Grimstaskolan – Elever förvarar vapen i elevskåp åt gängkriminella

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 1 juli 2023
- Christian Pavón, jurist
Hand gun, pistol. Foto: Svitlanah, Elements.envato.com

I början på maj 2023 skedde en attack mot Grimstaskolan i Norra Stockholm. En ung man beväpnad med en kniv och en elpistol trängde in i skolan. Motivet är okänt, men personer vittnar om vapenhandel på orten och förvaring av handeldvapen i elevskåp för kriminellas räkning.

Väl inne på skolan blev den unga mannen övermannad av en vaktmästare och en lärare. Vaktmästaren ådrog sig smärre skärskador på handen.

När den unga mannen kom in i byggnaden utfärdades ett så kallat PKV-larm. Det står för ”Pågående Dödligt Våld” och är en nödmekanism som används för att kunna stoppa farliga händelser i skolor och på arbetsplatser.

En person som befann sig i nära anslutning till skolan larmade om att en farlig och beväpnad person var på väg in i skolan. Skolans ledning valde att då väldigt snabbt och effektivt låsa in sig själva och eleverna för att förhindra att någon kom till skada varpå de larmade polisen.

Därefter valde två personer ur personalen, en vaktmästare och en lärare, att försöka övermanna personen, vilket fungerade. Ett massivt polispådrag följde i kölvattnet av händelsen. Enligt vittnen anlände 10-15 polisbilar till Grimstatskolan.

Grimstaskolans rektor Tobias Hansson intervjuades om händelsen.

Vad var det egentligen som skedde?

”Vi fick in en varning för något som kallas PKV-larm nämligen Pågående dödligt våld. Vi lyckades sedan väldigt effektivt barrikadera eleverna och personal i lokalerna medan polisen tillkallades. En rådig vaktmästare och en lärare lyckades avväpna eleven.”

Blev någon skadad?

”Vaktmästaren fick ett litet skärsår i handen men inga allvarliga skador.”

Hade eleven någon koppling till skolan?

”Nej, han hade ingen koppling till skolan.”

DN uppgav att eleven som genomfört attentatet hade varit elev på skolan. De motstridiga uppgifterna föranledde ett samtal med DN-journalisten Adam Svensson, som skrivit artikeln. Frågade ställdes om han var säker på uppgifterna om att eleven gått på skolan. Svensson svarade att han sett det i förundersökningsprotokollet och att han var helt säker på att uppgiften var sann.

En artikel i Aftonbladet bekräftade att Adam hade rätt.

NewsVoice intervjuade en förälder som berättade om det som skett på skolan. På grund av oro för repressalier så vill denne inte gå ut med sitt riktiga namn. Denne berättar att det förekommit problem på Grimstaskolan, men även på en närliggande skola i Hässelby med elever som förvarar vapen i sina skåp åt kriminella. Eleverna får pengar och tex mobiltelefoner för sina tjänster.

Det har dessutom skett flera mord under de senaste åren i Vällingby och Hässelbyområdena. Flera unga män har hittats döda i skogspartier. Det har skett sprängningar, våldtäkter och rån. Alla dessa brott har skett de senaste få åren.

Andra vittnen berättar även att det är extremt lätt att få tag på skjutvapen i Vällingby-Hässelbyområdet och att det på orten Rinkeby säljs automatvapen öppet på gatan.

Motivet som gärningsmannen på Grimstaskolan haft är än så länge okänt, men vittnesuppgifterna visar att det kan finnas mer än vad som hittills kommit fram som är grund till detta attentat och att det även kan vara sammankopplat till ovan nämnda händelser och omständigheter i Hässelby-Vällingbytrakten.

Text: Christian Pavón

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq