In English

Torbjorn_Sassersson_TrueScience-5okt2014-378x425pxJag har arbetat på redaktioner och med webben sedan 1995 efter att ha gått Sveriges första yrkesutbildning om internet och webbproduktion. Min första anställning inom media fick jag samma år på redaktionen bakom tidskrifterna Bioenergi och Kretslopp.

1997 startade jag Sasser Media Lab i samband med ett miljöutbildningsjobb för Telia på uppdrag av vad som idag heter ERM. Åren innan (1993-1994) hade jag arbetat som miljökonsult. 1998 satt jag i ett nätverk som heter Plan 3 KB.

Mitt första stora medieprojekt gick av stapeln 1999. Jag hade lyssnat på en ”briefing” på Rosenbad hållen av Ericsson Business Innovation om den nya marknaden för ”intelligenta hus”. Jag fick idén att starta en nättidning som skulle presentera de smarta husen för svenska konsumenter och samtidigt utveckla branschen.

Jag tog idén till Mattias Berg på byrån Jefferson Communication. Tillsammans med Martin Schönbeck och Ingvar Westerdahl gjorde vi research. Beslutet togs att starta bolaget Smarta Hem Media och därefter lanserades nättidningarna Smartahem.com (B2C) och Smart News Online (B2B).  Magnus Ånstrand blev min kompanjon.

Vi delade rum med uppstarten Sourze.se och jag tog över kontorsstolen efter Carl Fredrik Sammeli som i samma rum ett år tidigare startat Prime PR. Smarta Hem Media sponsrades av Skanska, Ercisson, Vattenfall och två Provider-bolag. Jefferson Communication samt Netcoord blev delägare. Tidningen med fem anställda (inkl Andreas MarkdalenÅsa ReilandMikael Damkier) drevs fram till mars 2002 då våra sponsorer fått käppar i hjulen pga IT-bubblan som sprack.

2008-2009 var jag chefswebbredaktör på Danske Bank och satt på huvudkontoret på Norrmalmstorg 1. År 2010 började jag arbeta med rykteshantering på webben. 2010 blev även startskottet för produktion av och arbete med content management-plattformen WordPress. Jag längtade efter att läsa en tidning som då inte fanns på svenska internet. Resultatet blev att jag startade NewsVoice 2011.

Jag fortsatte med att köra eget genom mitt bolag Sasser Media Lab AB.

Samma år startade jag bloggen Rykteshantering.nu (idag såld) om rykteshantering på webben (Online Reputation Management).

I slutet av 2011 grundade TV-producenten Börje Peratt, Terry Evans och jag Humanism & Kunskap, en förening som söker återta det i Sverige kapade begreppet “humanism”.

År 2013 la jag och några andra grunden för nätverket Stockholm Group som ska främja svensk export av bla miljöteknik. Jag var föreningens första ordförande, men valde i maj 2015 att kliva av styrelsen eftersom NewsVoice tar all tid. Idag är Stockholm Group [stockholmgroup.org] ett aktiebolag (idag nedlagt).

Utmärkelser

  • Pennan (2016), föreningen Humanism & Kunskaps journalistpris, för mitt arbete med NewsVoice.
  • Årets Braveheart 2015 vid Soul Aid Gala i Stockholm för mitt arbete med NewsVoice.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024