Genom intag av mat och dryck kan en person få i sig så mycket som fem gram mikroplast per vecka, vilket motsvarar vikten av ett vanligt kreditkort. Det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker. Det här visar en ny australiensisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av World Wildlife Fund, WWF.
Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Äta plast? Ingen höjdare. Foto: Dustan Woodhouse och Igor Rand. Montage: NewsVoice: Licens: Unsplash.com
Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment på upp till fem millimeter i storlek. Oavsett om de har producerats så små från början eller om de blivit så små på grund av slitage eller nedbrytning.
Siffran fem gram, som är ett globalt genomsnitt, har tagits fram genom att man sammanställt resultaten från 52 redan publicerade vetenskapliga studier, som handlar om mänskligt intag av plast. Studien har genomförts vid Australian University of Newcastle på uppdrag av WWF och går att läsa om i “No Plastic Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People”.
Summan för ett helt år landar på cirka ett kvarts kilo plast per person totalt.