KOMMENTAR. Gula västarnas uppror i Frankrike är inne på den 15:e veckan och ekonomin påverkas. Etablissemanget försöker hämma upproren genom att ”fulkoppla” missnöjdheten med antisemitism och extremism, men det gör fransmännen bara ännu argare.
Upproren startade den 17 november 2018. Medierna beskrev missnöjet som protester mot höjda bensinpriser och åtstramningspolitik. Andra menar att det handlar om något mycket större, tex om en förtryckande migrationspolitik och globalism. Demonstranter vill egentligen kalla ”missnöjet” för ett uppror och till och med en ny fransk revolution mot en elitistisk maktapparat.
Frankrikes finansminister Le Maire meddelar att tillväxten bromsats med 0,2% och att det är ett mycket högt pris för landet, skriver Reuters.
I kommande helg förväntas det uppstå nya protester i landet eftersom de flesta är lediga på helgerna. The Local skriver att uppskattningsvis 41,500 gula västar tog till gatorna förra lördagen. Kommande lördag är bla staden Clermont-Ferrand i centrum och det förväntas komma upp till 10,000 demonstranter dit. Även staden Rennes kan få besök av missnöjda fransmän.
På Facebook byggs nu upp försök att få ut folk på gatorna i Bordeaux, Lille, Toulouse, och Strasbourg samt Paris där 5000 personer har bekräftat på Facebook att de ska delta.
Myndigheter försöker tona ned deltagandet, medan ledare inom gula västarna menar att deltagarantalet är högre än vad myndigheter och flera medier vill tillstå, enligt The Local.
Polisvåld
Omvärlden har betraktat den franska polisens brutalitet med avsky. Polisen använder chockgranater, i övrigt förbjudna i Europa, som ”amputerat” händer och gummikulor som gjort många demonstranter blinda, skriver The Local. Polisen har till och med använd helikoptrar för att ”bomba” demonstranterna med tårgas, men det råder oenighet om det verkligen skett.
Franska medborgare har valt att reagera på polisens brutalitet med motvåld. Myndigheter och flera regimvänliga massmedier menar att det är tvärtom.
Text: NewsVoice