Keir Simmons (NBC) frågar Putin: Varför eskalerar Ryssland kriget genom att ta in 3000 nordkoreanska soldater?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
uppdaterad Igår 4:26 publicerad 25 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
Vladimir Putin och Keir Simmons från NBC News
Vladimir Putin och Keir Simmons från NBC News.

Keir Simmons som är en internationell chefskorrespondent för NBC News frågade Putin på en presskonferens under BRICS-mötet i Ryssland varför Ryssland eskalerar ukrainakriget genom att låta Nordkorea med 3000 soldater bistå Ryssland. Simmons antydde även rysk påverkan på USA-valet. Putin svarar.

Keir Simmons

”Satellitbilder sägs visa att nordkoreanska trupper befinner sig här i Ryssland. Vad gör de här och skulle inte det vara en massiv upptrappning av kriget i Ukraina?

Och, herr president, vi är veckor från det amerikanska valet. Ryssland anklagas återigen för att ha lagt sig i och att du har haft privata samtal med den tidigare presidenten [Donald] Trump. Har du talat med honom? Och vad har ni sagt?”.

Vladimir Putin

”Tillåt mig att svara på den första delen av din fråga.

Bilder är en allvarlig fråga. Om det finns bilder, så visar de något.

Jag vill fästa er uppmärksamhet på att det inte var Rysslands agerande som ledde till upptrappningen i Ukraina, utan snarare statskuppen 2014, som i första hand stöddes av USA. Det offentliggjordes till och med hur mycket ekonomiskt stöd den dåvarande amerikanska administrationen gav för att förbereda och iscensätta denna kupp. Är inte detta en väg till upptrappning?

Därefter vilseleddes vi under åtta år med försäkringar om att alla försökte lösa konflikten i Ukraina med fredliga medel, särskilt genom Minskavtalen. Senare, och jag är säker på att ni också har hört detta, erkände flera europeiska ledare öppet att de hade fört oss bakom ljuset, eftersom de hade använt den tiden till att beväpna den ukrainska militären. Är inte detta fallet? Det är det verkligen.

Ytterligare steg mot en upptrappning innebar att västländerna aktivt beväpnade Kievregimen. Vad blev resultatet? Det ledde till att Natotrupper blev direkt inblandade i denna konflikt. Vi är medvetna om de åtgärder som vidtas och de metoder som används när obemannade marina fordon placeras ut i Svarta havet. Vi vet vilka som är närvarande där, från vilka europeiska länder – Natomedlemmar – de kommer och hur de genomför dessa operationer.

Detsamma gäller militära instruktörer, inte legosoldater, utan militär personal. Detta gäller också utplaceringen av moderna vapen med hög precision, inklusive missiler som ATACMS, Storm Shadow och så vidare. Ukrainska militärer kan inte genomföra dessa operationer utan rymdspaning, målindikering och västerländsk programvara – vilket kräver direkt medverkan av officerare från Natoländer.

När det gäller våra förbindelser med Demokratiska folkrepubliken Korea kanske ni känner till att fördraget om strategiskt partnerskap ratificerades, tror jag, just i dag. Det har artikel 4, och vi har aldrig tvivlat på att Nordkoreas ledning tar våra avtal på allvar. Det är dock upp till oss att besluta vad vi ska göra och hur vi ska göra det, och vi kommer att agera i enlighet med denna artikel. För det första måste vi föra samtal om genomförandet av artikel 4. Vi kommer dock att hålla kontakt med våra nordkoreanska vänner för att se hur denna process utvecklas.

I vilket fall som helst agerar den ryska armén självsäkert på alla fronter, vilket är ett välkänt och obestridligt faktum. Den avancerar på alla delar av frontlinjen. Aktiva operationer pågår också i Kursk-riktningen. En del av de ukrainska styrkorna som invaderade Kurskregionen, cirka 2.000 soldater, har blockerats och omringats. Försök görs att bryta loss denna grupp utifrån och inifrån, men de har hittills varit resultatlösa. Den ryska armén har påbörjat en operation för att eliminera denna grupp.”

Putin om Trump och USA-valet

”När det gäller kontakterna med Donald Trump har denna fråga skapat rubriker i flera år nu. Vid ett tillfälle anklagades Trump och Ryssland för att ha kopplingar till varandra. Men efter en utredning i USA kom alla, inklusive den amerikanska kongressen, fram till att det var rent nonsens och att något sådant aldrig hade hänt. Det fanns inga kontakter då och det finns inga nu.

Relationerna mellan Ryssland och USA efter valet är i första hand beroende av USA. Om USA är öppet för att bygga upp normala förbindelser med Ryssland kommer vi att göra detsamma. Om inte, så må det vara hänt. Detta är upp till den framtida administrationen.”

 

Källor

Redaktionen: NewsVoice undviker att lägga in aktiva länkar till ryska källor på grund av att EU (och därmed Sverige) blockerar eller bromsar tillgången till dessa [Om NewsVoice publicerar aktiva länkar straffas NewsVoice av Google, Facebook etc]. Ryska medier och källor är censurerade i det pågående Europa-amerikanska proxykriget mot Ryssland med Ukraina som uppmarschområde.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq