Sverige sänder Robot 70 och Tridon till kriget mot Ryssland – Värde 1,2 miljarder

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra eller annonsera.
publicerad 25 februari 2025
- NewsVoice redaktion
Försvarsminister Pål Jonson, Robot 70 och luftvärnskanon Tridon MK2.
Försvarsminister Pål Jonson, Robot 70 och luftvärnskanon Tridon MK2. Montage: NewsVoice.

Regeringen ger Försvarets materielverk i uppdrag att anskaffa luftvärnssystemen Robot 70 och Tridon Mk2 till kriget mot Ryssland. Sverige ska även med internationella militära partners finansiera ytterligare upphandlingar av vapensystem för kommande donationer till Ukraina.

Det sammantagna värdet av donationerna är 1,2 miljarder kronor och ingår i det 18:e militära stödpaketet till Ukraina, skriver Regeringen på sin hemsida. Försvarsminister Pål Jonson säger att detta ger ”Ukraina möjligheten att testa nya svenska försvarsförmågor på slagfältet” och ”Sveriges stöd till Ukraina kommer fortsätta så länge det behövs”..

Jonson menar alltså att kriget mot Ryssland är ett testfält för svenska vapensystem.

Att det är ett proxykrig har Boris Johnson medgivit i ett framträdande.

Sveriges största militära stödpaketet till Ukraina presenterades i januari 2025. Det hade ett totalt värde på 13,5 miljarder kronor.

I det senaste beslutet att stödja kriget mot Ryssland ingår mycket moderna vapen som den senaste versionen av Robot 70 och det nyutvecklade Tridon Mk2.

Regeringen skriver att Robot 70 tillverkas av SAAB och har ”använts av Sverige och många andra länder i snart 50 år”. Tridon Mk2 är ett helt nytt svenskproducerat luftvärnssystem som tillverkas av BAE Systems Bofors. Tridon Mk2 baseras på en nyutveckling av Bofors 40 mm-kanon ”som har använts runt om i världen i över 90 år”.

Robot 70 och Tridon Mk2  ska så snabbt som möjligt kastas in i striderna för att bekämpa ryska kryssningsrobotar, drönare, stridsflygplan och bepansrade fordon, uppger Regeringen.

Regeringskansliet skrev i maj 2024 att det 16:e stödpaketet i ordningen, innefattade det svenska luftburna stridsledningssystemet ASC890 med kapacitet att leda USA-tillverkade stridsflygplan att bomba långt in i Ryssland.

Regeringen har även meddelat att Sverige skjuter upp svenska militära satelliter. Den första  satelliten sattes i omloppsbana redan 2024 med en raket som startade på Vandenberg Space Force Base i Kalifornien.

Tanken är att även rikta sensorteknik mot rymden från marken med hjälp av en ”rymdtittande radar” för att upptäcka fientliga satelliter som spanar ner på marken.

Svenska fd militärer har varnat för att de vapenfabriker i Sverige som producerar dessa vapen kan utsättas för attentat. I bland annat Spanien och USA har det förekommit explosioner på vapenfabriker som producerar vapensystem som skickats till Ukraina.

Annalena Baerbock från Tyskland sa under en debatt i Europarådets (PACE) parlamentariska församling att:

”…den viktigaste och avgörande delen är att vi gör det tillsammans och att vi inte skyller på varandra i Europa, eftersom vi utkämpar ett krig mot Ryssland…”

Tyska försvarsministeriet har utarbetat beredskapsplaner för en eventuell militär konflikt med Ryssland, rapporterade Der Spiegel och Bild. Enligt ett strategidokument förväntas Tyskland spela en nyckelroll som transitland för NATO-trupper.

NewsVoice skrev tidigare om hur en ukrainsk vapenfabrik besköts med ryska till synes ostoppbara Oreshnik-missiler.

Regeringens beslut att skicka moderna vapensystem till Ukraina till ett värde av 1,2 miljarder kronor kommer då Ryssland och USA fredsförhandlar om ett krigsstopp mellan länderna.

Omvärlden har inte fått en logisk förklaring till varför Kristersson-regeringen i samverkan med sin försvarsminister Pål Jonson vill förlänga kriget mot Ryssland och därmed utsätta den svenska fabriksbygden för attentatsrisker.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq