Rättegången mot Staten för karaktärsmordet på vaccinkritikern Linda Karlström fortsätter

publicerad 23 september 2024
- Kristoffer Hell
Linda Karlström och Malin Olofsson (th). Foto: SVT Play
Linda Karlström (tv) och Malin Olofsson för SVT (th).

Den 26 november 2020 utsågs Linda Karlström till Årets Tränare i byn Kronoby i Finland. Nio månader senare stämde hon den svenska Staten för en uthängning av hennes privatliv.

Våren 2023 vann hon. Staten överklagade och den 30 september 2024 inleds nya förhandlingar vid Svea Hovrätt i Stockholm.

Det karaktärsmord statstelevisionen gjorde sig skyldig till genomfördes under ett och ett halvt år och kulminerade i december 2020, när SVT:s Dokument Inifrån sände vad de kallade för en ”granskande dokumentärserie” av vaccinkritiker.

I själva verket var TV-serien ett övergrepp på en människas privatliv och slutade med att Staten, som grundare av SVT och ansvarig för rättsäkerheten, förlorade och dömdes att till Linda Karlström betala skadestånd.

I och med det hade utvecklingen kunnat vara över – men så var det inte.

Trots att Linda vann, insisterade tingsrätten – utan stöd i lagen och stick i stäv mot praxis – att hon skulle stå för sina egna rättegångskostnader.

Relaterat: Linda Karlström vann målet mot Staten för övergrepp av SVT-journalister som använde dold kamera och falska identiteter

På måndag kl 9.30 den 30 september 2024 inleds nya domstolsförhandlingar på Riddarholmen i Stockholms ström. Närmsta T-banestation är Gamla Stan.

”Kom till rättegången”, säger Linda. ”Jag behöver allt stöd jag kan få”.

Linda Karlström at Stockholm District Court. Foto: NewsVoice
Linda Karlström i Stockholms Tingsrätt, 2023. Foto: NewsVoice

 

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq