Studie: Majoritet av Ukrainare vill ha fredsförhandlingar med Ryssland

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad Idag 6:40
- Christian Pavón, jurist
Ukrainsk soldat. Foto: Ukrainska försvarsmakten
Ukrainsk soldat.

Enligt en ny rikstäckande Ukrainsk studie vill 57% av ukrainarna inleda fredsförhandlingar med Ryssland. Enligt premissen för denna undersökning skulle dessa förhandlingar inkludera att Ryssland fick behålla delar av Donetsk och Luhansk samt hela Krim-regionen.

Enbart 38% är direkt emot att inleda fredsförhandlingar med Ryssland och vill därmed fortsätta kriget.

5% har fyllt i alternativet ”vet ej” och har därför ej tagit ställning i frågan.

Det nu drygt 2,5 år långa kriget har tärt på ukrainarna överlag, 67% av landets befolkning rapporterar enligt samma studie en försämrad psykisk hälsa, 61% reducerad inkomst och 58% en försämrad fysisk hälsa.

Studien genomfördes av Kyiv-post, vilket är Ukrainas största engelskspråkiga tidning, mellan den 8:e till den 25:e maj 2024 och omfattade 2508 myndiga ukrainare från olika delar av Ukraina.

Detta är dock inte den enda studien där en representativ och stor andel av ukrainare uppger sig vilja ha fredsförhandlingar med Ryssland. Enligt en studie utförd av Carnegie-institutet är 43% av ukrainarna öppna för fredsförhandlingar med Ryssland, enligt en enkel ja- eller nej-fråga.

Det tidigare språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug skriver den 6:e augusti på sin Facebook-profil följande angående studien från Kyiv-post:

I svensk mediedebatt skulle väl 57 procent av ukrainarna ses som putinister eftersom de vill se förhandlingar med Ryssland för att stoppa kriget och ett fortsatt dödande av sina landsmän. (Redan förra året var det över 40 procent av ukrainarna som ville se förhandlingar).

Ibland tycks det som om medier i Ukraina är mer transparenta än svenska medier – inkl public service – när det gäller att skriva sådant som säkert inte ingår i något psykologiskt försvar.”

Redan för drygt ett år sedan uppskattade New York Times förlusterna för bägge sidor till en halv miljon döda.

”Uppskattningsvis 800.000 ukrainska män har gått ”under jorden” på grund av hotet om militär mobilisering i samband med konflikten med Ryssland, säger Dmitry Natalukha, en högt uppsatt parlamentsledamot i Kiev, till Financial Times. Lagstiftaren uttalade sig för ekonomiskt drivna undantag från utkastet.” – RT och Financial Times

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq