbete med svenska SAAB Dynamics. Produktfoton: Diehl.com

Explosioner skakar tysk missilfabrik

Medier rapporterade den 3:e maj att en brand brutit ut på en metallurgisk enhet inom det tyska försvarsindustriföretaget Diehl Metal Applications. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel tillverkar Diehls anläggning i Berlin luftvärnssystem IRIS-T för Ukraina.

The Mirror skriver i artikeln: “Toxic cloud hangs over Berlin”:

“Det rapporteras att det finns en hög risk för förgiftning för Berlinborna och att mer än 130 brandmän är på plats, iklädda skyddsdräkter. Moskvamedier skyndade sig att rapportera om infernot och de kopplar det till missilerna. Det är inte omedelbart klart om ett sabotage kan ha orsakat infernot.”

NewsVoice har tidigare skrivit att fabriker som producerar vapen som med framgång används mot ryska trupper eller det ryska territoriet kan bli förmål för attentat.

I en intervju varnar en tidigare svensk stridspiliot att det är olämpligt att Sverige skickar JAS-plan till Ukraina. Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla om de svenska planen blir framgångsrika. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping, sa piloten.

 

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Bra artikel av Pepe Escobar på Geopolitics.com, igår. Rubriken är Russia-Iran-China in for a new global security order. Dvs väl i rim med rubriken på denna artikel; ie, passar sig inte ‘hegemonen’ så blir det en fetsmäll från Axis of Resistance.

    Kanske växer insikten i Norden, så denna hinner lämna det sjunkande ‘väst’vraket. Såg att finska militärer begär avsked i stor mängd (uppemot 10 000 hitintills), med motiveringen “var inte usas krigsmakt vi sökte till”..

    [ https://geopolitics.co/2024/05/04/the-russia-iran-china-search-for-a-new-global-security-order/ ]

    • Skulle vara intressant att veta varifrån uppgiften om att finska militärer begär avsked kommer ifrån. Om det är så, så är det bra.

        • Du skrev: “Såg att finska militärer begär avsked i stor mängd (uppemot 10 000 hitintills), med motiveringen: –var inte usas krigsmakt vi sökte till”…

          Jag har sökt men inte hittat artikeln på mtvuutiset.fi. Har du en URL?

          • Inget url, refererar till en medströmssida, svenska yle.fi, där arrogantgenomkorrupte ‘försvministern’ antti häkkänen uttalar sig om att ‘täppa igen’ för reservisterna då dessa lämnar med “ett par tusen om året”. Han blev utmobbad på asociala medier och inte ens lika korrupte stubb kunde ge medhåll. Från 2 och 6/2 i år.

            Eeva Liisa Kiiskilä för Peace education institute, kommenterar och försvarar rätten att få lämna.

            Ang siffran 8000/10000 är den från en av de bästa och mest trovärdiga altwebbsidorna som finns att tillgå. Men då jag inte delar deras ‘ras’ uppdelningsideologi alls (de driver begreppet Patriotism för långt) men i övr fullt ut sympatiserar med deras uppriktighet och patriotiska syn, så har jag inget intresse av att hänvisa till sidan. Utan ‘ras’uppdelningsideologin, hade jag stolt refererat till webbsidan.

  • Sveriges bästa försvar mot angrep, som egentligen nu inte existerar, vore att vara en bra kund av div produkter från Ivan. Varje general av modern krigföring gör en kalkyl på “projektet” och den lönsamma sidan väger tyngst. Ett lönsamt projekt vore att piffa upp NIVA till en pensionärsbil och kanske en halv miljon kan bli sålda.
    SAAB kan bygga glassar-plan likt LEAR-jet och skatten kan sänkas betydligt.
    Ett sunt utbyte av tjänster tjänar produktiva och entusiastiska människor på. Hade vi t ex enbart moms på nytillverkat, skulle skatteverket kunna bestå av två personer.

  • Moskva varnar för vedergällning men de preciserar den inte.

    Men nu har Aftonblaskan en artikel där västerländska osäkerhetstjänster varnar för att Ryssland planerar bombattentat, mordbränder och attacker mot infrastruktur genom tredje part. Att SÄPO håller på att utreda om de två urspårningarna på malmbanan var utfört av främmande makt m.m.

    “Säpo om ryssattentat i Europa: ‘Tar större risker'”

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/63nGjr/ryssland-planerar-attentat-i-europa-sapo-tar-storre-risker

    Om Ryssland håller på att vinna i Ukraina så är ju attentat i väst rätt kontraproduktiva. Men nu är vi väl bara ett par “äkta” attentat eller rena falskflaggar från att de eventuellt kan rättfärdiga NATO-trupper i Ukraina. Vilket mer tjänar NATO-doktrinen än Ryssland.

  • ….Folk skulle kanske vakna upp snabbare om dom insåg att det inte är någon skillnad på nazism och globalism. Vi har t.ex nyligen fått veta att det kryllar av nazister i såväl Ukrainas regering som i dess arme´. Jag som följer Svea Kanal med Magnus Stenlund och Petra Agapi har också fått veta att även Hitler, 40-tals nazismen och Tredje riket backades upp av den tidens globalister som ville åt Rysslands Naturtillgångar även då.Hade t.ex inte Churchill och USA vikt sig så hade dom låtit Hitler vinna kriget WW2…

      • FDR var mer positiv till Sovjet och uttalade sig starkt mot att hjälpa Storbritannien att behålla sitt kolonialimperium. Efter FDRs död kom USA att hjälpa Storbritannien mer.
        Eftersom både kommunismen och nazismen var anglosaxernas verk innebär det att FDRs hållning var rättvisare och mer för global utveckling.
        Amerikaner kan inte sin egen historia och är därför en usel källa till förståelse. Därför döljs Storbritanniens verkliga roll bakom 1900-talets katastrofer.

        • Närmast tänker jag att tsarens ryssland hade en ljus framtid. Revolutionen frammanad av västklanerna försvagade ryssland, samtidigt som tyskland försvagades genom ww1.
          Samma sak hände vid ww2, ryssland och tyskland skulle försvagas, precis som västklanerna försöker nu.
          Ryssland offrade 20 miljoner människor under ww2 så har svårt att tänka mej hur churchill och uza, genom att vara veka hjälpte ryssland att besegra tyskland.

  • Och så går det från det ena till det andra. Från Pandemifördraget och till krigshets så att ingen skall kunna sätta sig in i vad som sker vilket är meningen. Hela tiden nya nyheter som radas upp på löpande band och som folk försöker att sätta sig in i utan att kunna se någon röd tråd.

    [Raderat: vi skippar debatten om den där folkgruppen som får skulden för allt i världen]

  • I carlsons intervju med putin, menade putin att det blir förhandling förr eller senare, ryssland är öppna för det. Uzas (ukrinazis) “fredssvamlande” om att ukraina ska få tillbaka samma gränser, som innan konflikten, som dom själva orsakat, skulle gälla är vansinnigt.
    När har en förlorande part dikterat villkoren.

  • “Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping, sa piloten”.

    Svenska politiska KRIGSHETSARE är en katastrof för SVENSKA FOLKET.

    När och vem fråntog SVENSKA FOLKET rätten att sparka korrupta politiker?

  • Hela tiden trappas kriget upp. Vem talar och kräver fredsförhandlingar? Vad gör FN? De tycks helt i händerna på Biden. Vi lever i oerhört farliga tider och ingen politiker tycks vilja ta ansvar i väst.

    • Ovan i svaren står det om nu orginalet av Putin lever.
      Den förste Putin lär ha avlidit i en hjärtinfarkt redan sent -90 tal.

      Samma gäller Biden, vilken Biden talar man då om?
      Minst fyra stycken Biden har visats upp, lättast åtskilda genom öronsnibbarna, som är olika.
      Då förutom en Biden som uppträder i gummimask.

      Ett fascinerande tidevarv, där en person i gummimask liknande en sittande president kan stå och vråla dumheter åt folk, som naturligtvis artigt applåderar och hejar på.

      Vem som är president och ledare har helt slutat spela någon roll, dom som har den egentliga makten får man ändå aldrig se.

      Nästa steg är en AI skapad och styrd “Putin” eller “Biden” som folk reflexmässigt får lära sig lyda, val är onödigt och ledaren kommer att styra och leva för evigt.

  • Ryssland har visat att Ukrainas Rambo-soldater, som rusar in ammoskurar är totalt ur tid. Personal kanske kunde slösas med i den gamla krigföringen, men nu när varje soldat är en kunskapstillgång, kan kanske en förlorad soldat inte ersättas på flera år. Detta att UA nu inkallar gamlingar och kvinnor visar ju att UA är finito.

  • Skönt att ingen begriper att detta är WEF:s upptrappning mot WW3. Då kan de fortsätta ostört att lura ER. Vilket är avsikten.
    Det finns inga underliggande konflikter, bara ett spel.
    WF hatar det pågående förändringsarbetet och skulle helst smula sönder planeten om de fick.

    Eller så är det en avsikt att väcka de sovande?

  • USA och EU borde kanske ta på allvar Putins hot
    Skall han stillasittande se på när väst bombar sönder Krim och Ryska gränstäder.
    Lite samma som om Putin skulle bomba Gottland, risken är stor för att USA redan invaderat Gottland.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *