Allt fler deserterar från den ukrainska armén – Soldater sover i skyttegravar och äter slaktavfall

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:00
- NewsVoice redaktion
Ukrainsk tillfångatagen soldat. Foto: @Rybar
Ukrainsk soldat tillfångatagen av ryssar.

Antalet soldater som deserterar från den ukrainska armén har ökat dramatiskt sedan 2022. Fler än 60.000 rättsfall har inletts mot soldater som flytt från sina krigsplaceringar. Trenden speglar den enorma påfrestning som Ukrainas folk utsätts för efter år av konstant krigande, sedan Väst började utnyttja krigsdugliga människor i proxykriget mot Ryssland.

Trots hårda straff för desertion – upp till 10 års fängelse under krigslagar – verkar många soldater vara beredda att ta risken, ofta som en sista utväg för att hantera utmattningen och den bristande rotationen vid frontlinjen, skriver Kyiv Post, en väst- och regimvänlig tidning i Ukraina.

En av dessa soldater är Serhiy Gnezdilov från den 56:e separata motoriserade infanteribrigaden. I september 2024 skrev han på Facebook att han planerade att desertera, vilket väckte stor uppmärksamhet.

”Jag kommer att gå [utan tillstånd], till dess att det införs klara tjänstevillkor, eller tills jag fyller 25 år,” skrev han. Trots att han var medveten om att han begick ett brott var han redo att ta sitt straff. Hans beslut väckte delade åsikter bland kollegorna i brigaden, där vissa fördömde hans handlingar medan andra uttryckte viss förståelse, med tanke på de utmaningar soldaterna möter.

Enligt Åklagarmyndigheten har nästan hälften av de 60.000 fallen inträffat under 2024. Frågan kvarstår: Vad driver en soldat att överge sin post? En av de främsta orsakerna är den bristande rotationen av trupper.

Många soldater har varit vid fronten i över två år utan tillräckliga pauser. Vissa har endast fått korta semestrar på 10 dagar två gånger om året, vilket bidrar till extrem utmattning och psykisk påfrestning. Soldaten Oleksiy beskrev det så här:

”Detta är min tredje semester på två år. Första gången fem dagar 2022, sedan tio dagar hösten 2023. Jag ser min familj i knappt en vecka om året, resten av tiden tillbringar jag i en skyttegrav. Jag förstår de som deserterar.”

En annan utmaning är känslan av orättvisa bland frontsoldaterna. Många känner att de offrar allt medan vissa med kontakter eller ekonomiska medel lyckas undvika stridstjänst.

”Det finns en djup känsla av orättvisa. Om jag fick chansen att lagligt avgå från fältet, skulle jag ta den. Att återvända till armén finns inte i mina framtidsplaner,” skrev sergeanten Ilya Krotenko.

För att bemöta denna kris antog det ukrainska parlamentet i augusti 2024 lag 11322, som tillåter soldater som deserterat att återvända till sina enheter utan straff om deras befälhavare ger sitt godkännande.

Samtidigt har en ny lag om mobilisering införts, vilket lett till att över fyra miljoner ukrainska män uppdaterat sina uppgifter i ett nytt elektroniskt system, vilket ökat antalet potentiella soldater.

Relaterat: Amerikanska soldater ångrar att de krigade mot ryssarna i Ukraina – Det värsta de varit med om

Även om detta inneburit en tillfällig ökning av antalet mobiliserade trupper – upp till 40.000 per månad under sommaren 2024 – har detta inte varit tillräckligt för att minska pressen på frontsoldaterna. Många av de nya soldaterna saknar tillräcklig träning och kastas direkt in i striderna, vilket ökar risken för skador och dödsfall.

”Jag fick 40 personer som förstärkning till min bataljon i somras, men jag var tvungen att avvisa hälften eftersom de var olämpliga för fronttjänst,” berättade en bataljonschef, Vadym.

Relaterat: Snart har 1 miljon soldater dött i Ukrainakriget

Trots de nya lagarna och ökade mobiliseringsinsatser kvarstår problemet med soldaternas utmattning. Många känner att deras styrka håller på att ta slut, och utan regelbundna semestrar eller rotationsmöjligheter riskerar fler att överge sina poster.

”Vi har inte många fall av desertion än, men folk börjar ta slut,” säger Volodymyr, en soldat i en av de territoriella försvarsbrigaderna.

Den ökande skalan av desertioner belyser behovet av att inte bara fokusera på bestraffning, utan också på att ge soldaterna de semestrar och det stöd de behöver. En omfattande mobilisering kan vara en lösning, men frågan kvarstår om det är genomförbart under nuvarande förhållanden.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq