Ett trettonde stödpaket till Ukraina med fokus på ammunition och reservdelar

"Sverige kommer efter att detta stödpaket har beslutats ha bidragit med drygt 20 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina."

publicerad 15 augusti 2023
Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Regeringskansliet
Försvarsminister Pål Jonson.
ArcanumSkolan

Regeringen har beslutat om ett nytt stödpaket till Ukraina. Stödet omfattar ammunition och reservdelar till flera av de materielsystem som Sverige skänkt till Ukraina, bland annat Stridsfordon 90 och till Stridsvagn 122. Med stödet skänker Sverige också transportfordon, beredskapsvaror och minröjningsutrustning.

Samtidigt får regeringen ett bemyndigande att besluta om försäljning av jaktrobot Rb 99 (AMRAAM) till USA som sedan ska skänkas till Ukraina. Det sammanlagda värdet av detta trettonde stödpaket uppgår till cirka 3,4 miljarder kronor.

Reservdelar och beredskapsvaror

Ukraina har bland annat efterfrågat reservdelar till de Stridsfordon 90 och Stridsvagn 122 som Sverige skänkt till landet. Regeringen svarar nu på det behovet och skänker reservdelar och beredskapsvaror som under en begränsad tid kan avvaras till ett värde om högst 1,1 miljard kronor.

Ammunition, minröjningsutrustning och transportfordon

I det trettonde stödpaketet skänker Sverige också ammunition med ammunitionskomponenter, transportfordon och minröjningsutrustning som under en begränsad tid kan avvaras till ett värde av 2,15 miljarder kronor.

Försäljning av Rb 99

Riksdagen ger också regeringen ett bemyndigande att under 2023 sälja jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till USA. USA kommer i sin tur att skänka dessa jaktrobotar till Ukraina och erbjuda Sverige att köpa en modernare version av AMRAAM.

Det sammanlagda värdet av detta trettonde stödpaket uppgår till cirka 3,4 miljarder kronor. Stödpaketet omfattar även ersättning till Försvarsmakten för till exempel transport och säkerhetsskyddskostnader. Sverige kommer efter att detta stödpaket har beslutats ha bidragit med drygt 20 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina, sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. 

Text: Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Varför backas UA upp när man inte backade upp Libyen. Khadaffi hotade endast BigBank. Kan det vara så att det är en guldbackad rubel som är den lede Fi?

  • Man blir så leds på dessa landsförrädare som sitter och styr vårt land från Rosenbad.

    Dessa pengar som man nu bekosta kriget i Ukraina hade kunnat hjälpa många som lever nyfattigdom i Sverige.

    Ja jag var hård som skrev landsförrädare och det anser jag .

    Vårt land blöder på flera fronter .

    Och fega politiker som inte vågar stå upp.

    • Eftersom inget valmanifest nämnt miljardstöd till UA är det en åtgärd utanför folkstyret och därför är det en personlig förskingran av folkets skattemedel.
      Alltså, då kan vi förvänta oss återbetalning ur dessa politikers tillgångar.
      Rånar man juvelbutiken och åker fast, får man då behålla rovet? Pay back?

  • Intressant hur man kringgår lagen om att stödja länder i krig med vapen genom att först skänka dem till USA? Nu gjorde man inte det med pansarskotten och senare Strv 90 osv. Juristerna töjer väl på lagstiftningen iom ansökan till Nato?

    Kan vara så att robotarna är kringgärdade med amerikanska exportbegränsnings-regler? Sannolikt är det så! Ett enklare förfarande.

    När man i förra artikeln läser om svenskt slöseri med välfärdspengarna inser vi att Sverige verkligen lyckats förlora sig i den privata egennyttan och särintressen.

  • Låt säga att här i landet finns 1 miljon pensionärer som lever fattigt.
    Om då 20 miljarder delas på dessa blir det kanske lite över till en bukett på köksbordet. Dessutom kanske lite moms kommer tillbaka till skattkistan.
    Och, i vilket partiprogram före senaste valet är där utlovat miljardstöd till penianospelande pajas?
    Finns kanske ord för det beteendet?

  • Precis som Dan Eliasson har försvarsminister Pål Jonson långvarig utbildning i utlandet. Bland annat avlade Pål Jonson 1998 en kandidatexamen i statsvetenskap med inriktning på internationell politik vid Georgetown University i Washington, D.C.

    Det är jesuitordens allra mest elitära universitet i USA.

    Här skriver jag om hur detta universitet kom till och vilken central roll det har i politiken:
    https://newsvoice.se/2021/09/jesuiterna-infiltrerade-tidigt-usa/

  • Helt otroligt! Vi lever i ett land som styrs av sataniska idioter och svenska folket nickar helt förstående för fake news media lär oss att överleva på mindre än 20 kr om dagen medan vi väntar på att Ryssland atombombar oss. Vakna folk och protestera NU, annars blir du och dina barn nästa måltid till Satan!

  • Detta vansinne måste få ett slut! Men så länge Sverige styrs från Bryssel och Washington lär det inte hända…Svenska politiker saknar ryggrad att opponera sig som t ex Orban i Ungern!

  • Ja, här verkar det inte finnas några ekonomiska begränsningar där även pantburkssamlande pensionärer får bidra.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *