Västalliansens flygattacker mot Houthi-rebeller i Jemen utlöser stigande oljepriser

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Person fyller på Jeep-dunk med bensin eller diesel.
Person fyller på Jeep-dunk med bensin eller diesel.

USA:s och Storbritanniens senaste flyganfall i Jemen, riktade mot Houthi-rebellerna, har lett till stigande oljepriser och väckt farhågor om en upptrappning av den regionala konflikten.

Houthirebellerna svarar med att lova vedergällning, särskilt mot fartyg på väg till Israel i Röda havet.

Flygattackerna, som ägde rum på torsdagen, var ett svar på Houthis attacker mot internationell sjöfart i Röda havet sedan slutet av förra året. Dessa attacker har lett till varierande reaktioner från nationer över hela världen, inklusive europeiska, asiatiska och Mellanösternländer.

I ett gemensamt uttalande försvarade USA och dess allierade sina handlingar med hänvisning till den ”inneboende rätten till individuellt och kollektivt självförsvar”. Houthierna, som har kontrollerat stora delar av Jemen i över ett decennium, fördömde anfallen, utlovade straff och fortsatte sin verksamhet vid Röda havet.

Anfallen har också kritiserats internationellt

Rysslands talesperson för utrikesdepartementet, Maria Zakharova, beskrev dem som ett åsidosättande av internationell rätt och en upptrappning av den regionala situationen. Talesmannen för Irans utrikesministerium, Nasser Kannani, var inne på samma linje och betecknade attackerna som en kränkning av Jemens suveränitet och en bidragande orsak till regional instabilitet.

Libanons Hezbollah-grupp kritiserade USA för dess inblandning och anklagade landet för att vara partner i regionala tragedier. Samtidigt har Kina och Saudiarabien uppmanat till återhållsamhet och undvikande av ytterligare upptrappning.

Houthi-attackerna har haft en betydande inverkan på den internationella handeln och stört sjöfarten genom Röda havet, en viktig passage mellan Europa, Asien och Afrika.

Till följd av detta har vissa fartyg omdirigerats runt södra Afrika, vilket har ökat kostnaderna och leveranstiderna. Denna störning har bidragit till rädslan för global inflation, eftersom Röda havsrutten står för cirka 15% av världens sjöfartstrafik.

Västalliansens flygattacker mot Houthi-rebeller i Jemen utlöser stigande oljepriser
Diesel. Foto: Jennifer Latuperisa Andresen. Licens: Unsplash.com

Oljemarknaden har reagerat kraftigt – stigande oljepriser

Priserna på Brentråolja steg med 2 USD, vilket väckte oro för en ny inflationsökning och dess potentiella effekter på centralbankernas politik och den globala ekonomin.

NewsVoice kontaktade QStar som levererar bränsle och de meddelar att priset plötsligt steg idag.

Relaterat: Fortfarande många problem med elbilar – Bensin och dieselfordon tryggare

Dessa attacker är den första amerikanska militära åtgärden på jemenitiskt territorium sedan 2016 och markerar en betydande upptrappning av krisen i Röda havet. Enligt Niu Xinchun, professor vid Ningxia University’s China-Arab Research Institute, förutsåg varken USA eller houthierna situationens nuvarande allvarlighetsgrad och sannolikheten för ytterligare eskalering är fortsatt hög.

Som svar på dessa händelser kommer FN:s säkerhetsråd att hålla ett brådskande möte för att diskutera konsekvenserna av USA:s och Storbritanniens anfall mot Jemen och deras bredare regionala inverkan.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq