IDF bombar tunnlarna där den israeliska gisslans hålls

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
IDF attackerar Hamas tunnelsystem 27 okt 2023. Källa IDF
IDF attackerar Hamas tunnelsystem i Gaza, 27 okt 2023.

Den israeliska militären genomför under fredagskvällen en massiv våg av luftangrepp mot Gaza inför den kommande markoperationen, ett angrepp som ska fortsätta under natten, enligt Daniel Hagari från Israel Defense Forces (IDF). ”Flygvapnet träffar underjordiska mål mycket kraftigt”. Hagaris uttalande är det tydligaste tecknet hittills på att en invasion är nära förestående, enligt bedömningar.

I går meddelade Hamas att omkring 50 personer i gisslan i Gaza har mist livet till följd av israeliska flyganfall. Den israeliska militären har meddelat att antalet personer som bekräftats vara i fångenskap i Gaza är 224 personer.

Israeliska soldater har genomfört flera begränsade räder in i Gazaremsan under de senaste två dagarna, men ingen större offensiv har inletts, bortsett från dessa mindre framstötar.

I ett uttalande på fredagsmorgonen sade IDF att dess stridsvagnar och infanteri hade gått in i centrala Gaza föregående dag och förstört ”dussintals terroristmål, inklusive positioner för avfyrning av anti-tankmissiler och operativa högkvarter”.

De israeliska styrkorna drog sig tillbaka efter räden utan några förluster, tillade IDF. Hamas hävdade att deras militanta styrkor besköt israelerna med eld och anti-tank missiler och tvingade dem att fly tillbaka till israeliskt territorium.

En video som IDF publicerade på X (tidigare Twitter) visade hur helikoptrar förstörde byggnader medan trupper och stridsvagnar avfyrade sina vapen nedanför.

Hagari och försvarsminister Yoav Gallant har under flera veckor varnat för att IDF är redo att inleda en fullskalig markinvasion av Gaza. Gallant förklarade i söndags att ”det inte kommer att finnas något Hamas” kvar efter operationen.

Den israeliska regeringen har dock inte gett order om att invadera, och medierapporter har antytt att USA pressar premiärminister Benjamin Netanyahu att fördröja operationen så att de Qatari-förhandlade samtalen om att befria några av de cirka 200 gisslan i Hamas fångenskap kan fortsätta, skriver RT.

Amerikanska tjänstemän är oroade över att Israels försvarsmakt ännu inte har en tydlig militär plan för att uppnå Netanyahus mål att utrota Hamas, rapporterade New York Times på måndagen

Omkring 7028 personer, inklusive 2913 barn, har dödats av israeliska flygattacker mot Gaza sedan den 7 oktober, enligt de senaste siffrorna från Gazas hälsoministerium. Mer än 1400 israeler har dödats under samma period, de flesta av militanta Hamasmedlemmar under de första dagarna av konflikten, skriver RT.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq