Billigare vård och längre liv med homeopati, akupunktur och antroposofisk medicin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 december 2013
- NewsVoice redaktion
momsbefriad alternativvård, läkare, doktor
ArcanumSkolan

momsbefriad-alternativvardEn holländsk studie som undersöker vad olika former av vård kostar visar att vården blir billigare och att patienten lever längre när de går till allmänläkare som behärskar andra behandlingsmetoder än den vanliga skolmedicinen.

Syftet med den holländska studien “Patients whose GP knows complementary medicine tend to have lower costs and live longer” är att jämföra kostnader mellan vanliga allmänpraktiserande läkare och läkare som kan behandla med homeopati, akupunktur eller antroposofisk medicin.

Artikelförfattarna framhåller att kostnaderna för komplementär och alternativ medicin har ignorerats av forskare som studerar ekonomiska aspekter av sjukvården, trots att empiriska studier talar för att komplementär och alternativ medicin är kostnadseffektiva.

Även om det komplementära och alternativa fältet är svårt att undersöka, och även om det ständigt förändras, så menar Kooreman och Baars att det inte bör ignoreras, särskilt som allt fler söker annan vård än den konventionella. Författarna hänvisar bland annat till en studie genomförd år 2007 som visar att fyra av tio amerikaner söker sig till komplementär och alternativ vård.

De nämner även en schweizisk studie där 11 procent av befolkningen uppgav att de använde homeopati, antroposofisk medicin, neuralterapi, örtmedicin och/eller traditionell kinesisk medicin under år 2002. Enligt studien är det framför allt yngre, kvinnor och mer välutbildade som söker sig till andra behandlingsformer än de konventionella.

År 2009 genomfördes en folkomröstning i Schweiz där två tredjedelar av den röstande befolkningen önskade att andra behandlingsformer än den konventionella sjukvården bör stödjas av den allmänna sjukvårdsförsäkringen.

Idag är det så, under perioden 2012-2017 omfattas homeopati, antroposofisk medicin, neuralterapi, örtmedicin och traditionell kinesisk medicin av den obligatoriska sjukvårdsförsäkringen.

Läs hela artikeln

Källa: Kooreman Peter och Baars W Erik. Patients whose GP knows complementary medicine tend to have lower costs and live longer. Eur J Health Econ (2012) 13:769-776

Referat: Margot Granvik


ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • @ Red

    I ett senare nummer av tidskriften som Du citerar (European Journal of Health Economics August 2013,Vol 14, Issue 4 pp 703-705) hittar jag ett ställningstagande till Kooreman och Baars “studie”.

    Författarna är: C J Simpson Institute av Mental Health, University av Nottingham, D G T Whitchurst, Faculty av Health Science, Simon Fraser University, British Columbia och A Street, Centre of Health Economics, University of York.

    Efter en noggrant och sakligt utfört analys av studien kommer författarna fram till följande slutsats:
    “In summary, we have reservations about the author´s interpretation of their results due primarily, to the limitations of the analysis. The study does not demonstrate that GP-CAM training is associated with either reduced healthcare costs or reduced mortality. Academics have a responsibility to communicate their research carefully and without misinterpretation. Kooreman and Baars have failed to do this”.

    Har Du någonting att säga till det här?

    Gert Eselböck

  • För min balans(‘s) skull vill jag ge ett rungande bifall. Jag tror att framför allt kost och livsföring är det absolut viktigaste vad gäller bibehållen och livslång hälsa liksom jag tror att många alternativa behandlingsmetoder är kanonbra.

    För en tid sedan undervisade jag i Idrott & Hälsa på ett gymnasium och jag höll nog ett överlag ovanligt fokus på den teoretiska delen med tonvikt på näringslära, träningsmetodik och fysiologi.

    Läromedlet jag använde var överlag väldigt bra och informativt men när det gällde näringslära var jag tvungen att fylla ut väldigt mycket. Det skrämmer mig att elever inte får lära sig någonting om problemet med våra alltmer urlakade jordar samt följderna därav, att vår föda fortsätter tappa näringsinnehåll. Självklart nedtonades vikten av kosttillskott då kroppen har lättare för att ta upp näring naturligt från mat (sanning men det förutsätter att maten har ett bra näringsinnehåll att ta av).

    Vad jag vill få fram är att det finns enorma kunskapsluckor som i praktiken (för att låna från matriket) anrikas med generationer.

  • Mycket bra artikel, fler sådana behövs för att visa på hur det ligger till i verkligheten.
    Schweiz är verkligen ett föregångsland här i Europa , önskar fler länder hakar på.

  • Mycket intressant att läsa denna artkel i sin helhet. Tack Margot och Marina för den. Den visar att Schweiz återigen är ett föregångsland. Tidigare har NewsVoice publicerat ett inslag om medborgarveto, medborgarlön och medborgarmotioner något som påvisar den demokratiska kraften hos folket.

    Det förvånar mig inte alls att allt fler överger dålig vård och sedan söker sig till och finner riktig medicin som arbetar utifrån kroppens självläkande mekanismer, mat som medicin och kosttillskott som tillför behövd näring.

    Jag har nämnt på Facebook i dagarna hur jag framgångsrikt behandlat min maginfluensa med mild medicin i form av kolloidalt silver. Jag dricker regelbundet vatten kryddat med havsalt eller himalayasalt och känner mig både piggare och starkare. Jag äter regelbundet välgörande kokosfett. En av NewsVoice mest lästa artiklar handlar om kokosfett.

    Dr Annika Dahlqvist som blivit en än starkare hälsoprofil Sverige senaste åren skrev nyligen om problemet med saltbrist och dimhjärna. Kostdoktorns ställning som tongivande hälsoprofil har även den stärkts i mina ögon. Homeopatin vinner ny mark i Sverige. Jag vill inte ens försöka mig på att lista alternativmedicinens framgångar senaste åren och vi bör visa lite förståelse för att alternativen möter ett visst motstånd.

    / Torbjörn Sassersson, redaktör

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *