Planerat åldrande – snart håller ditt kylskåp bara i 5 år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2012
- NewsVoice redaktion
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com
Kylskåp. Foto: I. Fisher. Licens: Pixabay.com

Undertecknad skrev om planerat åldrande redan den 4 september 2010. Jag blev då anklagad för att driva en konspirationsteori, men den 13 maj 2012 sände SVT dokumentären “Glödlampskonspirationen” om samma sak. När jag skrev artikeln kände jag inte till termen “planerat åldrande” utan jag använde istället termen “inbyggt dödsdatum”. 

Text: Torbjörn Sassersson

Jag baserade artikeln på information från en kontakt som redan 2002 avslöjade att Elektrolux satsat 100 miljoner kronor på att få deras kylskåp att gå sönder efter exakt 10 år. När mitt eget 10-åriga kylskåp gick sönder mindes jag vad denne kontakt, en direktör inom Elektroluxkoncernen berättat. Det som gör att kylskåpen går sönder är att ett inbyggt fel i kompressorn utlöses efter 10 år. När köparen tillfrågar butiken vad det kostar att byta kompressorn visar det sig alltid att det är billigare för kunden att köpa ett nytt kylskåp.

Idag hör jag att det nya planerade dödsdatumet för kylskåp ska bli 5 år. När kylskåpen kom på 50-talet kunde de hålla i 30 år eller längre.

Över en natt blev begreppet planerat åldrande accepterat

Samma dygn [13 maj 2012] när public service-kanalen SVT sänt denna dokumentär dök kvickt posten “Planerat åldrande” upp på Wikipedia. Det framgår av versionshistoriken. Nu är det inte längre en konspiration utan fakta även på Wikipedia.

Ett intressant inslag i dokumentären handlar om datorskrivare. Dessa har ett planerat åldrande inprogrammerat i chippen. Skrivaren ska “gå sönder” efter ett visst antal tusen utskrivna sidor eller vid en viss ålder. Mikrochippet i skrivaren skickar ett meddelande till datorn att skrivaren inte längre är funktionsduglig och måste repareras. I butiken säger säljaren att det är billigare att köpa ny skrivare än att reparera den.

I dokumentären nollställdes chipets räknare och skrivaren började fungera igen.

Relaterat

Dokument utifrån: “Glödlampskonspirationen”: Spansk dokumentär från 2010. Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid – sedan slutar de fungera. Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Men samtidigt som vi tvingas köpa nytt och håller ekonomin igång förgiftas vår miljö av mängder av obrukbara prylar.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Köpte en NAD surroundreceiver (5.1: 75 riktiga watt ut i varje kanal) år 1999. 2015 stack den helt. Har njutit något oerhört i alla år av att ha en ljudanläggning bättre än vad varenda biografi i landet kan erbjuda. Högtalarna (B&W DM 603) köpta samma år, stil going strong, och dem kommer jag nog aldrig under min livstid att byta ut.

  NAD tillverkaded i UK, men numera i Kanada.
  B&W tillverkas i USA.

  Vidare hade jag en tvättmaskin (Zanussi) höll i 16 år. Lagade den själv tre trå gånger.

  Här var det inte tal om planerat åldrande. Smakar det, så kostar det. Köp kvalitet istället. Vad får man om man köper en tvättmaskin, inkl transport (3 trappor utan hiss) och installation för runt 2000 kr?

 • Thomas (11 Jan, 2018 at 19:21).

  Vi hade ett kylskåp av märket Electrohelios i ett sommarhus fram till slutet av 2017 innan det byttes. Det fungerade utmärkt och vi hade haft det sedan 1980-talet (runt 30 år gammalt). Motivet var att det förmodligen drog för mycket ström och att dörrarnas lister var otäta. Jag var emot bytet eftersom jag ansåg att vi skulle byta lister och först mäta energiförbrukningen innan vi drog förhastade beslut.

  Planerat åldrande verkar ha ökat de senaste åren. Äldre kylskåp verkar kunna hålla mycket längre. Planerat åldrande verkar inte heller gälla alla märken och modeller före, låt säga, 2005. En fråga är hur planerat åldrande är generellt tillämpat på kylskåp på marknaden över tid.

  • “Planerat åldrande” -är inget nytt fenomen, men trenden har accelererat allt snabbare genom åren och har blivit påtagligt och uppmärksammats nu på 2000 talet, även på “lekmannanivå”.
   Som professionell marknadsförare på exekutiv nivå sedan tidigt -70 tal (förs. ing. industriell rationalisering, nu pensionär) så har jag studerat fenomenet ingående.
   Det blir snart uppenbart för alla att detta är ett kulturfenomen som drabbat hela den västerländska “marknadsekonomin”, -ett ekonomiskt system där tillväxt o ökad omsättning (BNP) är centralt och motorn i den sk. “välfärden”, och där man definierar omsättning som “ekonomi”.
   Detta leder till överproduktion med allt hårdare konkurrens, där speciellt det mot kunden exponerade “priset” utgör huvudargumentet som köpsignal. (kostnad över tid framhålls inte) En naturlig följd av detta blir då producentens fokus på att sänka kostnaden, främst genom kvalité-reduktion för att samtidigt öka produktionsvolymen under samma tidsintervall som nu är en “konstant” som funktion av en “arbetstidsreglerande” policy som norm.
   Jag skulle kunna räkna upp en lång rad exempel på detta fenomen som drabbat även mig med ”lågprisvaror” som ser ut som fullgoda produkter men som inte håller måttet jfr. äldre produkter/verktyg o dyl.
   Ett ex; En stor o kraftfull cirkelsåg som inhandlades mitten –70 tal inför ett större villaprojekt ock som genomled uppförandet av två villor då, samt har funnits med som frekvent hobbyverktyg sedan dess. Denna cirkelsåg är fullt intakt o funktionell än i dag. På senare tid har jag sett grannar o vänner som omsatt liknande utrustning med bara några års intervall. Vid närmare studie kan man konstatera en lång rad med kvalité försämring o försvagning på komponenter etc.
   #JanèRo

 • Vitvarumarknaden i västvärlden har varit i stort sett monopoliserad under flera decennier, vad som råder är varumärkesdifferentiering. Kylskåp i sin nuvarande form med 230V växelström är en tidig 1900-talsprodukt men är i princip en overunity-enhet. Den kopplas till vägguttaget bara för att du som konsument ska fortsätta att betala pengar till energimonopolet, kallas för avancerad hjärntvätt. När fabrikanten så vill sätter också det inbyggda chippet i den igång en destruktionsprocess, liksom i all annan modern elektronik. Men den kan ju givetvis fungera om tio år också om motivation finns att bryta slit-o-slängvarianten.

 • Det där tror jag inte på! Mitt Electroluxkylskåp från 2003 har fortfarande inte gått sönder efter 14 år!
  Om Electrolux skulle låta sina produkter gå sönder i förtid skulle dom få ett rykte av dålig kvalitet, och folk skulle välja andra märken istället.

 • Tråden tycks va död, liksom idén om “dödsprogrammerade” konsumtionsvaror?
  Men logiken är enkel om man reflekterar i ett djupare perspektiv. Vi lever i en utpräglat ultimat konsumtionskultur, där motorn i hela samhällsekonomin hänger på tillväxt, dvs ökande och accelererande konsumtion, detta medför med automatik att omsättningstakten måste öka.

  Därtill kommer överproduktion av bla. teknikprodukter, vilket medför priskonkurens som i sin tur leder till kvalitetsreducering, vilket följdaktligen leder till förkortad livslängd.

  Denna trend blir uppenbar när man studerar vår moderna marknadsföring där priset blir huvudargumentet för köpstimulans. “Köp o släng” -det är ju ändå så billigt, så vem vill ha ett kylskåp som är 5 år gammalt (och omodernt)? #JanèRo

 • Min första och enda tanke är: Ännu ett onödigt konsumerande av varor vi inte egentligen behöver! Som om vår jord vore outtömlig, vilket är hjärncellsbefriat att tro!

   • Masskonsumtion är ett kulturfenomen! Den moderna människan styrs av auktoritets- uniformism där vi alla programmeras att okritiskt följa marknadsekonomins budskap som trummas ut i reklam, ekonomirapporter, nyheter och politik där ”tillväxt” och ”börsutveckling” är den centrala religionen i vårt västerländska samhälle och där finansvärldens aktörer utgör det elitistiska prästerskapet! #JanèRo

 • Jag tycker det var mycket intressant att det finns ett chip vars uppgift endast är att döda produkten. Det är nästa som ett bevis för att konspirationer kan existera. Även den påstådda glödlampskartellen är intressant. Konspiration och konspiration… kartellens syfte var att vilseleda eller dölja, vilket alla karteller faktiskt gör – i syfte att bibehålla ekonomisk makt. Man ljuger inte utan man döljer. Vi dödliga individer som existerar i detta samhälle gör så också – vet vi hur vi kan erhålla ekonomisk makt så talar vi inte om det, av det enkla skälet att man då kan riskera att mista den.

  Om det nu är så enkelt för en ”kartell” att hemlighålla något så länge och så omfattande som detta, hur enkelt är det då inte för ett härskande militärorgan att hemlighålla det dem anser inte bör spridas? Det får mig att tänka på det Robert Lazar sa när han blev tillfrågad hur USAF kan hemlighålla något så spektakulärt såsom utomjordiska farkoster: Det är så osannolikt och ofattbart att ingen kan tro på det, så det är världens enklaste sak att hemlighålla svarade Bob.

 • Varva ner lilla vän. Försök inte ta åt dig äran för nåt du kopierat av direkt från http://www.imdb.com/title/tt1825163/ 🙂

  Uppgifterna om beräknad livslängd har funnits i vetskap de senaste 25 – 30 åren. Japanerna gick i bräschen, framförallt Mitsubishi både när det gällde deras elektronik, men även mekanik. Det klassiska exemplet är Bilmodellen Galant, generation 2 där den här “tekniken” användes fullt ut.

  Försätt dig inte hela tiden i offer/martyrollen… Men fortsätt ditt viktig arbete, det behövs!

 • NEJ, NEJ, NEJ, ni har fått alltihop om bakfoten! Hur kan ni tro att det finns företag som avsiktligt minskar livslängden på sina produkter? Vi vet ju att storföretagen först och främst vill vårt bästa. De skulle ALDRIG försöka lura eller manipulera oss konsumenter bara för att tjäna pengar. Dessutom skulle konsumentverket ingripa omedelbart – det förstår ju vem som helst !!!! Eller hur?

  Precis som strålskyddsmyndigheten skulle ingripa om det fanns något samband mellan mobilanvändning och hjärntumörer. Och läkemedelsverket om SSRI-“mediciner” skulle orsaka depressioner/mord/självmord hos barn och ungdomar. Eller smittskyddsinstitutet om barnvaccinationer skulle medföra autism. Eller livsmedelsverket om aspartam skulle medföra risk hjärntumörer. Som sagt, vi litar helt på MYNDIGHETERNA. De skulle ju ingripa direkt eftersom det är deras skyldighet att skydda oss medborgare. Det förstår ju vem som helst. Allt annat är bara konspirationsteorier. Eller hur?

  Hälsningar,
  Lars

 • Vår värld är en spännande värld…. planerat åldrande…. ja, jag har misstänkt det länge… och chippade människor… vad kan man då programmera chippen med? Planerat åldrande för människor? planerade sjukdommar vid viss ålder? etc etc.

  • En [konspirations]teori handlar ju faktiskt om att vaccineringar är ett planerat insjuknande för folk i immunologiska, neurlogiska och kardiovaskulära sjukdomar. Om det stämmer sker det via något som kallas nBox och DNA:t.

   Det finns en avhoppare från läkemedelsbranschen jag pratat med som berättar att dessa ämnen är kända i vaccin, men de betraktas som “små insignifikanta föroreningar”…. hmm

   Om man betänker att det räcker med några få botulinusbakterier eller extremt små mängder av vissa giftiga kemilaler för att skapa cancer eller ta livet av en människa finns inga “små insignifikanta föroreningar”.

   • Ja, med tanke på Bill Gates uttalande om att världen befolkning kommer att minska tack vare vaccinationsprogrammen så är det ju snarare mer möjligt än omöjligt. En enastående möjlighet faktiskt beroende på hur man ser det. Jag hoppas att det var/är en felsägning…..eller att… tja… tyvärr är nog min engelska riktigt usel för hur jag än lyssnade så fick jag det just till befolkningsminskning. Hoppas att jag har fel.
    (Ta bort denna kommentar om den är felaktig vad gäller Bill Gates uttalande är du vänlig.)

 • Ja du var bara drygt 1,5 år före SVT. Bra ändå av SVT. De som anklagade dej för konspiration för den artikeln, har väl rakryggat, vänligt och uppskattande bett dej om ursäkt nu? Där de uppriktigt förklarar att de varit helt förblindade över hur det stod till? Väntar med spänning på nästa avslöjanden som avvisats som konspirationsteorier av blinda skränande flockar. Lite lustigt med Wikipedia faktiskt, där man försökt sopat undan alla spår 🙂
  Har en känsla av att det bara är början på många avslöjanden och det är hög tid för det.

 • Konsument med rätt mental kunskap värderar, värdesäkrar och väljer produkt av humana resurser som i tid och rum representerar en näringsverksamhet, som inte vill, kan eller vågar, lura en kund!

  Planerat åldrande eller dödande av konsumentprodukt med framtida risk för säkerhetsbrist, skyddar i nutid och nära framtid (under 10 år) näringsverksamhet, som lokalt i en medlemsstat på den inre marknaden inte kan avtala bort STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist mot enskild konsument.

  Produkt med säkerhetsbrist kan vara fördragsbrott och RISK för det allmänna lokalt i EES/EU!

 • I de grundläggande ingenjörstudierna ingår att räkna på livslängd för att dimensionera en produkt. De flesta tillverkare erbjuder data på komponentnivå (en titt exempelvisi SKF:s kataloger om hur många varv de olika kullagertyperna förväntas klara kan vara intressant). Utifrån datan kan man fäkna ut en förväntad livslängd ganska exakt och dimensionera delarna därutefter. Produkten håller aldrig längre än dess svagaste komponent, men det kan ju vara medvetet att dessa är slitdelar som skall bytas med jämna mellanrum. Bättre hållfasthet = dyrare komponenter = dyrare produkt. Sedan kopplas detta naturligtvis till varumärke. Ett kvalitetsmärke kan välja bättre komponenter och ta ett högre pris.

  • För många produkter är det inte helt lätt att designa in en “lagom” livslängd även om man vill. Det är svårt att uppfylla samtidigt som felen under denna livslängd helst skall vara 0. För mekanska produkter
   med höga belastningar varierar livslängden mycket. Vill man att risken för att ett kullager skall gå sönder på en viss tid är säg 1% då lever dom flesta av dom >>5 ggr längre.
   Lättare med vissa komponenter ex gummidelar som torkar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *