BRICS-medlemmarna uppmanas att verka för fred i världen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 2:15
- NewsVoice redaktion
Det 14:e BRICS-mötet om säkerhetsfrågor hölls i St Petersburg, Ryssland, 11 sep 2024.

Vid ett möte i onsdags i Sankt Petersburg med fokus på BRICS-ländernas säkerhet  presenterades en fyra-punktsplan för att främja fredlig samexistens, multilateralism, politiska lösningar på kriser och rättvisa.

Mötet, som var det första efter BRICS senaste utvidgning, samlade representanter från bland annat Brasilien, Indien, Sydafrika, Egypten, Förenade Arabemiraten, Iran, Ryssland och Etiopien.

Wang Yi, medlem av Kinas centrala politbyrå och chef för huvudpartiets utrikespolitiska kommission, presenterade planen. Enligt experter markerar detta möte en tydlig strävan hos länder i det Globala Syd att främja fred, enighet och självständighet.

Wang betonade vikten av att avvisa undantagspolitik och dubbla standarder. Han uppmanade länderna att stå emot alla handlingar som underminerar FN:s auktoritet eller förnekar säkerhetsrådets beslut. Han hänvisade även till det kommande FN-toppmötet i september som en möjlighet för BRICS-länderna att stärka FN:s roll i internationell säkerhet.

När det gäller politiska lösningar på konflikter uppmanade Wang till respekt för varandras legitima intressen och att främja dialog och förhandlingar.

  • Angående konflikten mellan Israel och Palestina betonade han behovet av en omedelbar vapenvila och öppnandet av humanitära kanaler.
  • I frågan om Ukrainakrisen har Kina och Brasilien gemensamt utfärdat en sexpunktsöverenskommelse för en politisk lösning, där Kina välkomnar fler BRICS-länder att delta och föra fram balanserade röster i världssamfundet.

Vid mötet presenterade Kina även förslag på samarbete inom kontraterrorism och cybersäkerhet, och bjöd in BRICS-ländernas tjänstemän att besöka Xinjiang-regionen. Kina stöder också förhandlingar om ett avtal för cybersäkerhetssamarbete.

Inför mötet träffade Wang Rysslands säkerhetsrådssekreterare Sergej Sjojgu för att diskutera fortsatt stöd för varandras ordförandeskap i multilaterala organisationer som BRICS och Shanghai Cooperation Organization. Båda länderna enades om att fortsätta främja genuin multilateralism och utbyte om Ukrainakrisen. Ryssland välkomnade den gemensamma sexpunktsplanen.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq