Planerat åldrande – snart håller ditt kylskåp bara i 5 år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2012
- NewsVoice redaktion
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com

Undertecknad skrev om planerat åldrande redan den 4 september 2010. Jag blev då anklagad för att driva en konspirationsteori, men den 13 maj 2012 sände SVT dokumentären ”Glödlampskonspirationen” om samma sak. När jag skrev artikeln kände jag inte till termen ”planerat åldrande” utan jag använde istället termen ”inbyggt dödsdatum”. 

Text: Torbjörn Sassersson

Jag baserade artikeln på information från en kontakt som redan 2002 avslöjade att Elektrolux satsat 100 miljoner kronor på att få deras kylskåp att gå sönder efter exakt 10 år. När mitt eget 10-åriga kylskåp gick sönder mindes jag vad denne kontakt, en direktör inom Elektroluxkoncernen berättat. Det som gör att kylskåpen går sönder är att ett inbyggt fel i kompressorn utlöses efter 10 år. När köparen tillfrågar butiken vad det kostar att byta kompressorn visar det sig alltid att det är billigare för kunden att köpa ett nytt kylskåp.

Idag hör jag att det nya planerade dödsdatumet för kylskåp ska bli 5 år. När kylskåpen kom på 50-talet kunde de hålla i 30 år eller längre.

Över en natt blev begreppet planerat åldrande accepterat

Samma dygn [13 maj 2012] när public service-kanalen SVT sänt denna dokumentär dök kvickt posten ”Planerat åldrande” upp på Wikipedia. Det framgår av versionshistoriken. Nu är det inte längre en konspiration utan fakta även på Wikipedia.

Ett intressant inslag i dokumentären handlar om datorskrivare. Dessa har ett planerat åldrande inprogrammerat i chippen. Skrivaren ska ”gå sönder” efter ett visst antal tusen utskrivna sidor eller vid en viss ålder. Mikrochippet i skrivaren skickar ett meddelande till datorn att skrivaren inte längre är funktionsduglig och måste repareras. I butiken säger säljaren att det är billigare att köpa ny skrivare än att reparera den.

I dokumentären nollställdes chipets räknare och skrivaren började fungera igen.

Relaterat

Dokument utifrån: ”Glödlampskonspirationen”: Spansk dokumentär från 2010. Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid – sedan slutar de fungera. Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Men samtidigt som vi tvingas köpa nytt och håller ekonomin igång förgiftas vår miljö av mängder av obrukbara prylar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq