Historiker: Varifrån kommer antisemitismen?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 11 november 2023
- Christer Nilsson
Publius Cornelius Tacitus
Publius Cornelius Tacitus: ”Judarna anser att allt som vi håller heligt är vanhelgande – och å andra sidan tillåter de allt som vi avskyr”

Antisemitism är otäck och vidrig. Judarna i Sverige hotas och trakasseras. Kritik mot Israels krig mot det terrorstämplade palestinska Hamas blandas med hat mot judar som grupp.

Christer Nilsson inspireras av Magnus Zetterholms, docent i Nya Testamentets exegetik, artikel “Jesusrörelsen fröet till dagens antisemitism” i SvD 9/11

På gator och torg firar palestinska Hamasanhängare med bilkorteger, dans och fyrverkerier slakten av civila judar – det största massmordet på judar sedan Förintelsen.

I Sverige – i en ohelig allians – demonstrerar Hamasanhängarna tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen och med Revolutionär kommunistisk ungdom som ”ger sitt fulla stöd till Hamasmotståndet mot sionismen”; samtidig förklarar dessa att varken judar eller palestinier har något att göra i Sverige. Det är den palestinska kampen mot ”sionisterna” som man stöder. Kort sagt: det är judarna som är problemet.

Antisemitismen är en av historiens äldsta och värsta farsoter. Vi får gå långt tillbaka för att spåra dess rötter. Historisk sett är den kristna kyrkan all antisemitisms moder (”judarna”, som roten till allt ont), men redan romarna såg judarna som ett hot mot den politiska ordningen.

Den romerske historikern Publius Cornelius Tacitus, skriver:

”Judarna anser att allt som vi håller heligt är vanhelgande – och å andra sidan tillåter de allt som vi avskyr”.

Dessa anti-judiska strömningar var också resultatet av Israels krig mot Rom och Jerusalems fall år 70 e. kr då alla judarna fördrevs från Israel. Det är i detta sammanhang en judisk, messiansk rörelse började sprida sig över Medelhavsvärlden – Jesusrörelsen – som så småningom skulle ge upphov till kristendomen. Det är under de följande århundradena som olika kristna kyrkofäder spyr galla över judarna och den så kallade Adversus Judaeos-litteraturen växer fram.

I maktkampen mellan judendomen och kristendomen grundläggs nu de kristnas avsky för judarna och ett antal stereotyper skapas av olika biskopar som sedan ska upprepas genom historien: Judarna är kollektivt ansvariga för att ha dödat Jesus, vilket är detsamma som att ha mördat Gud själv. Judarna framställs som ett avfälligt folk som kollektivt gladdes åt Jesu död på korset. Under medeltiden och reformationen spärs sedan judehatet på hela tiden.

Martin Luther skrev 1543 en kuslig skrift, ”Om judarna och deras lögner”, där han upprepade myterna om att judar kidnappar små barn, förgiftar brunnar och strävar efter världsherravälde. Han föreslog att man skulle göra sig av med judarna, att alla synagogor skulle brännas och all egendom konfiskeras, något som Lutherbeundraren Hitler sedan genomförde in i minsta detalj.

Med Förintelsen skedde ett uppvaknande i den kristna världen. Vad var det kyrkan hade ställt till med? En dialog inleddes mellan judendom och kristendom. Under Andra Vaticankonciliet 1965 slog man fast att ”katolska kyrkan fördömer varje form av antisemitism, och att det judiska folket inte ska betraktas som förkastat av Gud”.

Ett liknande dokument – ”Guds vägar” – antogs av den senfärdiga Svenska kyrkan först 2001, men det hindrar inte höger- och vänsterextremister tillsammans med radikala islamister att i dag framföra anti-judiskt hat, som man effektivt lärt sig från kyrkan.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Håller med er på Newsvoice. Folk skiljer inte på judendom och judaism/talmudism/fariseeism, eller på islam (som är en fredlig religion och som hyllar Mohammed, Jesus och Moses och övr rättvisa från den tiden) och islamism/shariaism, eller på genuin kristendom och ‘sionism’kristendom’/scofield’kristendom’, haha.

    Det är beklagligt, men än mer beklagligt är att någon som kallar sig historiker heller inte gör det, och som skriver en artikel som han vägrar bemöta. Fegt. Trots att det är precis rätt forum att ta diskussionen med honom här, eftersom han velat posta den på er sajt, men inte har han visat sig. Det är så de gör, när de skickat sina beställningsartiklar. Antingen locket på, eller ad hominemtillmälen. Det däremot, har han haft anständigheten att inte göra.

    Men som sagt, jag förstår er och tycker ni gör rätt.

  • Ok, jag tror alla fått säga sitt nu om denna artikel och ämnet för artikeln. Jag kan inte stänga för fler kommentarer eftersom då försvinner alla redan publicerade kommentarer (ett tekniskt fel).

    Det betyder att det går att kommentera här, men jag kommer inte att posta dem… eftersom alla redan fått säga sitt 1000 gånger, så börja inte gnälla om censur.

    NewsVoice är inte rätt forum för diskussioner om det judiska (Nilssons artikel tillhör dock ett undantag) även om flera av de som kommenterar hemskt gärna vill det. För att markera att NewsVoice inte är ett forum för diskussioner om det judiska kommer jag inte heller att posta fler kommentarer om det efter någon annan artikel.

    Jag vill inte att de som vill skriva om det judiska (och det är ju nästan alltid negativa kommentarer om det judiska) ska dominera kommentarsfälten i NewsVoice.

    Det betyder att om någon postar något som ens antyder att det är något fel på det judiska inte kommer att få igenom sina kommentarer någonstans i NewsVoice. Det är helt enkelt för tröttsamt att läsa dessa kommentarer för våra läsare.

    Vis av erfarenhet vet jag att vissa som kommenterar då kommer att ligga lite lågt ett tag för att sedan efter en tid åter försöker ta upp kampen mot det judiska.

    Andra tidningar på nätet har valt att helt stänga kommentarsfälten pga detta problem.

    Redaktören

    • De infekterade religiösa debatterna sätter fingret på religion som företeelse.
      Vad gör religion med oss som människor?
      Är partisering människor emellan utvecklande och fredsskapande?
      Är religion ett styrmedel?
      Kan religion nyttjas för kontroll?
      Frågor som många ställer sej då olika religioner i grunden är lika oavsett var på Jorden de finns.
      Lag bygger samhälle, kan vi då se dessa skrifter som lagböcker och ett bekvämt sätt för makten att få invånare till att hålla koll på varandra?

    • Alltid intressant att få läsa andras tankar i kommentarsfälten och särskilt här på NewsVoice.
      Men eftersom sionistmaffian har lyckats få andra sajters kommentarsfält nedstängda så går väl NewsVoice samma väg eller?
      All kritik är berättigad oavsett.
      Stå upp för yttrandefriheten!

      • Men det är ju precis det vi gör. Vi står upp för yttrandefriheten. Titta bara i det här kommentarsfältet och många andra i NV. Överallt ska det hackas på sionister och det judiska och även så i artiklar om sjögurkor.

        När blir dessa personer nöjda? Aldrig, och så fort man piper lite om att det kanske räcker eller att det kanske är lite off-topic börjar man yla om censur. Det är ju faktiskt ganska komiskt.

        Kan inte alla som hatar sionister, israeler och judar starta en egen blogg där alla tillsammans i en enorm gemenskapsgrop kan ösa galla och bensin. Varför inte också passa på att tända på och gå upp i rök?

        redaktören

          • Problemet är att de som varje dag postar eller försöker posta antisionistiska och judeangripande kommentarer bränner eller försöker bränna NewsVoice.

            • Jag kan ha en viss förståelse för din balansgång då ämnet i princip är rätt omöjligt att diskutera överhuvudtaget. Men nu handlade det ju om såväl Israel, judar som antisemitism och då hade det varit emot kommentarsreglerna att inte hålla sig till ämnet.

            • Men Herre du milde, Torbjörn. Nu gör ju du samma misstag. Judar avskyr sionismen som massmördar semiterna i de muslimska länderna (för det är bara där semiterna finns, + 2% av den israeliska befolkningen som är sefarder), medan judaisterna som är de egentliga ashkenazerna, ickesemiterna och ickejudarna dirigerar allt h…e på jorden. Med begreppsåtskillnad ska de bekämpas

        • Kommentar till min kommentar.

          Jag medger att det var onödigt att skriva “Varför inte också passa på att tända på och gå upp i rök?” och ber om ursäkt för det. Många av er som skriver här onekligen mycket pålästa.

  • Det märkligaste med judendomen är, att man påbjuder både extremt svår tortyr och uppenbara sexuella övergrepp på medlemmarnas alla nyfödda pojkar. Lika märkligt är, att de samhällen där judarna lever utan ifrågasättande tillåter detta.

    Människor är hjärntvättade. Om man frågar släktingar och vänner, “Anser inte du att detta beteende mot små barn är helt oförsvarbart”, så får man inte sällan tillbaks en nollställd blick och svaret, “Jag vet inte.”, som om det handlade om kvantfysik eller ännu till dags dato olösta matematiska problem”.

    Tio år är max-påföljden i Sverige för svår misshandel/tortyr. Sexuella övergrepp på barn ger upp till sex år. Vi borde följaktligen ha väldigt många människor som avtjänade långa fängelsestraff för nämnda övergrepp respektive för medhjälp till brott.

    Människan kan indoktrineras till att bete sig och tänka hur sjukt som helst. Fy fan på lång stång.

  • Luthers lilla bok Om judarna och deras lögner är en teologisk stridsskrift och har inget att göra med rastänkande. Lögnerna syftade på falska påståenden om Jesus och jungfru Maria. Liknande skrifter författade Luther även mot påven. Skriften är en pamflett enligt det tidens sed och förväntades innehålla ett hårt, grovt och överdrivet språk som inte alltid skulle tas bokstavligt. Luther skrev många för judarna positiva texter. Judendomens angrepp på kristendomen är långt värre än det Luther skrev mot den förra. Luther tog privatlektioner i hebreiska för en judisk rabbin och studiematerialet blev den för judendomen heliga skriften talmud. Luther blev bestört över det han då läste, bl.a. försvarandet av pedofili: “En jude får skända en icke-judisk flicka när hon har fyllt tre år och en dag. Jesus var skyldig till trolldom och avfall; han förtjänade att avrättas. Jesus var en oäkting, född genom äktenskapsbrott. Om en vuxen man har samlag med en liten flicka som är mindre än tre år är alla överens om att detta inte är någon betydelsefull sexuell handling. När Messias kommer så blir alla folk judarnas slavar. Maria var en sköka. När Messias kommer skall han förgöra alla kristna. Evangelierna är falska som blankt papper och syndiga. De som läser evangelierna är dömda till helvetet. Jesus sändes till helvetet, där han straffas i kokande avföring för att han hånade våra rabbis. Kristendomen är värre än incest. Att bli kristen är det samma som att gå till skökor. “

    • Det stämmer Lennart, i talmud står detta skändliga att läsa (en av de bästa webbsidorna för att förstå vad talmudism är, är come-and-hear.com)!. Även försvar av ritualmord..Men detta har inget att göra med judendom som är Mose lära och som hade fariseerna/översteprästerna emot sig hela sitt liv. Det var därför han kastade stentavlorna med de 10budorden (Gt) i marken, då fariseerna lurat det hebreeiska folket att dyrka guldet/guldkalven.

      Luther gjorde misstaget att inte särskilja judendom från judaism/talmudism. Samma misstag gör de flesta än idag, och det är precis så dagens judaister vill ha det då de kan gömma sig bakom det judiska folket och skylla på alla andra att det judiska folket är utsatt och förföljt, medan det är judaisterna som orsakar judarna dess elände. Jmf islamisterna som beblandar sig med vanliga muslimer. Eller hur äkta kristendom får klä skott för den ‘kristna’sionismen

    • Läste artikeln och den nämnde förintelse. Undrar vilken? Den som påstods utföras av Hitler eller alla innan som rapporterades om i tidningarna i början av 1900-talet.

      Varför judar varit hatade i tusentals år kan ha att göra med vad de gjort. Början 1900 skapade och finansierade judar kommunismen. I oktober visste de om att hamas kommer attackera men tillät attacken hända.

      Sök på Barbra spectre och hennes uttalande.

  • Beträffande Martin Luther så var hans handledare Venedigs Gasparo Contarini. Luthers skrifter finansierades av Venedigs oligarki i syfte att frammana religionskrig i Tyskland.
    Tyskarna karakteriserades av Venedigs underrättelsetjänst som ett mycket dugligt folk och därför måste de stoppas.

    Utan Venedigs sponsring hade Luthers inflytande kanske blivit obetydligt..

    Contarini ledde även motreformationen. Han splittrade alltså och spelade ut de kristna mot varandra.
    Luther utnyttjades av Venedigs skickliga intrigmakare för att sabotera Tysklands ekonomi.

  • Att 6 miljoner människor kan styra hela världen är väldigt konstigt. Tror inte att hela dom är för detta vad som sker. Tänk på varifrån ordet nazi kommer ifrån, kan det vara från askhenazi, bara en gissning. Till saken hör att judar i sverige är den minoritet som har dom bästa förutsättningarna för ett bra liv.

  • Känner man till förhistorien med att Venedig mfl tillät vissa yrken men beskar möjligheten till andra yrken ser man en logisk förklaring till judarnas koppling till lån och skuldindrivning vilket automatiskt väcker indignation.
    Venedigs oligarki har nästan kopierat sitt system till Storbritannien.
    Men det räcker inte med yrkesmässig särbehandling. Utan dessutom fanns i Venedig ett dubbelspel där judiska penningutlånare utnyttjades för att dra in pengar samtidigt som den högre maktnivån gav sken av att hålla med om indignationen.
    Det dubbelspelet har av allt att döma kopierats till anglosaxiska imperiet.
    Detta är en förenkling för gräver man vidare är det utstuderade dubbelspel som utövats av Storbritannien även associerat med hur det imperiet lyckades omstörta sina rivaler med användande av bland annat judiska mellanhänder.
    Och ytterligare en sak. Britterna använde sin enorma frimurarmakt till att infiltrera rivalerna och störta dem i fördärvet. De spred falsk info om att det var judarna som styrde frimureriet och även judiska individer användes för att sprida såna rykten.
    Det innebar att många anständiga människor faktiskt var i god tro när de uppfattade judarna som en separat mäktig grupp med en mystisk förmåga att trots sin ringa numerär spela en väldigt tungt vägande roll. Man kan således inte generellt hävda att alla som tagit upp den tråden har varit ohederliga.
    Jag ska inte trötta er med en lång räcka detaljer utan i stället bara avslutningsvis nämna att jag ser inte Israel som en stat utan som ett brohuvud för anglosaxernas imperium. Och ett brohuvud följer inte samma spelregler som en självständig nationalstat som måste ta hänsyn till omgivningen.
    Ehres Israel=Ehres anglosaxernas imperium. Make the anglosaxon empire greater again
    Att tona ner anglosaxerna blytunga roll i alla delar av förhistorien är enligt min mening ett stort misstag
    De flesta av er fortsätter att inte se den blårödvita elefanten i rummet(dresserad av John Bull) men för mig ter den sig väldigt skrymmande…

  • Ett tips till artikelförfattaren är att läsa Markus Anderssons krönika i Nya Dagbladet, från idag, samt trycka på den inbäddade länken fr Kla.tv om ‘mysteriet israel’. I dokumentären gjord av David Sörensen på Stop World Control, framgår tydligt hur världens befolkning (aalla folkgrupper, inkl den judiska såklart) manipuleras fram och tillbaks av ‘gruppen’ som tänker införa a one world government.

  • Det tycks finnas judar och “judar”.

    Så här står det i Nordisk familjebok, 1876 (Project Runeberg, Runeberg.org) när man läser om den stora gud fader Baal i mellanöstern förr i tiden, som dyrkades i olika aspekter:

    …. Men grymme Baal-Moloch, dvs solen såsom den livet ödeläggande kraften, dyrkades i varjehanda skräckinjagande skepnader allestädes i de vidt kringspridda feniciska kolonierna, och det var genom menniskooffer, i synnerhet offer af förstfödda barn, man på vissa försoningsdagar och vid hotande nationella olyckor sökte blidka denne skadelystne guds och hans makas Astartes, vrede. Baalstjensten hade innästlat sig och nådde tidtals en frodig blomstring även hos den hebreiske grenen av den semitiske folkstammen. De gammaltestamentlige skrftställarna bära många vittnesbörd om den förbittrade kamp, som under århundraden rasade mellan jahvismens banerförare – i främsta rummet profeterna – och de israelitiske baalsdyrkarna….

    Och i uppenbarelseboken 2:9:
    Jag känner ditt lidande och din fattigdom – men du är rik! – och hur du hånas av dem som kallar sig judar men inte är annat än en Satans synagoga.

    Jag skulle tro att man förr hade bättre koll på att vissa som kallade sig judar i själva verket var dyrkare av Baal-Moloch, satanism med ett modernt ord.

    • Det är nog vanligt förekommande att människor i en viss religiös inriktning dömer ut andra sekters medlemmar som djävulsdyrkare. Dock säkert inte sällan träffande och korrekt, men dock kan man fråga sig om de verkligen själva dyrkar den levande Guden och vad deras samvete säger om den saken. Jag tror det kan vara många som avslutar sina existenser på denna planet efter Judas-exemplet – när de inser att de sålt Guds Ord till falska ”guds representant ” på jorden.

      Dessutom ang vad som är en äkta jude, så är det citerat en hel del även i GT , om att det är Herren som ser det dolda i mörkret och som rannsakar våra intentioner. Det lär handla om ifall man har en relation med Den Levande Guden som söker oss ut från religion och in i hans heliga hjärta, eller om man är skriftlärd och hycklare enbart. Finns säkert något däremellan och inte minst det utlovade nya, rena hjärtat samt ande man kan få i Jesus Kristus Namn

  • Artikeln är full av schabloner, och kan inte spåra att den skulle vara skriven av någon speciellt bildad person. Åtminstone inte i ämnet. Den anklagar istället människor som har en kritisk hållning till vad som sker idag, t ex i isrel där ashkenazerna i telaviv (som inte är mer semiter än kinesiska judar) har mördat 11000 semiter.

    Eller så anklagar artikeln underförstått de som har en kritisk hållning till en historisk händelse som påstås ha inträffat, men som inte får ifrågasättas, beläggs med fängelsestraff i 20länder men som ändå tvångsundervisas om i skolorna (tvång därför påståendet inte får kritiskt källgranskas av eleverna, som ändå får lära sig att källkritik är nödvändigt men inte i det här sammanhanget..).

    De verkliga antisemiterna är de som på dagsbasis mördar semiter, och det vet vi vem det är och de är som sagt inte semiter. Ser artikeln som ett beställningsjobb. Dessvärre

    • Ja jag förvånades över att en person som verkar titulera sig som historiker väljer att använda ordet Israel i följande mening, hela två gånger men särskilt historiskt korrekt känns det inte

      ” Dessa anti-judiska strömningar var också resultatet av Israels krig mot Rom och Jerusalems fall år 70 e. kr då alla judarna fördrevs från Israel.”

  • Det som undviks i texten är det man kan läsa i GT vad som hände när den judiske guden lät mörda cirka 160.000 assyrier över en natt för att ge sitt folk ett land att bo i.
    Den guden är sedan länge död. Om någon har motsatt uppfattning, ser jag fram emot ett fysiskt möte med denne, för det finns rader av frågor som behöver ett svar. Svar som ingen skrift kan visa upp. Som ingen av dess idag existerande försvarare vill prata om.
    Så till dess kanske vi bort bortse från ALLA religioner och börja om?
    Eller behöver vi dem som ursäkt för att slåss?

  • Tankeväckande reflektioner från den alltid påläste Christer Nilsson.

    Den här sortens ställningstagande möter dock nästan undantagslöst kraftiga reaktioner från olika håll.

    Newsvoice har ju en, som jag betraktar det, veritabelt påläst och religion historiskt kunnig person i sin sold och han heter Hans Gustav Dahl.

    Det vore intressant att få hans syn detta, är du beredd KG??

    • jan norberg

      “den alltid påläste Christer Nilsson”
      Artikel bevisar motsatsen. Och ditt utlåtande visar att du själv är lika okunnig!!!

  • Detta eviga kollektiva skuldbeläggande på ett folk! Även inom de alternativa kretsarna hörs mer och mer antisemitiska beskyllningar. Allt som är fel i världen beror på dem, låter det som.
    Det dog tydligen fler judar den 7 oktober än under den sk “kristallnatten”.

    Att Luther blev fientlig mot judar beror på (efter vad jag hört) att någon judisk person lät honom läsa Talmud, som skall ha gjort honom mkt upprörd.
    Den katolska kyrkan skall även vara fientligt inställd till Israel och det judiska folket, fast de i dag ber om ursäkt för att ha samarbetat med hitlertyskland under WW2 och deltagit i förföljelserna.
    Någon skriver att judarna blivit utkörda från över 100 länder, som om det i sig bevisar någonting.
    Det jag hört är att de inte hade rätt att äga någon jord i länderna och därför började flera av dem ägna sig åt affärer/ekonomi. Men en del av dem kan förstås ha uppfört sig illa också. Precis som många svenskar, fransmän, kineser m fl kan handla dåligt och illasinnat.
    Jag tycker den här kollektiva demoniseringen av ett folk är motbjudande och farlig. Inget folk eller land kan slå sig för bröstet och friskriva sig från att ha handlat fel.

    Tack för din artikel Krister!

    • Men vad läste då Luther som gjorde honom så fientligt inställd? Om sen dessa skrifter är ett rättesnöre för en stor del av gruppen så kan det också vara en delförklaring till över hundra förvisningar.

      • Antagligen läste han något fientligt om Jesus. Jag har inte själv läst Talmud, men flera har skrivit att det bl a står väldigt negativt om Jesus där. Det i sig kan i så fall förklara Luthers inställning.
        Jag tror inte heller personligen att Talmud är rättesnöre för majoriteten judar i världen.

        • För att hävda att du själv är okunnig i frågan så har du ändå rätt starka inprogrammerade åsikter om allt det där.

  • En historielös beskrivning semitiska folk och det folk som tillhör med sin minoritet ett folkslag får klä skott för den minoritet som utnyttjar sitt eget folk för att ge alibi till folkmord. Artikelförfattaren är totalt historielös som artikeln skamligt är en representant för. Ett hån mot alla semitiska folk.

  • Antisemitism har blivit nya rasistkortet. Överallt slängs detta kort
    fram, speciellt i västvärlden. Den största semitiska gruppen är
    araber. På så sätt kan man också säga att Israel är ett antisemitiskt
    land. Vanliga judar blir attackerade litet varstanns i västvärlden,
    till fördel för sionismen som alltid kan framhålla att judar blir miss-
    handlade eller hotade.Historiskt har judar spelat en kontrollerande roll
    i många länders statskick, kolla in USA av idag. T o m Hitler samar-
    betade med sionister genom Haavara dokumentet som gav tyska judar frikort
    att lämna Tyskland för Palestina. De kunde ta med sig i stort sett allt
    av tillhörigheter och pengar bara de följde sionist-nazistiska programmet.

  • Har man genom historien blivit utkastad ur ca 109 länder så finns det ju också en del utrymme för självrannsakan över det egna gruppbeteendet.

    • Jo om det var styrt helt av gruppen själv håller jag verkligen med dig. Men det ifrågasätter jag. Enligt min uppfattning bör det ha funnits ett koordinationscentrum för såna processer så att de rikedomar som utvunnits kunde räddas undan för att det skulle bli lönsamt. Då är det lättare att förklara hur det kunde ske i långa serier utan att beteendet ändrades.
      Det som hände efter Venedigs etablerande misstänker jag (utan att ha sökt bevis) kan vara ett sånt fall. Dvs med judar som fotfolk och Venedig som offshore-bank om du förstår uttrycket.
      Christopher Marlowe påstod (enligt Lyndon Larouche’s medarbetare) att judarnas aktörer hade en högre maktnivå som fungerade just så och på slutet av 1500-talet då Marlowe verkade var det de av Venedig sponsrade malteserriddarna som utgjorde den högre maktnivån.
      Efter att Marlowe gjort det utspelet dödades han officiellt i ett krogbråk men gick antagligen i stället i exil i Spanien och återvände 1604 då under namnet William Shakespeare.
      Oxford University bekräftade 2016 att Marlowe var ‘medförfattare’ till en del Shakespeare-verk men hängivna privatforskare avfärdar att det fanns nån sån separat Shakespeare som bidrog.
      4500 kända personer har skrivit under ett upprop till stöd för den tesen om att den person som verkligen hette Shakespeare inte skrev de verk han tillskrivs
      https://shakespeareoxfordfellowship.org/declaration-of-reasonable-doubt-2020-update/

      • Det är väl nästan alltid något annat bakom precis allting man kan se men det tar inte bort något ansvar hos utföraren.

        • Moraliskt sett instämmer jag men utan bakgrunden fortsätter allting i tangentens riktning. Den övre maktnivån uppnår precis det den önskar utan att ens bli kritiserad.
          I nuläget är det dom önskar enligt min gissning att sätta press på finansvärlden.
          Inte för att den ska agera humant utan för att den ska förbli lojal med imperiet.
          Det handlar om anglosaxernas kontroll över var investeringar är tillåtna och vart sanktioner måste riktas.
          Anglosaxerna orsakade två världskrig och kommunistrevolutioner för att förhindra finansvärlden att samarbeta med Tyskland Ryssland och även Frankrikes planer förhindrades.
          Alla andra än anglosaxerna var statister.

      • Själv har jag blivit utslängd från krogen över 1000 gånger. Verkar som om det är dags att börja dricka lättöl igen:

        För dem som vill gräva vidare i ursprunget av jude-hater så kan nedanstående lista på över de 1000 gånger ‘judarna’ kastats ut ur andra länder vara till hjälp. Listan börjar 1,200 år före vår tideräkning med att judarna kastades ut ur Egypten:

        COMPLETE LIST OF ATTEMPTED JEWISH EXPULSIONS (1,030) (with explanations and sources):
        https://archive.org/details/TheCompleteListOfThe1030JewishExpulsionsInHumanHistory/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *