Hizbollah attackerade 10 israeliska armépositioner senaste dygnet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 7:00
- NewsVoice redaktion
Bild från 2023 när Israel attackerar södra Libanon.

Libanons Hizbollah har genomfört ett tiotal attacker mot den israeliska armén under de senaste 24 timmarna, inklusive en massiv missilattack mot positioner i bosättningar i Galiléen, meddelade den shiitiska rörelsen i dag söndag.

Times of Israel bekräftar att Hizbollah avfyrade flera självmordsdrönare mot norra Israel. Attacken var ett svar på en israelisk attack som dödade Hamasbefälhavaren Al-Hajj i fredags.

Hizbollah riktade in sig på militärbasen Michve Alon nära Maghar och Sa’ar-området där en missil träffade en koncentration av israelisk militär personal. På fredagskvällen använde Hizbollah också drönare för att attackera en nordlig militär logistikbas sydväst om staden Safed.

Den israeliska militärbasen i Biranit attackerades den 20 nov 2023. Fotomontage baserat på bilder från IDF och Google Maps

Den israeliska armén slog i sin tur till mot 16 bosättningar, enligt ett uttalande och ett israeliskt flygplan bröt ljudvallen som en varning när det simulerade ljudet av explosioner över Beirut.

Situationen vid den israelisk-libanesiska gränsen har eskalerat sedan Israels militära aktioner i Gazaremsan inleddes i oktober 2023. Den israeliska armén och Hizbollah-krigare beskjuter dagligen varandras positioner i områden längs gränsen.

Enligt det libanesiska utrikesministeriet tvingades omkring 100.000 människor lämna sina hem i södra Libanon på grund av Israels granatbeskjutning mot bosättningar. Från israeliskt håll rapporterades att cirka 80.000 invånare i norra Israel befann sig i en liknande situation.

Den israeliska militären har dödat flera högt uppsatta Hizbollah-ledare i Libanon och även Iran. Rörelsen svarar normalt med massiv beskjutning av norra Israel som resulterar i omfattande bränder i Israel.

I mitten av juni meddelade det israeliska militärkommandot att man godkänt stridsplanerna för en offensiv i Libanon. Utrikesminister Israel Katz hotar även med att orsaka allvarliga skador på Libanon i händelse av ett fullskaligt krig.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Hizbollah