Utredning: Sköt Ukraina ner amerikanskt F-16 plan med amerikansk Patriotmissil?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Igår 12:57
- NewsVoice redaktion
Patriot missile launcher. Foto: Mark Holloway. Licens: CC BY 2.0
Patriot

New York Times skriver att det kraschade amerikanska F-16-planet kan ha skjutits ned av den ukrainska försvarsmakten med hjälp av en amerikansk missil. Det handlar om Patriot, samma luftvärnssystem som Sverige köpt in.

Enligt en tjänsteman i USA finns det tecken på att planet kan ha skjutits ner av ett Patriot-missilsystem. Felfunktion och pilotmisstag är dock fortfarande en möjlighet, skriver NYT.

Tidigare bekräftade den ukrainska generalstaben att ett F-16-plan gått förlorat, men uppgav vid tillfället inga detaljer, såsom platsen för händelsen. Enligt de ukrainska väpnade styrkorna ”kraschade planet”, kort och gott.

Turbulens i Zelenskyregeringen

Den ukrainska lagstiftaren Maryana Bezuglaya hävdade offentligt att planet kunde ha skjutits ned av en Patriot-missil till följd av ett misstag och anklagade det ukrainska kommandot för att dölja omständigheterna kring händelsen.

Efter incidenten meddelades att den ukrainska generalen Nikolay Oleshchuk har avskedats som chef för det ukrainska flygvapnet efter att han offentligt konfronterat en ukrainsk lagstiftare från Zelenskys regeringsparti, skriver RT.

Oleshchuk:

”Mariana, det kommer en tid då du kommer att be hela armén om ursäkt för vad du har gjort i domstol, hoppas jag” skrev Oleshchuk i ett eget inlägg på sociala medier på fredagen. Han anklagade Bezuglaya för att ”sälja ut” och vara ”ett verktyg för att misskreditera den högsta militära ledningen”.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq