Julian Assange håller sitt första tal sedan han frigavs från fängelset

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:07
- NewsVoice redaktion
Julian Assange, Oct 1, 2024
Julian Assange, Oct 1, 2024.

Julian Assange deltar i en utfrågning, som anordnas av utskottet för rättsliga frågor vid Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg i dag tisdagen den 1 oktober.

”I want to be totally clear. I am not free today because the system worked. I am free today because after years of incarceration I pleaded guilty to journalism. I pleaded guilty to seeking information from a source” – Julian Assange, Council of Europe

”Jag vill vara helt tydlig. Jag är inte fri idag för att systemet fungerade. Jag är fri i dag för att jag efter år av fängelsevistelse erkände mig skyldig till journalistik. Jag erkände mig skyldig till att ha sökt information från en källa.”

”Jag hoppas att mitt vittnesmål idag kan tjäna till att belysa svagheterna i de befintliga skyddsåtgärderna och hjälpa dem vars fall är mindre synliga men som är lika sårbara”.

”Jag ser mer straffrihet, mer hemlighetsmakeri, mer vedergällning för att säga sanningen och mer självcensur. Det är svårt att inte dra en linje från att den amerikanska regeringen korsade Rubicon genom att internationellt kriminalisera journalistik till det kyliga klimat för yttrandefrihet som nu råder”.

Följande dag, onsdagen den 2:a oktober, kommer församlingen att hålla en plenardebatt och omröstning om detta ämne, på grundval av ett betänkande av Thorhildur Sunna Ævarsdóttir (Island, SOC). Assange väntas följa debatten från åhörarläktaren.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq